ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Αλλο 8% στους ιδιώτες

Στο 33,76% περιορίζεται πλέον το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο

Συνεχίζεται το ξεπούλημα του ΟΤΕ κομμάτι - κομμάτι, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει στους ιδιώτες - με συνοπτικές διαδικασίες μέσω Χρηματιστηρίου - επιπλέον 8% από τις μετοχές του Οργανισμού. Οπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ, ο κύριος μέτοχος, το Ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού που κατέχει στον Οργανισμό στο 33,76%, από 41,76% που είναι σήμερα.

Οι μετοχές θα προσφερθούν σε θεσμικούς επενδυτές με τη μορφή επιταχυνόμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή χωρίς δημόσια εγγραφή, αλλά με «πακέτα». Στην ουσία η διαδικασία αυτή αποτελεί προσυμφωνημένη πράξη μεταξύ πωλητή - αγοραστών, παρέχοντας τη δυνατότητα στον μεν πωλητή να εισπράξει πιο γρήγορα το αντίτιμο, στους δε αγοραστές να αγοράσουν φθηνότερα, καθώς με βάση τη διεθνή εμπειρία, σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται έκπτωση επί της χρηματιστηριακής αξίας, που κυμαίνεται γύρω στο 12%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλος, αν και αγνοούσε την απόφαση τής κυβέρνησης (την πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση που έστειλε προχτές το απόγευμα στο ΧΑΑ το ελληνικό δημόσιο), θεωρεί θετική την εξέλιξη και τη μέθοδο που επιλέχθηκε για το περαιτέρω ξεπούλημα του μεγαλύτερου και πιο κερδοφόρου Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι έτσι «εξαλείφεται η πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ».

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωνε το ΧΑΑ ότι αρχίζει η διάθεση του 8% των μετοχών του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής είχε πλήρη άγνοια και δήλωνε δημόσια ότι «όποιος αποφασίσει τη διάθεση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός... δεδομένου ότι σε διεθνές επίπεδο, τόσο οι αγορές, όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί ειδικότερα, συνεχίζουν να διέρχονται παρατεταμένη κρίση». Παράλληλα, εμφανίστηκε «κάθετα αρνητικός» στη διατήρηση της λεγόμενης «χρυσής μετοχής» στις ΔΕΚΟ από το δημόσιο, σε αντίθεση με τον Ν. Χριστοδουλάκη που τάσσεται υπέρ της διατήρησης του θεσμού.

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι «χρυσές μετοχές» στις ΔΕΚΟ, που παρέχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο στο ελληνικό δημόσιο, θεωρούνται παράνομες.

Και 20% του ΟΠΑΠ

Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεπουλήσει «άρον άρον» τη δημόσια περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εκφράζεται επίσης και με τη χτεσινή - ξαφνική - ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας που γνωστοποιείται η πρόθεση πώλησης και νέου πακέτου μετοχών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ). Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας (κοινοποιήθηκε με FAX στις 18.36 με την ένδειξη «η παρούσα δεν πρέπει να διανεμηθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας», γνωστοποιείται η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει περί τα μέσα Ιούλη και νέο πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ που «αναμένεται να κυμανθεί στο 19% περίπου του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 16-6-02 διοργανώνουν εκδηλώσεις:

  • To Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ στις 11 π.μ., προς τιμήν της επετείου της νικηφόρας ιστορικής μάχης του ΕΛΑΣ στα Κανελλάκια Γορτυνίας, ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

-- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τα Κανελλάκια, που αναχωρεί στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 010.8234.296 και 010.8813.368.

  • Ο Δήμος Κορινθίων και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις του Νομού Κορινθίας ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, στις 10.30 π.μ., στο χώρο του μνημείου (στου Νέγρη), προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών στο περιβόλι Νέγρη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ, δρομολογεί πούλμαν που αναχωρεί στις 9.45 π.μ., εμπρός από την Αγροτική Τράπεζα (στο Λουτράκι). Πληροφορίες τηλ: 07440-23.628 και 04440-28.589.
  • Το Παράρτημα Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ με τη συμμετοχή του δήμου, στις 11 π.μ., τελεί μνημόσυνο για τους πεσόντες και θανόντες αγωνιστές και όλους τους πατριώτες που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου της πόλης, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μπίμπιζα.
  • Το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Ν. Σμύρνης, κατά την περίοδο της Κατοχής, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σκατζουράκη.
  • Ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, στις 10.30 π.μ., στη Μονή Καισαριανής, εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών που έπεσαν στις 16 προς 17 Ιούνη 1944, καθώς και όλων των πεσόντων, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, Καισαριανιωτών πατριωτών. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Καισαριανής για τη Μονή, στις 9.30 π.μ.
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ πραγματοποιεί διήμερη εκδρομή - προσκύνημα στις 15 και 16 Ιούνη 2002, στην Πελοπόννησο (Τρίπολη, Σπάρτη, Διρός, Καλαμάτα). Για τα μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ η εκδρομή είναι δωρεάν. Πληροφορίες τηλ.: 010.3249.037. Πούλμαν αναχωρεί το Σάββατο (15/6) στις 7.15 π.μ., από την οδό Αθηνάς εμπρός από το δημαρχείο της Αθήνας.
  • Τα Παραρτήματα Χαλκιδικής των ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΕΑ τελούν, στις 11 π.μ. στη Μαραθούσα, μνημόσυνο προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν και τους αμάχους που κάηκαν ζωντανοί από τα στρατεύματα κατοχής τον Ιούνη του 1944, στο ολοκαύτωμα της Μαραθούσας.
Ισόβια για τη δολοφονία του ανθοπώλη

Σε ισόβια και επιπλέον 25ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν χτες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο 35χρονος Ανδρέας Λεγάκης και ο φυγόδικος συγκατηγορούμενός του Δημ. Κεραμίδας για τη δολοφονία του ανθοπώλη Μιχ. Γούλη, 50 χρόνων, τον Απρίλη του 1999 στην Κυψέλη. Οι κακοποιοί είχαν πάει να ληστέψουν τον άτυχο ανθοπώλη και όταν αντιστάθηκε τον σκότωσαν. Ο Α. Λεγάκης συνελήφθη συμπτωματικά πολύ αργότερα και αφού είχε κάνει ληστεία στο σούπερ μάρκετ «Γαληνός» και είχε αποπειραθεί να ληστέψει μια Τράπεζα. Κρατήθηκε προσωρινά στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος μετά τη λήξη του 18μηνου. Η δίκη του είχε αναβληθεί δυο φορές. Στην απολογία του παραδέχτηκε τις ληστείες, ενώ απέδωσε τη δολοφονία στο συνεργό του.

Διαμαρτυρία της Ενωσης Εισαγγελέων

Εκκληση προς την κυβέρνηση απευθύνει η Ενωση Εισαγγελέων με ομόφωνο ψήφισμα έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ζητώντας η επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (ΑΠ) που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο να προέρχεται από τους αντεισαγγελείς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι δυσαρεστημένοι και διαμαρτύρονται ότι εδώ και αρκετά χρόνια η επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γίνεται συστηματικά από τον δικαστικό κλάδο και αποκλείονται οι αντεισαγγελείς που είναι και η φυσική ηγεσία του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, αναφέρουν ότι με την επιλογή του εισαγγελέα του ΑΠ από τον εισαγγελικό κλάδο επέρχεται η αναγκαία ανεξαρτησία της εισαγγελικής έναντι της δικαστικής αρχής.

Στο μεταξύ, ανακατατάξεις αναμένονται στην κορυφή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αφού μέχρι τέλος του μήνα αποχωρούν 35 ανώτατοι δικαστές, εκ των οποίων εννιά θέσεις θα καλυφτούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι πιο μεγάλες αλλαγές είναι στον Αρειο Πάγο, καθώς αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ο πρόεδρος Στ. Ματθίας, ο εισαγγελέας Δ. Κατσιρέας και οι αντιπρόεδροι Θ. Τόλιας, Χ. Μυρσινιάς, Κ. Λυμπερόπουλος και Α. Παπαθεοδώρου. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένει κενή η θέση του παραιτηθέντα αντιπροέδρου Ν. Παπαδημητρίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο αποχωρεί ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Γ. Γεωργούλιας και ο αντιπρόεδρος Αθ. Μπαλκίζας.

Για τις δύο κορυφαίες θέσεις του προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι σίγουρο ότι θα κριθούν μεταξύ των αντιπροέδρων Ε. Κρουσταλάκη, Εμ. Δαμάσκου και Γ. Κάπου, χωρίς να αποκλείεται και κάποια «βουτιά» στην επετηρίδα.

Ενας άνδρας 21 χρόνων, συνελήφθη από την Αστυνομία στη Σπάρτη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση ακολασίας, μαστροπεία κατ' εξακολούθηση, άσεμνων δημοσιευμάτων και για παράνομη κατοχή όπλου και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ