ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
Σελ. /40
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Στην Πυροσβεστική περιόδευσε ο Σπ. Χαλβατζής

Δεν αρκεί ο αλτρουισμός των πυροσβεστών, το κράτος πρέπει να στηρίξει με όλα τα αναγκαία μέσα την Υπηρεσία, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Η θερινή περίοδος ξεκίνησε, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί αναγκαία κονδύλια για την αντιπυρική θωράκιση. Η Πυροσβεστική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να μην υπάγονται στα ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ «λούζονται» κι αυτοί τα «καλά» της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής λαίλαπας.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στην περιοδεία του υποψηφίου δημάρχου της πρωτεύουσας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρου Χαλβατζή, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, όπου συνομίλησε με τον αρχηγό, τους υπαρχηγούς, τον περιφερειάρχη και πυροσβέστες.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε το παράδοξο οι πυροσβέστες -- με την τεράστια κοινωνική προσφορά -- να μην υπάγονται στα επικίνδυνα- ανθυγιεινά ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια 15 πυροσβέστες χάθηκαν εν ώρα υπηρεσίας. Επέμεινε ότι το ΠΣ είναι Σώμα με κοινωνική αποστολή και όχι Σώμα καταστολής κοινωνικών αγώνων, θέση που βρήκε σύμφωνο τον αρχηγό.

Υπογράμμισε ότι δεν αρκεί ο αλτρουισμός των πυροσβεστών. Οτι το κράτος πρέπει να στηρίξει με όλα τα αναγκαία μέσα το Σώμα. Εθιξε το ζήτημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων, της πολύπλευρης ώθησης του κόσμου να χρησιμοποιεί τα ΙΧ. Ετσι σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή πανικού από σεισμό, οι δρόμοι φρακάρουν, πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα καθυστερούν και δεν υπάρχουν χώροι εκτόνωσης για να καταφύγει ο κόσμος, να προστατευτεί από καταρρεύσεις.

Για τις παράνομες χωματερές, που, όπως λένε στο ΠΣ, αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς, είπε ότι από το 1992 υπάρχει σχέδιο για κλείσιμό τους και κατασκευή τεσσάρων σύγχρονων χώρων υγειονομικής ταφής. Ακόμα τίποτα, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές.

Ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνόδευε τον Σπ. Χαλβατζή, τόνισε ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θίγουν και τους πυροσβέστες. Σημείωσε πως με τα κυβερνητικά μέτρα αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους και μειώνονται τρομακτικά οι συντάξεις τους. Μίλησε για ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που σε ταυτόχρονη εκδήλωση φαινομένων θα προκαλέσουν προβλήματα. Επισήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε ακόμα στη Δασική Υπηρεσία τα προβλεπόμενα κονδύλια για να καθαριστούν τα δάση, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Π. Φούρλας, παραδέχτηκε ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, χρειάζεται κι άλλος εξοπλισμός, εκπαίδευση, αυξήσεις στους μισθούς και περίπου 2.500 προσλήψεις. Αρχηγός και υπαρχηγοί στάθηκαν στο γεγονός ότι αποστολή του ΠΣ είναι να υπηρετεί το λαό, όχι να συγκρούεται μαζί του. «Με αγώνες καταφέραμε να μην πηγαίνουμε να ρίχνουμε νερό σε απεργούς, εργαζομένους και νεολαίους. Η πολιτεία δεν το δεχόταν, αλλά εμείς επιμείναμε. Δεν είναι αποστολή μας να πηγαίνουμε για να "χτυπηθούμε", π.χ., με τους αγρότες», είπαν.

Εξάλλου, ο αντιστράτηγος Π. Φούρλας υπενθύμισε την πυρκαγιά το Δεκέμβρη του 2001 σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνης. Διέρρευσε κλοφέν, η διοίκηση του εργοστασίου δεν ενημέρωσε τους 25 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση, δε φόρεσαν ειδικές στολές και υπάρχει κίνδυνος να εκτέθηκαν στην επικίνδυνη ουσία. Ηδη ανιχνεύτηκε κλοφέν στους οργανισμούς πέντε ατόμων. Ο Σπ. Χαλβατζής απάντησε ότι απαιτείται να παίρνονται όλα τα μέτρα προστασίας των πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας, για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, υποστράτηγος κ. Κόης, αναφερόμενος στα κονδύλια που χρειάζεται η Δασική Υπηρεσία, παρατήρησε ότι είναι άγνωστο πότε θα εκταμιευτούν. Μετά πρέπει να γίνουν μελέτες, να γίνει ο καθαρισμός περιαστικών δασών με κλάδεμα δέντρων, μάζεμα εύφλεκτων υλών από το έδαφος, διάνοιξη δασικών δρόμων. Οτι αυτά απαιτούν χρόνο και έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Οτι τελικά τα δάση θα είναι καθαρισμένα σε λάθος περίοδο (Οκτώβρη).

  • Πυροσβέστες την ώρα του καθήκοντος, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όμως, το επάγγελμά τους δεν ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά
    Πυροσβέστες την ώρα του καθήκοντος, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όμως, το επάγγελμά τους δεν ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά
    Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., ο Σπ. Χαλβατζής θα περιοδεύσει στη Βαρβάκειο Αγορά. Στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί (στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7) με το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων Αθήνας, ΟΤΑ, εκπαιδευτικών κ.ά.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Δεσμεύει χώρους για σχολεία, αλλά μέχρι εκεί...

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα σχολεία της Αθήνας. Δημοτική αρχή και ΟΣΚ από τη μία δεν απαλλοτριώνουν οικόπεδα για να κτίσουν τάξεις και επιτρέπουν να λειτουργούν εκεί πάρκινγκ. Από την άλλη, η δημοτική πλειοψηφία δήθεν ετοιμάζεται να δεσμεύσει άλλους χώρους, όπου και εκεί λειτουργούν πάρκινγκ.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί την ανέγερση του 1ου ΤΕΕ και δυο ΤΕΣ στη συμβολή των οδών Ψηλορείτη και Δεληγιάννη, ή, εναλλακτικά, στη συμβολή των οδών Κρήτης, Δεληγιάννη και Αγ. Παύλου.

Σύμφωνα με τον Θαν. Ανανίδη, διαμερισματικό σύμβουλο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στο πρώτο οικόπεδο βρίσκεται το παλιό σινεμά «Αλκαζάρ», όπου η δημοτική αρχή αποφάσισε να κατασκευάσει πάρκινγκ. Το δεύτερο είναι της Αγροτικής Τράπεζας, όπου διατηρεί υπαίθριο πάρκινγκ.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι αρχικά για τα τρία σχολεία -- σήμερα λειτουργούν περιπλανώμενα, χωρίς σταθερή έδρα -- επρόκειτο να οικοδομηθεί το οικόπεδο στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού. Οπως σημειώνουν στη «Συμπαράταξη», είχε δεσμευτεί από το 1985 για να γίνει σχολείο, τα χρήματα ουδέποτε καταβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη του, οι προθεσμίες απαλλοτρίωσης πέρασαν, ο χώρος χάθηκε για το δημόσιο συμφέρον και ο ιδιοκτήτης το λειτουργεί σήμερα ως γκαράζ.

Ο Θαν. Ανανίδης καταλήγει: «Επειδή χάθηκε εκείνος ο χώρος, οι αρμόδιοι θέλουν να γλιτώσουν την κατακραυγή των γονέων και να δείξουν ότι δήθεν κάπου θα στεγάσουν οριστικά τα σχολεία. Ομως, οι νέοι χώροι είναι δεσμευμένοι -- και από το δήμο -- για άλλες χρήσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή των σχολείων. Ούτε έχουμε συμφέρον να υπερασπιστούμε κάποια γκαράζ. Ομως πρώτα πρέπει να απαντηθεί ποιοι είναι υπεύθυνοι που χάθηκε χώρος, δεσμευμένος εδώ και 17 χρόνια. Η δημοτική αρχή, ο ΟΣΚ; Και να είναι καθαρό, ότι οι δύο νέες προτάσεις είναι κοροϊδία. Θα περάσουν πάλι πέντε-δέκα χρόνια, για να μας πουν ότι οι χώροι είναι δεσμευμένοι για άλλες χρήσεις. Αυτή είναι η τακτική τους. Εμείς θεωρούμε ότι εδώ και τώρα, πρέπει δημοτική αρχή και κεντρική διοίκηση να δώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για απαλλοτριώσεις και να ξεκινήσουν οι οικοδομήσεις σχολείων, για να αντιμετωπιστούν οι οξυμένες ανάγκες».

Συμπαράταξη για το Μεσολόγγι

Ο Παν. Κατσούλης, υποψήφιος δήμαρχος

Υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοτικής Συμπαράταξης» στο Μεσολόγγι ανακηρύχτηκε ο Παναγιώτης Κατσούλης. Η ανακήρυξη έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, παρουσία πολλών δημοτών και εκπροσώπων μαζικών και τοπικών φορέων.

Με πρωτοβουλία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης», συστάθηκε επιτροπή, η οποία με τη συμμετοχή ομάδας, με επικεφαλής τον Π. Κατσούλη και μέλη του ΔΗΚΚΙ, συγκρότησαν τη «Δημοτική Συμπαράταξη».

Ο υποψήφιος δήμαρχος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο Μεσολόγγι, «μια περιοχή που συνδυάζει τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά με τις φυσικές ομορφιές και τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά εμφανίζει έντονα συμπτώματα παρακμής σε όλα τα επίπεδα». «Μήπως κινδυνολογούμε;», σχολίασε ο Π. Κατσούλης. Και συμπλήρωσε: «Κάθε άλλο. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και παράλληλα υποστηρίζουμε ότι υπάρχει διέξοδος, ρεαλιστική και θετική από αυτό το τέλμα».

Ακολούθως τόνισε ότι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κάθε κυβέρνηση τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον και από τους διοικούντες το δήμο της πόλης. «Το τι δημοτική αρχή θέλουμε αποτελεί τη βάση των θέσεών μας», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι η Συμπαράταξη επιδιώκει και διαμορφώνει μια δημοτική αρχή διεκδικητική και όχι «ζητιανεύουσα και κυβερνητικά αρεστή», μια δημοτική αρχή «δημοκρατική, συμμετοχική, κοντά στον πολίτη» που επιδιώκει ένα δήμο «σύγχρονο, αποτελεσματικό, φιλολαϊκό, οικολογικά ευαισθητοποιημένο» και όχι «κοινωνικά ανάλγητο, ανορθολογικό, που μόνιμα θα επιβαρύνει και θα καταστρέφει το περιβάλλον».

Ο Π. Κατσούλης κατάγεται από το Μεσολόγγι. Σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως καθηγητής πληροφορικής στο 1ο ΤΕΕ Μεσολογγίου. Ηταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1983, οπότε και διαγράφτηκε. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα στο φοιτητικό χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 1993 δραστηριοποιείται στο χώρο των εκπαιδευτικών. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Δημοτική Αντίσταση» και μέλος της πολιτικής κίνησης «Αριστερά» μέχρι πριν από τρία χρόνια περίπου. Επίσης είναι ένας από τους δημιουργούς της μηνιαίας τοπικής εφημερίδας «ΔΙΑΥΛΟΣ», μέλος της επιτροπής αγώνα των φορέων της πόλης για το ζήτημα των Αλυκών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Ενωσης Πολιτών». Εχει γράψει δύο βιβλία, το πρώτο αφορά στην τεχνική εκπαίδευση και το δεύτερο στη φιλοσοφία και την επιστήμη των μαθηματικών.

Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων
  • ΚΗΡΕΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η «Λαϊκή Αγωνιστική Κίνηση» Δήμου Κηρέα Εύβοιας, με επικεφαλής τον Στάθη Λιαγκάκη, πραγματοποιεί ανοιχτή συγκέντρωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου και την παρουσίαση της διακήρυξης, την Παρασκευή 14 του Ιούνη, στις 8.30μ.μ., στην Ταβέρνα Γ. Μόσχου, στην Κήρινθο.

  • ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» Λιβαδειάς, διοργανώνει την Κυριακή 16 του Ιούνη και ώρα 11 π.μ., στον κινηματογράφο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», εκδήλωση ανακήρυξης του υποψήφιου δημάρχου Λιβαδειάς.

  • ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Η Επιτροπή Νέων της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης» καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Νέοι και Δημοτικές Εκλογές» την Τετάρτη 19 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντίστασης 61). Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο δήμαρχος Γιώργος Γιώγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ