Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Αλλο 8% στους ιδιώτες

Στο 33,76% περιορίζεται πλέον το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο

Συνεχίζεται το ξεπούλημα του ΟΤΕ κομμάτι - κομμάτι, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει στους ιδιώτες - με συνοπτικές διαδικασίες μέσω Χρηματιστηρίου - επιπλέον 8% από τις μετοχές του Οργανισμού. Οπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ, ο κύριος μέτοχος, το Ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού που κατέχει στον Οργανισμό στο 33,76%, από 41,76% που είναι σήμερα.

Οι μετοχές θα προσφερθούν σε θεσμικούς επενδυτές με τη μορφή επιταχυνόμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή χωρίς δημόσια εγγραφή, αλλά με «πακέτα». Στην ουσία η διαδικασία αυτή αποτελεί προσυμφωνημένη πράξη μεταξύ πωλητή - αγοραστών, παρέχοντας τη δυνατότητα στον μεν πωλητή να εισπράξει πιο γρήγορα το αντίτιμο, στους δε αγοραστές να αγοράσουν φθηνότερα, καθώς με βάση τη διεθνή εμπειρία, σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχεται έκπτωση επί της χρηματιστηριακής αξίας, που κυμαίνεται γύρω στο 12%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλος, αν και αγνοούσε την απόφαση τής κυβέρνησης (την πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση που έστειλε προχτές το απόγευμα στο ΧΑΑ το ελληνικό δημόσιο), θεωρεί θετική την εξέλιξη και τη μέθοδο που επιλέχθηκε για το περαιτέρω ξεπούλημα του μεγαλύτερου και πιο κερδοφόρου Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι έτσι «εξαλείφεται η πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ».

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ενημέρωνε το ΧΑΑ ότι αρχίζει η διάθεση του 8% των μετοχών του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής είχε πλήρη άγνοια και δήλωνε δημόσια ότι «όποιος αποφασίσει τη διάθεση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός... δεδομένου ότι σε διεθνές επίπεδο, τόσο οι αγορές, όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί ειδικότερα, συνεχίζουν να διέρχονται παρατεταμένη κρίση». Παράλληλα, εμφανίστηκε «κάθετα αρνητικός» στη διατήρηση της λεγόμενης «χρυσής μετοχής» στις ΔΕΚΟ από το δημόσιο, σε αντίθεση με τον Ν. Χριστοδουλάκη που τάσσεται υπέρ της διατήρησης του θεσμού.

Οπως είναι γνωστό, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι «χρυσές μετοχές» στις ΔΕΚΟ, που παρέχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο στο ελληνικό δημόσιο, θεωρούνται παράνομες.

Και 20% του ΟΠΑΠ

Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεπουλήσει «άρον άρον» τη δημόσια περιουσία στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εκφράζεται επίσης και με τη χτεσινή - ξαφνική - ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας που γνωστοποιείται η πρόθεση πώλησης και νέου πακέτου μετοχών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ). Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας (κοινοποιήθηκε με FAX στις 18.36 με την ένδειξη «η παρούσα δεν πρέπει να διανεμηθεί εκτός της ελληνικής επικράτειας», γνωστοποιείται η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει περί τα μέσα Ιούλη και νέο πακέτο μετοχών του ΟΠΑΠ που «αναμένεται να κυμανθεί στο 19% περίπου του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ