ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
Πρωθυπουργικά ξεσπάσματα...

Τα νεύρα του Κ. Σημίτη είναι «τεντωμένα», αφού μέσα σε δύο μήνες «πρέπει» να βγει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «μεταρρύθμισης» του ασφαλιστικού, κ.ο.κ.

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
«Ακρα του τάφου σιωπή» επιθυμεί στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κ. Σημίτης. Ούτε καν «σχολιασμούς της επικαιρότητας» δε θέλει να ακούει από τα στελέχη της κυβέρνησης, γιατί έτσι τροφοδοτείται η «εσωστρέφεια». Εχει την κατανόησή μας! Οι «διαφορετικές φωνές» αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. Το είχε επισημάνει, άλλωστε, πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΒ...

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές για τα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά μέτρα από κυβερνητικά στελέχη. Πού άκουσε, για παράδειγμα, διαφορετική φωνή για το «πλειοψηφικό» (66% στα χέρια των «επενδυτών») ξεπούλημα του ΟΤΕ; Ποιος φέρνει αντιρρήσεις για το στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ; Ακούστηκε «κιχ» για την παραχώρηση των ακτών στους «φίλους» ιδιώτες; Ψέλλισε, έστω, κάποιο στέλεχος κάποια αντίρρηση για το Ασφαλιστικό;

Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες; Οχι, βέβαια. Μήνυμα υπακοής και πειθαρχίας θέλει να στείλει στην κοινωνία, τα λαϊκά στρώματα. «Μη μιλάτε πολύ», «καθίστε φρόνιμα» και όλα θα πάνε καλά. Από την άλλη τα πρωθυπουργικά νεύρα είναι «τεντωμένα», αφού μέσα στο μήνα και τον επόμενο θα «πρέπει» να βγει σε πέρας ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωσης των αγορών», «μεταρρυθμίσεις» στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, Παιδεία, κ.ο.κ. Παραμένουν πάντα και κάτι «πακέτα» στα εθνικά θέματα (ευρωστρατός, κυπριακό, ελληνοτουρκικά).

Πράγματι πολλές σκοτούρες έχει ο Κ. Σημίτης και δεν αντέχει τη «φασαρία» ούτε την εσωστρέφεια. Αλλά σε τι συνίσταται η ενοχλητική εσωστρέφεια; Αλλεπάλληλοι διαγκωνισμοί και κόντρες κυβερνητικών στελεχών που δεν ξεφεύγουν από τα όρια της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και της μοιρασιάς της λείας. Μπορούν όμως να χαλάνε την εικόνα της μηχανής που δουλεύει κανονικά και να βάλουν «τροχοπέδη» στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Και από αυτή την άποψη έχει δίκιο ο Κ. Σημίτης: «Αυτά είναι ηλιθιότητες»!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: «Η αμερικανική κυβέρνηση τρομοκρατεί τους Αμερικανούς πολίτες με τις δηλώσεις και τις πράξεις της πολύ περισσότερο απ' όσο θα τους τρομοκρατούσαν ενδεχομένως οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Τούτο ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, ο οποίος μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος με "βρώμικη βόμβα". Ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ήταν πιο αόριστος. "Δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο", υποστήριξε. Οσο για τον διευθυντή του FBI, Ρ. Μίλερ, είναι ακόμα πιο αόριστος. "Εξ όσων γνωρίζουμε δεν είχε ξεπεράσει το επίπεδο συζήτησης". Θα αντιμετωπίσει, λοιπόν, ο κ. Αλ. Μουχαγίρ την πρωτότυπη κατηγορία της "συζήτησης";... Ο κ. Ασκροφτ και οι συνεργάτες του, αρνούμενοι στον κ. Μουχαγίρ συνήγορο υπεράσπισης και δημόσια ακρόαση και φυλακίζοντάς τον επ' αόριστον, εγγυώνται ότι αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα» (ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΕΛΟΣ: «Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Το Σύνταγμά μας εγγυάται σε αυτούς που κατηγορούνται για εγκλήματα την ενημέρωσή τους για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους έναντι αυτών που τους κατηγορούν, τη δυνατότητα συνηγόρου υπεράσπισης και μια άμεση και ανοιχτή δίκη. Ομως όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν η κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει όλα αυτά τα δικαιώματα χαρακτηρίζοντας κάποιον "μαχητή του εχθρού"» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ: «Την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται το πρώτο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ποινικών μητρώων όλων των Ελλήνων πολιτών, συνολικής αξίας 17 δισ. δρχ. Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. δρχ., αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για τους αλλοδαπούς» (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΓΡΙΕΥΕΙ: «ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ!..»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα 6+1 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΟ...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: SOS ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ - Το νέο Κοινοβούλιο με 3 κόμματα;

ΧΩΡΑ: ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΠ ΠΡΟΣΧΩΡΕΙ ΣΤΗ Ν.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΕΣ ΓΙΑ ΠΤΩΧΟ ΠΛΗΝ ΕΝΤΙΜΟ ΝΕΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ - ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΑΥΓΗ: Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ Ι.Χ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 4.754 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΤΡΑΤΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αγωνία! «Να... κλείσουν τα στόματα ζήτησε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από τους κορυφαίους υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία, ο κ. Σημίτης κάλεσε τα στελέχη να σταματήσουν να μιλούν πολύ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δε χρειάζονται άλλοι σχολιασμοί της επικαιρότητας. Ολοι έχουμε αγωνία, αλλά πρέπει να προσέχουμε πώς την εκφράζουμε"». (Π. Λάμψιας - ΒΗΜΑ).

«Ηλιθιότητες»! «Νέες αναταράξεις σημειώθηκαν αιφνιδίως, χτες, στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Ολοι εστράφησαν εναντίον όλων! Ακόμη και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος αποφεύγει συνήθως να υψώνει τους τόνους, βγήκε από τα ρούχα του, όταν πληροφορήθηκε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών, που την εποπτεύει, κωλυσιεργούν στο θέμα κάποιων αεροδιαδρόμων και ξέσπασε με τη φράση "αυτά είναι ηλιθιότητες!"». (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Απλώς «φήμες»! «Με αδιαφάνεια και εν μέσω δυσμενών χρηματιστηριακών συνθηκών, αίφνης χθες η κυβέρνηση ενεργοποίησε εξαγγελία της για τη διάθεση νέου πακέτου του ΟΤΕ 42 εκατ. μετοχών (8%) προσβλέποντας σε έσοδα ύψους 700-750 εκατ. ευρώ... Στην αγορά βοούν οι φήμες ότι η δρομολόγηση της διάθεσης του 8% του ΟΤΕ διασυνδέεται με ευρύτερα deals στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Λεπτομέρειες»: «Ευρύτερο θέμα αντισυνταγματικότητας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εγείρει το Ελεγκτικό Συνέδριο... Συγκεκριμένα, αμφισβητούνται οι διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και τον προσδιορισμό των ασφαλιστέων αποδοχών, ενώ αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η διάταξη που ορίζει διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ