ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πλούσιος απολογισμός, αγωνιστική προοπτική

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος δράσης της ΠΑΣΥ για την επόμενη χρονιά στο επίκεντρο του προβληματισμού της πανελλαδικής σύσκεψης, που έγινε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημιουργία της οργάνωσης

Πλούσιος και γόνιμος διάλογος για την αναγκαιότητα και τους τρόπους ανάδειξης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης σε κυρίαρχο πόλο συσπείρωσης και μαχητικής δράσης όλων των αγωνιζόμενων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων και κομματικών διαφοροποιήσεων, έγινε στα πλαίσια της χτεσινής πανελλαδικής σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών αγώνα απ' όλη τη χώρα: Από τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Κιλκίς, την Κοζάνη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία κ.α. Οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέφεραν την πλούσια εμπειρία τους από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πως η ΠΑΣΥ θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος και στην ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς:

  • Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης με στόχο το ξεκλήρισμά τους, συνεχώς οξύνονται και πολλαπλασιάζονται
  • Ερχεται νέα «θύελλα» αντιαγροτικών, καταστροφικών μέτρων στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ
  • Ο υπονομευτικός ρόλος των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ εκδηλώνεται πιο καθαρά και προκλητικά.

Η διεξαγωγή της χτεσινής σύσκεψης συμπίπτει με τον ένα χρόνο δράσης της ΠΑΣΥ. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η θετική συμβολή της ΠΑΣΥ στην ενημέρωση των αγροτών για τις αιτίες των προβλημάτων τους και στην ανάπτυξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Συζητήθηκαν δε και οι όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν καθώς και οι τρόποι που αυτές θα ξεπεραστούν κάτω από τις πιο ώριμες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώθηκαν, πλέον, από την πείρα και τη γνώση από τη δράση της ΠΑΣΥ.

Εναν χρόνο, λοιπόν, μετά την ιδρυτική της διακήρυξη, η ΠΑΣΥ θα συνεχίσει και θα εντείνει τη δράση της «οπλισμένη» με περισσότερη ωριμότητα και πείρα. Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, για το επόμενο διάστημα θα πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αγροτών και την ανάπτυξη των αγώνων τους, με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις στα χωριά και άλλες δραστηριότητες. Και ο στόχος που θέτει είναι οι αγρότες να είναι πανέτοιμοι τη νέα χρονιά να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής.

Οι άξονες δράσης

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος δράσης της ΠΑΣΥ, που αποφασίστηκαν για το επόμενο διάστημα, είναι να δοθεί βαρύτητα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και στην περαιτέρω ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι άξονες αυτοί παρουσιάστηκαν στην εισηγητική ομιλία που έκανε στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Ο πρώτος αφορά:

  • Στη δημιουργία και στη λειτουργία νέων αγροτικών συλλόγων κατά δήμο ή ευρύτερη, του ενός χωριού, περιοχή, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να αναδεικνύουν νέα αγροτικά στελέχη, που θα στελεχώσουν τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες, την ΠΑΣΥ, θα οργανώνουν και θα καθοδηγούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • Στην επαναδραστηριοποίηση των ομοσπονδιών, σε ενωτική βάση, με στόχο να ξεπεράσουν στην πράξη την κάθετη διάσπαση του αγροτικού κινήματος και να εκφράσουν όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από ιδεολογικά και πολιτικά «πιστεύω».

Και ο δεύτερος άξονας αφορά:

  • Στην ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλα τα προϊόντα και τα προβλήματα του βαμβακιού θα ενταθούν ιδιαίτερα, τόσο με τη σοδειά του 2001 όσο και με τη νέα του 2002.

Οπως τονίστηκε στην εισηγητική ομιλία, οι τοπικές επιτροπές της ΠΑΣΥ θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν. Να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ, αλλά και για το ρόλο της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και της ΝΔ, της οποίας ορισμένα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάλυση των μπλόκων και στο ξεφούσκωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η πραγματικότητα αυτή, επισημάνθηκε, δεν είναι γνωστή σε πολλούς αγρότες και η ΝΔ προσπαθεί να τη συγκαλύψει με διάφορες φιέστες που οργανώνει για να αποπροσανατολίσει και να εκτονώσει τους αγρότες, όπως με τις συγκεντρώσεις της Αθήνας, του Κιλελέρ και ορισμένες συσκέψεις.

Σχετικά με τον οργανωτικό τομέα της ΠΑΣΥ, οι στόχοι που μπαίνουν είναι:

  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια ένταξης των αγροτικών οργανώσεων και πρωτοπόρων αγροτών στην ΠΑΣΥ, αξιοποιώντας τη διακήρυξη αλλά και τη θετική πείρα που έχουν οι αγρότες και οι οργανώσεις τους από τη δράση της στο χρόνο που πέρασε και τις θέσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγρότες σε αντιδιαστολή με τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. Η προσπάθεια αυτή να μην έχει ημερομηνία λήξης καθώς τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα και η παρέμβαση της ΠΑΣΥ θα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και των οργανώσεών τους και θ' αλλάζουν τους συσχετισμούς δύναμης
  • Να δημιουργηθούν μαζικές τοπικές επιτροπές σε όλους τους νομούς, που θα εξειδικεύουν τις θέσεις της ΠΑΣΥ στα ειδικά προβλήματα της περιοχής, θα τα συνδέουν με τα γενικότερα και θα συντονίζουν την πάλη των μικρομεσαίων αγροτών για την επίλυσή τους.

Οσον αφορά στη δράση της ΠΑΣΥ, όπως επισημάνθηκε στην εισηγητική ομιλία, στον ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της έγιναν ουσιαστικά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στη συγκρότησή της και στην παρέμβασή της στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, είτε με ανακοινώσεις, είτε με τη συμμετοχή των στελεχών της και των οργανώσεών της στις αγροτικές κινητοποιήσεις και έγινε γνωστή η ύπαρξή της σε πλατιά στρώματα αγροτών, τα οποία βλέπουν θετικά τη λειτουργία της.

Στη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που πήρε η ΠΑΣΥ, όπως αυτές της διοργάνωσης των πανελλαδικών συσκέψεων για το βαμβάκι, το λάδι και την κτηνοτροφία, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην οργάνωση των αγώνων, μαζί με τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις για τα διάφορα επίκαιρα αγροτικά προβλήματα.

Μετά την εισηγητική ομιλία του Β. Μπούτα, στη χτεσινή σύσκεψη μίλησαν κατά σειρά οι Μπ. Μπακούλας, γεωπόνος, Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ν. Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της ΣΕΑ Φαρσάλων, Γ. Κόζιαρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Φωκίδας, Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Σ. Γραβαλάς, μέλος της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης, Ν. Χρηστάκης, κτηνοτρόφος από την Πέλλα, Γ. Σοφιανίδης, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κιλκίς.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΟΣΟΕ
Κι άλλο «νερό στο κρασί»

Η φθίνουσα πορεία της ελληνικής αμπελουργίας επισημάνθηκε χτες στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων). Ωστόσο, όμως, τα λεγόμενα και ο μελλοντικός σχεδιασμός της διοίκησης της κλαδικής συνεταιριστικής αυτής οργάνωσης δεν προϊδεάζει για καλύτερες μέρες στους αμπελουργούς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου στην ομιλία του ανέφερε πως μετά την αναθεώρηση του 1999 η ευρωπαϊκή οινική αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Προβλήματα, που εκτός από τη μείωση της στήριξης, έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές, τη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών. Πιο ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε πως η οινοπαραγωγή παρουσίασε πτώση της τάξης του 2,08% την περίοδο 2001 - 2002 έναντι της περιόδου 2000 - 2001. Ο ίδιος, πέρα από την επιφανειακή κριτική που άσκησε προς τους υπευθύνους της κατάστασης, φάνηκε να προτάσσει ως κυρίαρχη λύση του προβλήματος τις αναδιαρθρώσεις. Ομως οι επιτρεπόμενες αναδιαρθρώσεις αποτελούν μια ρώγα στο τσαμπί, μπρος στη συνεχιζόμενη πολιτική ξεπατώματος των αμπελώνων. Επιπλέον, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ, ακολουθεί την αντιαγροτική λογική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για ενίσχυση των διεπαγγελματικών, δηλαδή των συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων, καθώς και του «συνεταιρισμού» των συνεταιρισμών με ιδιώτες επιχειρηματίες, που πρώτη έκανε πράξη.

Αίσθηση προκάλεσε στη γενική συνέλευση το ότι δεν παραβρέθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του. Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης πως ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι αγρότες πρέπει να το πάρουν απόφαση να προσαρμοστούν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς! Κάτι που δεν τόλμησε να πει ούτε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μηλιάκος. Με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε στις οδυνηρές επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και για τον εξαναγκασμό σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από τους αγρότες, με τρανταχτό παράδειγμα τους αμπελουργούς. Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση αναλώνει τη δράση της, όχι για υπερασπίσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά για περάσει η προσχεδιασμένη αντιαγροτική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ