ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντικό εφόδιο για τους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές

Το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου: «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα» παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ στο Περιστέρι

Ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Παν. Σοφός, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Παν. Σοφός, στο βήμα της εκδήλωσης
Δεν ήταν μια απλή παρουσίαση βιβλίου, δε θα μπορούσε άλλωστε να ήταν κάτι τέτοιο... Η ανοιχτή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Περιστερίου του ΚΚΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου: «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», μετεξελίχθηκε σε συγκέντρωση, ένα βήμα λαϊκό, με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας. Συναγωνιστών που μπορεί να τους χωρίζουν μερικές δεκαετίες, αλλά τους ενώνουν οι καθημερινοί αγώνες, ο κοινός στόχος, που, όπως τότε έτσι και τώρα, είναι η κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Προχτές, το βράδυ, εκεί στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Ο χώρος είχε γεμίσει με κόσμο από νωρίς, τα αντάρτικα τραγούδια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, σιγοψιθυρίζονταν απ' όλους... Λίγα, λεπτά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και ενώ ο ύμνος της Τρίτης Διεθνούς ηχούσε, περίπου 100 μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας μπήκαν στο χώρο, φωνάζοντας το σύνθημα: «Οκτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα σιγής, τα οποία θα «σπάσουν» από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων. Τρεις γενιές αντάμωσαν στην παρουσίαση ενός βιβλίου. Ενός βιβλίου, που παραθέτει γεγονότα, μαρτυρίες για τη δράση του κομμουνιστών, του Κόμματος μέσα στην ιστορία...

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ εισέρχονται στο χώρο της εκδήλωσης
Οι νεολαίοι της ΚΝΕ εισέρχονται στο χώρο της εκδήλωσης
Πρώτος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη» Π. Σοφός, ο οποίος μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε: «Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο για τους κομμουνιστές, για τους λαϊκούς αγωνιστές». ο σύντροφός μας Χαρ. Φλωράκης, συνέχισε ο ίδιος, με τις μαρτυρίες τους, την κατάθεση των εμπειριών του, «οπλίζει με επιχειρήματα όλους μας. Προβάλλει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις νέες γενιές».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο «αυθεντική πηγή και πολύτιμη παρακαταθήκη, που έχει στόχο να αποτυπώσει την αλήθεια». Ο Π. Γεωργιάδης έκανε μια εκτενή αναφορά στα κυρίαρχα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο, τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του βγαίνει «θαυμασμός και δέος για έναν τιτάνιο αγώνα» και κατέληξε: «Οι νεότεροι άνθρωποι αντλούν τιμή από τον Χαρ. Φλωράκη, γιατί θυμίζει στους εργαζόμενους όλης της χώρας ότι υπάρχουν πάντα αφοσιωμένοι και ανιδιοτελείς αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα στην ταξική μάχη».

Τελευταία το λόγο πήρε η βουλευτής Α` Αθήνας του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία επισήμανε ότι το βιβλίο «θέλει μελέτη, μεγάλη και επίμονη δουλιά, για να ανακαλύψεις τη σπουδαιότητα των ιστορικών γεγονότων». Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι και η σημερινή ιστορική περίοδος είναι πολύ δύσκολη για το λαϊκό κίνημα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ζούμε μέρες του '36». Βιώνουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό, βομβαρδιζόμαστε από την παραπληροφόρηση, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Τέλος, η Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι το βιβλίο αυτό έχει προσφέρει άλλο ένα σημαντικό έργο. «Μέχρι στιγμής, όπως με πληροφόρησε ο Χρήστος Θεοχαράτος», είπε η Λ. Κανέλλη, «έχουν φτάσει 1.500 επιστολές αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χέρια του, με απίστευτες λεπτομέρειες για τα γεγονότα εκείνης της εποχής».

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν: Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκης, τα μέλη της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ Π. Τσίρκας και Θ. Πατερέλης, το μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΝΔ Αχτίδας του ΚΚΕ Κ. Παναρίτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Αντ. Καλούμενος, το μέλος της Α` ΕΛΜΕ και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης Θ. Αυγέρος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» Κ. Παπλωματάς, το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και πρόεδρος Γονέων του 10ου Λυκείου Στ. Μπουγάτσος, η πρόεδρος του Συλλόγου του 3ου ΤΕΕ Περιστερίου Ελένη Κατσαρού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μ. Σκόρδος, η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Στ. Γούσουλα, αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία για το Περιστέρι», με επικεφαλής τον Γ. Νάο, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Βαγ. Μυρμίγκη.

Επίσης αντιπροσωπείες από το Σύλλογο Γυναικών Περιστερίου, το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Ανθούπολης, το ΔΣ του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου, του Συνδέσμου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, της Επιτροπής Ειρήνης Περιστερίου, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ κ.ά.

«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Αλλες εκδηλώσεις παρουσίασης του βιβλίου

- Η ΝΕ Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», που θα γίνει την Κυριακή 16 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η ιστορικός Δώρα Μόσχου και ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος, Χρήστος Θεοχαράτος.

- Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα (λόγος αναιρετικός)» οργανώνει τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αστήρ» στην Αλεξανδρούπολη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ και η Ν. Δραμανίδου, καθηγήτρια φιλόλογος, μέλος της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

-- Νοσοκομειακούς και άλλους εργασιακούς χώρους, στο νομό Σερρών, επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 14 του Ιούνη, η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η περιοδεία πραγματοποιείται στα πλαίσια της δίμηνης πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ.

-- Αύριο Σάββατο, 15 του Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην ΚΟΑ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση Γιαννιωτών. Θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης Ιωαννίνων Αποστόλης Τασούλας.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Για τα δικαιώματα και την ισοτιμία της γυναίκας» πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Λογιστών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα, 17 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003 και την ανάπτυξη της δράσης του μαζικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών της ΕΕ, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Σιδηροδρομικών του ΚΚΕ, την Τετάρτη, 19/6, στις 6.30μ.μ., στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ