Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΗ
Αποχαρακτηρίζονται αναδασωτέες εκτάσεις;

Κρίσιμη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Γεωργίας

Φλέγοντα ερωτηματικά προκύπτουν «από το άνοιγμα δρόμων» για άρση της κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων (δάση ή δασικές εκτάσεις) και τον αποχαρακτηρισμό τους, μέσω των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων και μιας σχετικής εγκυκλίου του 1997 του υπουργείου Γεωργίας. Μέχρι το 1997 η κήρυξη μιας έκτασης ως αναδασωτέα γινόταν με βάση το πώς ήταν η έκταση αυτή διαχρονικά, ενώ στη συνέχεια με βάση το πώς είναι η έκταση εκείνη τη στιγμή...

Το θέμα αυτό έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Στριφτάρης, προς τον υπουργό Γεωργίας. Συγκεκριμένα στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής: «Σύμφωνα με πληροφορίες αναδασωτέες εκτάσεις ανά την επικράτεια, που έχουν κηρυχτεί έτσι στα πλαίσια του άρθρου 38 Ν. 998/79 και του άρθρ.117 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος, οδηγούνται παράνομα στη διαδικασία του άρθρ.14 του Ν. 998/79 για να κριθούν αν είναι δάση ή δασικές εκτάσεις, ενώ είναι δεδομένο ότι οι αναδασωτέες εκτάσεις κατά την κατάρτιση του δασολογίου καταχωρούνται στο δασολόγιο και δεν υπάρχει αντικείμενο των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (σχ. άρθρ. 13 παρ. 1 Ν. 998/79). Στη συνέχεια όσες εκ των αναδασωτέων εκτάσεων κρίνονται μη δασικές, με τη με αριθμό 87234/7539/ 3.9.1997 εγκύκλιο Διαταγή του υπ. Γεωργίας, έχει δοθεί εντολή να αίρεται ο αναδασωτέος χαρακτήρας των εκτάσεων».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν στον υπουργό Γεωργίας τα εξής ερωτήματα:

  • Για πόσες εκτάσεις ανά Περιφέρεια έχουν γίνει με βάση την παραπάνω εγκύκλιο Δ/γη, άρσεις αναδασωτέων, ενημερώνοντάς μας για τις εκδοθείσες αποφάσεις άρσης αναδάσωσης και σε ποιο ΦΕΚ έχουν δημοσιευτεί.
  • Αν προτίθεται να ανακαλέσει την παράνομη οδηγία που δίνεται με την υπ. αριθμ. 87234/7539/3.9.97 εγκύκλιο Δ/γη του υπ. Γεωργίας η οποία δεν εναρμονίζεται με πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ (απόφ. 838/02 ΣτΕ) και βάζει παράνομα τις επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων να υποκαθιστούν έμμεσα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στον έλεγχο του κύρους των πράξεων κηρύξεως εκτάσεων ως αναδασωτέων, χωρίς να υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση προς αυτό.
  • Ποια ήταν η εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος επί της συγκεκριμένης εγκυκλίου Διαταγής υπ. Γεωργίας;

Παράλληλα οι δύο βουλευτές υπέβαλαν και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, όπου: «Καλείται ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της βουλής την εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος για την παραπάνω εγκύκλιο Διαταγή του υπ. Γεωργίας, καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα και τις τυχόν παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ