ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
Σελ. /48
Πρόγραμμα αποκλεισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Ζούμε σε μια εποχή που - πέραν των οποίων άλλων αρνητικών προσδιοριστικών επιθέτων - οι λέξεις έχουν χάσει κυριολεκτικά τη σημασία τους... Εξηγούμαστε. Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας, ανακοίνωσε το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Διαβάστε στη συνέχεια τι προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις ΜΜΕ των περιφερειών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν την έδρα τους το 40% των επιχειρήσεων αυτών και θα καταλάβετε. Επιχορήγηση δικαιούται «μικρομεσαία» επιχείρηση που απασχολεί από 10 μέχρι 50 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Εχει μέσο ετήσιο τζίρο την προηγούμενη τριετία 100 εκατ. δραχμές, ενώ, ειδικά για τις δύο αυτές περιφέρειες, δεν επιχορηγείται η ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα ίδια, όμως, τα στοιχεία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα - πάνω από 90% - απασχολούν 1 - 5 άτομα. Με λίγα λόγια, το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τιμή και δόξα, αποκλείονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπράβο στα κυβερνητικά σαΐνια που το επεξεργάστηκαν. Οταν οι μικρομεσαίοι έχουν τέτοιους... αρωγούς στο έργο τους, ποια άλλη... βοήθεια χρειάζονται;

Η Κολομβία...

«Η αναταραχή στην Κολομβία, που σοβεί επί τέσσερις δεκαετίες και συνδέεται με την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, έχει αναζωπυρωθεί πρόσφατα και εκατοντάδες άνθρωποι, πολιτικοί και άμαχοι, έχουν πέσει θύματα δολοφονιών και απαγωγών».

Ετσι «ερμηνεύει» το χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) τον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία και την εύλογη προτίμηση των «καρτέλ» των ναρκωτικών στο καθεστώς - «μπανάνα» της χώρας, έναντι του επαναστατικού κινήματος FARC-ΕΡ (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού). Αφορμή για τη νέα προπαγανδιστική επίθεση στη νοημοσύνη μας στάθηκε η αναμετάδοση από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων της πληροφορίας ότι ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δε θα μεταβεί στην πόλη Καρταχένα ντε Ιντιας στην ακτή της Καραϊβικής για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. Ο πραγματικός λόγος είναι ο φόβος για την ασφάλειά του λόγω των τρομοκρατικών και προβοκατόρικων επιθέσεων που πραγματοποιούν παραστρατιωτικές οργανώσεις κατά πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Είναι η κατάσταση την οποία το τηλεγράφημα περιγράφει ως «πολιτική βία», χωρίς όμως να αναφέρει ποιος την ασκεί. Αντίθετα, αφήνει να «σέρνεται» η «ερμηνεία» πως στην Κολομβία υπάρχει απλώς μία «αναταραχή», που «συνδέεται» με τα ναρκωτικά και την αντιμετώπισή τους...

... και η στάση του ΑΠΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που συκοφαντείται το επαναστατικό κίνημα της Κολομβίας και επιχειρείται να παρουσιαστεί, άμεσα ή έμμεσα, είτε σαν «απάνθρωπες συμμορίες» του κοινού ποινικού δικαίου, που πραγματοποιούν απαγωγές για να ζητήσουν λύτρα κλπ., κλπ., είτε και σαν... ομάδα «μπράβων» των «μεγάλων αφεντικών» του «καρτέλ» της κοκαΐνης. Και η στάση των Γερμανών, όπως και αρκετών άλλων, που κινδυνεύουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην Κολομβία, είναι εξηγήσιμη ως προς αυτό. Το ΑΠΕ όμως γιατί κρατά αυτή τη στάση; Για λόγους... ενδοϊμπεριαλιστικής αλληλεγγύης ή, μήπως, δε γνωρίζουν οι συνάδελφοι, που εργάζονται εκεί, τι συμβαίνει στην Κολομβία;

Οι αλλαγές...

«Ο κ. Κ. Στεφανής ορίστηκε ως νέος υπουργός Υγείας - Αλλαγή υπουργού, αλλαγή πολιτικής». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος». Και δε λέμε, μια αλλαγή υπουργού πάντα σημαίνει κάποιες αλλαγές στην πολιτική του αντίστοιχου υπουργείου. Πολύ περισσότερο - στη συγκεκριμένη περίπτωση - που ο νέος υπουργός Υγείας είναι καθηγητής πανεπιστημίου και μεγαλογιατρός και δεν είχε πάρει το μέρος του Αλ. Παπαδόπουλου στην αντιπαράθεσή του με τους πανεπιστημιακούς. Ολ' αυτά, όμως, δε σημαίνουν ότι αλλάζει και, μάλιστα, ριζικά η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο γενικά όσο και στον τομέα της Υγείας. Ο «ανθυγιεινός» για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρας και προσανατολισμός της τελευταίας παραμένει αναλλοίωτος και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο ο προσανατολισμός αυτός θα εκφραστεί συγκεκριμένα.


Το «ζω»

- Είναι ζωή

αυτή που ζω

έτσι που μ' έχουνε

σαν «ζω»,

έτσι που μ' έχουν

σαν μουλάρι

να κουβαλώ

όλα τα βάρη;

* * *

- Σωστά τα λες,

φτωχέ, αλλά,

μόνο η γκρίνια

δε φελά,

έτσι μονάχα

με μουρμούρα

δε θα ελαφρώσει

η καμπούρα...

* * *

- Τι μου προτείνεις

δηλαδή,

ποια είν' η λύση,

το «κλειδί»

τι πρέπει τάχατες

να πράξω

τη μαύρη μοίρα μου

ν' αλλάξω;

* * *

- Σπάσε αμέσως

το λουρί,

δεν περιμένουν

οι καιροί,

και πιάσε αμέσως

την παντιέρα

αν θες να δεις

μιαν άσπρη μέρα!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντισυνταγματική μεθόδευση

Κανένα δισταγμό στο να παραβιάσει ακόμη και τους δικούς της νόμους δεν έχει η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει άρον - άρον το αντιασφαλιστικό της έκτρωμα ώστε να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Αφού επί ένα χρόνο μεθόδευε το καίριο πλήγμα που σήμερα επιχειρεί στα θεμέλια του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αφού νύχτα κατέθεσε το τερατούργημά της στη Βουλή, χτες επιχείρησε να το εισάγει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της, παραβιάζοντας όχι μόνο τον κανονισμό της αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα!

Η κυβερνητική μεθόδευση να κατατεθεί το νομοσχέδιο χωρίς να συνοδεύεται όπως ορίζει το Σύνταγμα από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αρμόδιο για τις κρατικές δαπάνες, αλλά και χωρίς την απαραίτητη έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να διακόψει τις εργασίες της. Η «παράλειψη» ίσως να οφείλεται στο ότι δε στάθηκε κατορθωτό να εκπονηθεί η έκθεση λόγω της εσπευσμένης κατάθεσης του νομοσχεδίου είτε στο ότι αυτή περιέχει σημεία ενοχλητικά για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση αν τελικά συνεχιζόταν η συζήτηση, θα ήταν πολύ πιθανό να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και εκ των υστέρων να διαπιστωνόταν η αρνητική εκτίμηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρηματοδότηση των συντάξεων του δημοσίου.

Οπως και να 'χει το περιστατικό αποκαλύπτει την πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει το γρηγορότερο με το «αγκάθι» του ασφαλιστικού, μπροστά και στην πανεργατική πανυπαλληλική απεργία της 18ης Ιούνη. Το άγχος που τους έχει καταλάβει δεν είναι αδικαιολόγητο. Γνωρίζουν πως κάθε λεπτό, κάθε ώρα και μέρα που περνάει, ο χρόνος μετράει εναντίον τους ακριβώς γιατί αξιοποιείται από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Θέλουν πάση θυσία να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο έτσι ώστε με καλύτερους όρους, ευνοϊκότερους, τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ να ριχτούν στη μάχη της υπονόμευσης της απεργίας, της άμβλυνσης των αντιδράσεων των εργαζομένων, προπαγανδίζοντας την εξέλιξη αυτή ως μη αναστρέψιμη.

Ματαιοπονούν. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα - που δε χτυπάει μόνο το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση με αξιοπρεπείς συντάξεις αλλά υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης - έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, μαζί και οι εμπνευστές και οι υποστηρικτές του. Οι εργατοϋπάλληλοι ξέρουν πως τα δικαιώματα υπάρχουν όσο τα υπερασπίζονται και πως η πάλη τους είναι η μόνη εγγύηση για την κατάκτηση νέων. Δε θα παραδώσουν αμαχητί τη μεγαλύτερη κατάκτησή τους. Θα την υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Απεργώντας καθολικά στις 18 Ιούνη, εντείνοντας την πάλη τους για την περιφρούρηση όσων έχουν και για την απόσπαση όσων δικαιούνται. Και δικαιούνται μια πραγματικά σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Δικαιούνται, ακόμα, πολλά περισσότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ