ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
Πολιτιστικές διαδρομές

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων»
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων»
Συναυλία - αφιέρωμα στην Ηπειρο πραγματοποιεί σήμερα (9.30 μμ) το Φεστιβάλ Βύρωνα σε συνεργασία με την Ενωση Ηπειρωτών Βύρωνα «Αγ. Γεώργιος Ιωαννίνων», με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Ηπείρου από το 25μελές συγκρότημα της Ενωσης. Είσοδος ελεύθερη.

  • Στον ίδιο χώρο αύριο (9.30 μ.μ.) τραγουδά ο Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ τη Δευτέρα ο Παντελής Θαλασσινός.
  • Το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζει στο Ηρώδειο αύριο και την Κυριακή την Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα Κίνας, ένα δυτικού τύπου μουσικό σύνολο, αλλά με παραδοσιακά κινέζικα όργανα.
  • Αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι είναι η συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων, αύριο (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, ανήμερα της επετείου του θανάτου του, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη. Η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει τους «Μύθους μιας γυναίκας». Θ' ακουστούν ακόμα έργα Φορέ, Κριτσωτάκη (σολίστ στο μαντολίνο ο Δημήτρης Μαρίνος) και Περγκολέζι.
  • Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσιάζει τα «Partimenti» του Ν. Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, σε πρώτη εκτέλεση, σήμερα (8 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Τμήματος.
  • «Ταξίδι» σε έντεχνα μουσικά μονοπάτια σήμερα (9.30 μ.μ.), στο Καλλιτεχνικό Καφενείο των Αχαρνέων (Χειλίου 16) με τους Ν. Μπράλιου, Β. Κλάρα, Λ. Νίκα, Μ. Τζαμπαρλή, Απ. Μπακόλα, Χρ. Καραμούτσο.
  • Μ. Πασχαλίδης
    Μ. Πασχαλίδης
    «Κοντά στο μαγικό κόσμο του σινεμά» τιτλοφορείται η εκδήλωση, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.) στο θέατρο Νταμάρι (Μετ. Σωτήρος και Υψηλάντου), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Πολιτιστικά Μηνύματα» του δήμου Βριλησσίων. Θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους των μελών του εργαστηρίου Κινηματογράφου του Πνευματικού Κέντρου Βριλησσίων και η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή, ο οποίος θα μιλήσει.
  • Ολοκληρώνονται σήμερα (7 μ.μ.) οι εκδηλώσεις της Ενωσης και των Συλλόγων Γονέων Δήμου Καισαριανής. Περιλαμβάνουν Θέατρο, δρώμενα, παντομίμα, μουσική κ.α. Στις 9 μμ θα δοθεί παράσταση Καραγκιόζη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Δημήτρη Κατσιμάνη «Στον εξπρεσιονισμό της αγάπης». Προλογίζουν οι: Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Σταματόπουλος, Μ. Βιντιάδης, Δ. Παπαχρήστου. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Α. Μανουρά, Κ. Ιμπροχώρη, Σπ. Μπίμπιλας, Ε. Φιλίνη, Σπ. Φωκάς.
  • Το χοροθέατρο «Αλλού, Εδώ, Παντού», παρουσιάζει (17-19/6) στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», την καινούργια παραγωγή «Τεμαχίζοντας πριγκίπισσες - ονειροθάλαμος 1». Χορογραφία: Π. Λάζου, σκηνοθεσία - βίντεο: Χρ. Χασάπης, μουσική: Στ. Γρίβας, Ακτιβ Μέμπερ, Ρεντ Αρμάντα.
  • Την Κυριακή (9 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο δήμου Ν. Ηρακλείου (Κουντουριώτου και Νεότητας), το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου παρουσιάζει το μιούζικαλ, «Οσο υπάρχει αγάπη... υπάρχουν άνθρωποι». Κείμενο - σκηνοθεσία: Τάνια - Μαρία Τζανάκη. Χορογραφία: Αλίκη Γιαννετάκη. Συμμετέχουν 16 νέοι ηθοποιοί.
  • Ξεκινά την Κυριακή (8 μ.μ.) στην πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια) του δήμου Ζωγράφου, το «2ο Φεστιβάλ Βιβλίου», όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ζωγράφου - Ιλίσσια - Γουδί - Ενας ιστορικός περίπατος». Τη Δευτέρα θα μιλήσουν οι: Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη και Σωτήρης Δημητρίου.
  • Με χορούς λάτιν από το σύλλογο «Πρωτοπορία» και προβολή της ταινίας του Στ. Χαραλαμπόπουλου, «Σεφέρης», ξεκινά αύριο το καλοκαίρι στο Σινέ «Σχολείο» (Νεαπόλεως 7), του δήμου Αγίας Παρασκευής. Είσοδος ελεύθερη.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Καλτσώνης: «Το δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • «Το ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα», τόμος 9ος, 1961-1967

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μία παράσταση δρόμου για παιδιά, με τίτλο «Το Φοινικόδασος της Μυκάλης», διοργανώνουν αύριο (8.30μμ) τα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο». Η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου και οι μαθητές της «Λέσχης», συνεχίζοντας τις θεατρικές τους συναντήσεις, δημιούργησαν ένα παραμύθι με πολλές εκπλήξεις, αλλά και κλασικούς ήρωες βασισμένο σε γεγονότα της γειτονιάς του Κεραμεικού. Την παράσταση (θα δοθεί έξω από τα Εικαστικά Εργαστήρια «Λέσχη», Μυκάλης 26) θα πλαισιώσουν ο Σόλης Μπαρκής (κρουστά) και η μαριονετίστα Βούλα Κούρου. Την προσπάθεια στήριξαν οι: Δήμος Αβδελιώδης, Φίλιππος Κουτσαφτής και Λέττα Χριστοπούλου και ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Ομιλος.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Παρκ» παρουσιάζεται το έργο των Αντονι Μάριοτ και Αλιστερ Φουτ «Πάω για δήμαρχος!..». Η μετάφραση και σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Τσιβιλίκα, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη, η μουσική επιμέλεια του Ιακώβου Δρόσου και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Ο υποψήφιος δήμαρχος έχει να διαχειριστεί ένα σκάνδαλο αντάξιο του Βρετανικού Θρόνου και το μόνο που τον σώζει είναι να κολυμπήσει σε έναν ωκεανό ...γέλιου! Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Ελευθερία Ρήγου, Παύλος Ορκόπουλος, Νικολέττα Βλαβιανού, Γιώργος Χαλεπλής, Μάνος Πίντζης κ.ά.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στα παιδιά της Παλαιστίνης αφιερώνεται η συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και με αφιλοκερδή συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Γλυκερίας, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Δημήτρη Μπάση και της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», που πραγματοποιείται σήμερα (9μ.μ.), στο «Κατράκειο» Νίκαιας. Τη συναυλία, που στηρίζουν οι Δήμοι Νίκαιας, Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Ρέντη, διοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ και η «Πειραιώς Πολιτεία». Τα έσοδά της θα διατεθούν στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για τα παιδιά της Παλαιστίνης.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ξεκινά σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας (Γουδί) το τριήμερο φεστιβάλ «Womad», με τους Shaolin Monks (Κίνα), Mahmoud Fadl (Αίγυπτος), Trio Mocoto (Βραζιλία), Θ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Κανά, Σ. Μάλαμα, Billy Cobham (ΗΠΑ), Gotan Project (Γαλλία), David Byrne (ΗΠΑ), Αlboka & Marta Sebestyen (Ισπανία/ Ουγγαρία), DJs - Martin Morales. Αύριο εμφανίζονται: Shaolin Monks (Κίνα), Bedenya Les Freres Coulibaly (Νησιά Μπουρκίνα Φάσο), Rachid Taha (Αλγερία), Baaba Maal (Σενεγάλη), Asian Dub Foundation (Αγγλία/ Πακιστάν), Πυξ Λαξ, DJs - Danny Howels - DJASON - Petrow Floorfiller.

Κυριακή: Shaolin Monks (Κίνα), Asere (Κούβα), Orquestra Aragon (Κούβα), Δόμνα Σαμίου, Maria Del Mar Bonet (Βαλεαρίδες), Susana Baca (Περού), Cesaria Evora (Πράσινο Ακρωτήρι) - Toto La Momposina (Κολομβία).


ένα ΒΙΒΛΙΟ

Σε θαυμάσια βιβλία για παιδιά αναφέρεται η στήλη. Πριν τρία χρόνια οι εκδόσεις «Αδελφοί Βλάσση» άρχισαν την επανέκδοση των υπέροχων παιδικών ιστοριών του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο περίφημο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων». Ιστορίες ψυχοπαιδαγωγίας αρκετών γενεών «διαπλασόπουλων». Χάρη στην κυκλοφορία της σειράς «Θησαυροί από τη Διάπλαση των Παίδων», μπορούν και τα σημερινά παιδιά να διαπλασθούν με τις διασκεδαστικότατες, αλλά και πολύ διδακτικές ιστοριούλες του κορυφαίου λογοτέχνη. Σ' αυτή τη σειρά (κάθε βιβλίο περιέχει μια ιστοριούλα, εικονογραφημένη πιστά, όπως ακριβώς εικονογραφούνταν στη «Διάπλαση») προστέθηκαν τέσσερις νέοι τίτλοι: «Η κούκλα της Λιλίκας» (το βιβλίο, με επιμέλεια του Κυριάκου Ντελόπουλου, εικονογραφείται με πανέμορφες έγχρωμες γκραβούρες του 1908). «Ο Δον Κιχώτης» (ο Ξενόπουλος μετέφρασε και διασκεύασε για τα παιδιά το αριστούργημα του Θερβάντες). «Το θηριοτροφείο των παιδιών» (ξεκαρδιστική ιστορία με ήρωες τρία παιδιά). «Ο μικρός Μέγας Αλέξανδρος» (ήρωας ο μικρός Αλέκος, αλλά τα «κατορθώματά» του αποτυγχάνουν).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ