ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΜΑΤΣ
Μαθήματα σάμπας

Απλά μαθήματα... χορού ή για να ακριβολογούμε σάμπας παρέδωσε στην Κόστα Ρίκα η Βραζιλία που απέδειξε ότι δικαίως τιτλοφορείται σαν το φαβορί (πλέον) του φετινού Μουντιάλ. Η «σελεσάο» επικράτησε με 5-2 των Κοσταρικανών και τους έκοψε την πρόκριση αφού τους έριξε στην τρίτη θέση του Γ' Ομίλου και κατά συνέπεια εκτός Μουντιάλ. Πάντως, η ομάδα του Γκιμαράες επέδειξε μαχητικότητά και οι εντυπώσεις που άφησε, παρά τον αποκλεισμό, ήταν πολύ καλές. Οι Βραζιλιάνοι ξεκίνησαν τον αγώνα με τον καλύτερο τρόπο. Η "σάμπα" που χόρευαν στο α' μέρος είχε πρωτοστάτη το Ρονάλντο, καθώς με δύο τέρματα στο 10' και στο 13' έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Εντίλσον στο 38' που πέτυχε το καλύτερο, μέχρι στιγμής, τέρμα του Μουντιάλ. Στη συνέχεια η ομάδα του Γκιμαράεζ κατάφερε να μειώσει σε 3-2 με τους Γουαντσόπε (40') και Γκόμεζ (55'). Ενώ όλα έδειχναν ότι η ισοφάριση είναι κοντά, ένα ξέσπασμα της «σελεσάο» ήταν αρκετό για να τελειώσει ο αγώνας. Τα δύο τέρματα των Ριβάλντο και Ζούνιορ (62' και 64') ήταν αρκετά για να ολοκληρώσουν το θρίαμβο. «Νικητές» πάντως ήρθαν στα δοκάρια οι Κοσταρικανοί, καθώς είχαν δύο, έναντι ενός των Βραζιλιάνων.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Λονίς, Μαρίν, Ράιτ, Μαρτίνεθ (74' Παρκς), Λόπες, Σολίς (65' Φονσέκα), Γουαντσόπε, Σεντένο, Γκόμεζ, Ουάλας (76' Μπράις), Κάστρο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μάρκος, Καφού, Λούσιο, Εντμίλσον, Σίλβα, Ρονάλντο, Ριβάλντο (71' Κάκα), Αντερσον, Ζούνιορ, Ζουνίνιο (61' Ρικαρντίνιο), Εντίλσον (57' Κλέμπερσον).

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΙΝΑ 3-0

Με τη βοήθεια της Βραζιλίας, η Τουρκία πέρασε στην επόμενη φάση. Τα δύο βασικά σημεία της πρόκρισης για τους γείτονες ήταν τα πέντε γκολ που δέχτηκε η Κόστα Ρίκα από την παρέα του Ρονάλντο, αλλά και το 3-0 με το οποίο επικράτησε η ομάδα του Γκιουνές της Κίνας. Στην αντίπερα όχθη, οι τρεις ήττες και η επιθετική δυστοκία των Κινέζων ανάγκασε τον Μιλουτίνοβιτς, να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Οι Τούρκοι, μπήκαν αποφασιστικά στο παιχνίδι και μόλις στο 5', ο Χακάν Σας έκανε το 1-0. Τα πανηγύρια έγιναν ακόμα πιο πολλά όταν στο 9' το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 2-0 χάρη στην ικανότητα του Κορκμάζ. Από εκεί και πέρα, δούλευαν τα... ραδιοφωνάκια προκειμένου οι νικητές να μάθουν πόσο είναι το άλλο παιχνίδι του Ομίλου. Οταν όμως έγινε γνωστή η... γιορτή που είχαν στήσει οι Βραζιλιάνοι, πέτυχαν και το 3-0 με τον Νταβαλά (85') που διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι έμειναν με έναν παίκτη λιγότερο, όταν στο 58' ο Ζιαγί είδε την κόκκινη κάρτα.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρουστού (35' Ομέρ), Φατίχ, Ασίκ, Μπουλέντ, Ουνσάλ, Τουγκάι (84' Ταϊφούρ), Εμρέ, Νταβαλά, Μπαστούρκ (70' Μανσίζ), Σας, Σουκούρ.

ΚΙΝΑ: Γιανγκ Γιν, Ντου Βέι, Λι Βεϊφένγκ, Γου Τσενγκίνγκ (46' Σάο Ζιαγί), Ξου Γιουνλόνγκ, Λι Ξιαοπένγκ, Γιανγκ Που, Λι Τιε, Ζάο Γιούνζε, Χάο Χαϊντόνγκ (73' Κιου Μπο), Γιανγκ Τσεν (73' Γιου Τσενβέι).

ΜΕΞΙΚΟ - ΙΤΑΛΙΑ 1-1

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει να παίρνει δύσκολα την πρόκριση στη φάση των «16» του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, έμεινε χτες η Ιταλία. Ωστόσο, η «σκουάντρα αντζούρα» κατάφερε τελικά, έστω και με την ψυχή στο.. στόμα, να πανηγυρίσει την κατάκτηση της 2ης θέσης του 7ου ομίλου και την είσοδό της στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, καθώς αναδείχτηκε ισόπαλη με 1-1 με το Μεξικό, παίρνοντας έναν πολύτιμο βαθμό. Χάρις το τέρμα που πέτυχε ο Ντελ Πιέρο, δηλαδή η «χρυσή», όπως αποδείχτηκε, αλλαγή του Τζιοβάνι Τροπατόνι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής μας χώρας διασκέδασε τις εντυπώσεις, οι οποίες στην αναμέτρηση στο γήπεδο «Μπιγκ Αι» δεν ήταν και οι καλύτερες που θα μπορούσε να αφήσει. Η ομάδα του Χαβιέ Αγκίρε, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο, ήταν αυτή που καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα είχε το πάνω χέρι στους περισσότερους τομείς και πολλάκις έβγαινε με αξιώσεις στην επίθεση καρδιοχτυπώντας τους αντιπάλους της. Ωστόσο, με εξαίρεση το γκολ του Μπαργκέτι (34') οι υπόλοιπες προσπάθειές της δεν καρποφόρησαν.

ΜΕΞΙΚΟ: Πέρες, Βίντριο, Μαρκές, Καρμόνα, Μοράλες (76' Γκαρσία), Τοράδο, Ροντρίγκες (76' Καμπαγέρο), Λούνα, Αρεγιάνο, Μποργκέτι (80' Παλένσια), Μπλάνκο.

ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Πανούτσι (63' Κόκο), Μαλντίνι, Καναβάρο, Νέστα, Τζαμπρότα, Τομάζι, Τζανέτι, Τότι (78' Ντελ Πιέρο), Ιντζάγκι (55' Μοντέλα), Βιέρι.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΡΟΑΤΙΑ 1-0

Ως... ιδανική αυτόχειρας, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η Κροατία, η οποία χτες γνώρισε ανέλπιστη ήττα από την ομάδα του Ισημερινού με 1-0 και αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση. Η ομάδα του Μίρκο Γιόζιτς, παρ' όλο που στην 3η αγωνιστική είχε θεωρητικά ευκολότερο έργο από την Ιταλία, αφού αντίπαλός της ήταν το αουτσάιντερ του 7ου ομίλου, δεν κατάφερε σχεδόν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να πείσει ότι μπορούσε να πάρει την πρόκριση. Οι επιθετικές της ενέργειες ήταν μεμονωμένες και σπασμωδικές ενώ το πάθος ήταν ένα στοιχείο που απουσίαζε ολοκληρωτικά από τη «Χρβάτσκα». Από την άλλη, ο Ισημερινός με τέρμα του Μέντεζ (47') κατάφερε να πάρει μια νίκη γοήτρου και να συνοδέψει με ψηλά το κεφάλι την Κροατία στην έξοδο.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Σεμπάλος, Ντε Λα Κρουζ, Ουρτάδο, Πορόζο, Γκερόν, Αγιόβι, Ομπρεγκόν (40' Αγκινάγα), Σάλα, Μέντεζ, Τενόριο (75' Καβιέδες), Ντελγκάδο.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Πλετικόσα, Σάριτς (67' Στάνιτς), Ρόμπερτ Κόβατς, Σίμουνιτς, Γιάρνι, Τόμας, Σίμιτς (51' Βούγκρινετς), Νίκο Κόβατς (59' Βράνιες), Ολιτς, Ράπαιτς, Μπόκσιτς

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κλείνουν οι ... λογαριασμοί

Με το τελευταίο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον 4ο και στον 8ο όμιλο πέφτει η αυλαία της Α΄ φάσης στο φετινό Μουντιάλ. Η παρέα της φάσης των «16» περιμένει σήμερα τις τελευταίες τέσσερις θέσεις, τις οποίες διεκδικούν θεωρητικά 7 ομάδες. Η μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει στον 8ο όμιλο, όπου τα πράγματα για τις δυο θέσεις είναι ρευστά, με τους τέσσερις συμμετέχοντες να διεκδικούν την πρόκριση. Οι «οικοδεσπότες» Ιάπωνες αντιμετωπίζουν την Τυνησία, ενώ το δεύτερο ζευγάρι είναι Ρωσία-Βέλγιο, όπου αναμένεται σκληρή μάχη. Ιδιαίτερα αγχωτικό αναμένεται να είναι και το φινάλε στον 4ο όμιλο, όπου οι δυο εκπλήξεις, Νότια Κορέα και ΗΠΑ, έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ το φαβορί πριν την έναρξη των αγώνων Πορτογαλία θέλει να κάνει την ανατροπή στο παρά ένα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Τα πάνω κάτω θέλουν να φέρουν οι Πορτογάλοι κόντρα στους διοργανωτές Κορεάτες, που αρκούνται και στην ισοπαλία. Στους Ιβηρες το κλίμα είναι πολύ καλό μετά την εύκολη νίκη επί της Πολωνίας (4-0) και επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά το δύσκολο της αποστολής τους θα είναι αυτοί που θα χαμογελάσουν. Ο Αντόνιο Ολιβέιρα χαρακτήρισε το σημερινό παιχνίδι τελικό, ενώ θα έχει στη διάθεσή του τους Σόουζα και Ξαβιέ, που επιστρέφουν από τραυματισμό.

Στην αντίπερα όχθη, οι Νοτιοκορεάτες ποντάρουν πολλά στη βοήθεια του κόσμου τους αλλά και στις μέχρι τώρα καλές εμφανίσεις ώστε να φτάσουν στο στόχο τους.

ΗΠΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ

«Εδώ που φθάσαμε είναι κρίμα να γυρίσουμε με άδεια χέρια». Η δήλωση του τεχνικού των ΗΠΑ, Μπρους Αρίνα, αποκαλύπτει το κλίμα που επικρατεί στους Αμερικανούς πριν το καθοριστικό παιχνίδι. Οι ΗΠΑ θέλουν ένα βαθμό ή εάν χάσουν από τους Πολωνούς ήττα της Νότιας Κορέας (αφού είναι πιο κοντά στη διαφορά τερμάτων) με δυο γκολ διαφορά ώστε να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

ΒΕΛΓΙΟ-ΡΩΣΙΑ

Οι δυο ομάδες που μέχρι τώρα κάνουν διαγωνισμό στο ποιος «θα βγάλει καλύτερα μόνος του τα μάτια» καλούνται σήμερα να δώσουν έναν αγώνα δίχως αύριο για τον ένα από τους δυο. Οι Ρώσοι βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα αφού με ισοπαλία παίρνουν αυτοί το εισιτήριο. Οσο για τους Βέλγους η «αυτοκτονία» τους κόντρα στην Τυνησία (2-2) τους έφερε σε δύσκολη μοίρα αφού σήμερα η νίκη αποτελεί μονόδρομο.

ΙΑΠΩΝΙΑ-ΤΥΝΗΣΙΑ

Την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν οι εκ των διοργανωτών Ιάπωνες, που τους αρκεί μια ισοπαλία κόντρα στην Τυνησία. Ο τεχνικός τους, Φιλίπ Τρουσιέ, δείχνει να υπολογίζει πολύ τους αξιόμαχους Τυνήσιους, εντούτοις δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία της ομάδας του.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

Με στόχο να μπουν στο ...δρόμο που οδηγεί στην τελική φάση του «ΟΠΕΝ» του Πανελλήνιου Σιρκουί 2002, που διεξάγεται στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν σήμερα την προσπάθειά τους, για διάκριση στη διοργάνωση, οι κορυφαίοι βολεϊμπολίστες -τριες της χώρας μας.

ΕΠΟ
Εμειναν Βόλος, Ελευσίνα

Το ασανσέρ του πέφτεις μένεις για τέσσερις ομάδες σταμάτησε οριστικά (;) χτες. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε ότι στη Β' Εθνική θα παραμείνει ο Ολυμπιακός Βόλου και στην επόμενη κατηγορία θα πέσει ο Αγ. Νικόλαος. Επίσης ότι στη Γ' Εθνική μένει η Ελευσίνα και υποβιβάζεται ο Παναιτωλικός.

Στο μεταξύ η ΕΠΑΕ αποφάσισε τη νέα περίοδο (2002-2003), 3 ομάδες να υποβιβαστούν από την Α' στη Β' Εθνική, ενώ ισάριθμες να ανεβούν από τη Β' στην Α'. Τρεις θα υποβιβαστούν από τη Β' στη Γ' και ισάριθμες θα προβιβαστούν από τη Γ' στη Β'. Παράλληλα, πέντε ΠΑΕ θα υποβιβαστούν από τη Γ' Εθνική στη Δ' και άλλες τόσες θα ανεβούν από τη Δ' στη Γ'. Ακόμα η ΕΠΑΕ ζήτησε από την ΕΠΟ οι ομάδες της Α' Εθνικής να λάβουν μέρος στο κύπελλο από την πρώτη φάση «προκειμένου να είναι αγωνιστικά κατάλληλα προετοιμασμένες, αφ' ενός μεν για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, αφ' ετέρου δε, για τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής Ομάδας με την Ισπανία για το EURO 2004».

49ο ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
Τέρμα τα γκάζια

Με την αφρόκρεμα των οδηγών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αρχίζει σήμερα στα βουνά της Ρούμελης το 49ο Ράλι Ακρόπολις. Κορυφαίοι ράλιμεν όπως οι Μπερνς, Γκρόνχολμ (Πεζό), Σάινθ, Μακρέι (Φορντ), Μάκινεν, Σόλμπεργκ (Σουμπαρού), Ντελεκούρ, Α. Μακρέι (Μιτσουμπίσι) καθώς και οι δικοί μας Βωβός και Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι υπόσχονται ένα συναρπαστικό θέαμα. Οι συμμετοχές του αγώνα ανέρχονται στις 89 και η σημερινή πρώτη μέρα περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικές διαδρομές (δίπλα τα ωράρια): Παύλιανη 1 9.07, Καρούτες 1 10.40, Παλαιοχώρι 12.36, Ρεγγίνι 13.29, Οινοχώρι 1 15.52, Παύλιανη 2 16.40. Υπενθυμίζεται για όσoυς θέλουν να παρακολουθήσουν το μεγάλο αγώνα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα πριν από κάθε ειδική διαδρομή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

09.30 ΒΕΛΓΙΟ - ΡΩΣΙΑ

12.00 (Μ) ΤΥΝΗΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ

14.30 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

17.00 (Μ) ΠΟΛΩΝΙΑ - ΗΠΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ