ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
49ο ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
O συνήθης ύποπτος

Ο Μακ Ρέι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ήταν ο νικητής του αγώνα

Ο Μακ Ρέι επί το έργον

Sportidea

Ο Μακ Ρέι επί το έργον
Για τρίτη συνεχόμενη φορά και πέμπτη συνολικά, ο Κόλιν Μακ Ρέι κατέκτησε την πρώτη θέση στο 49ο Ράλι Ακρόπολις. Ο Σκοτσέζος οδηγός της Φορντ (Φόκους), μπορεί να πει κανείς ότι έχει συνδέσει το όνομά του με το μοναδικό ελληνικό αγώνα που έχει ενταχθεί σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη σύγχρονη ιστορία του, καθώς έχει καταφέρει να ανεβεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Το 1996 και το 1998 με το Σουμπαρού Ιμπρέζα και από το 2000 έως και το 2002 με το Φόκους.

Η μεγάλη διαφορά που είχε από τον Μάρκους Γκρόνχολμ, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος με Πεζό 206 (24.5''), έδωσε μια διαφορετική νότα στην επικράτησή του. Παράλληλα, έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του καθώς η Πεζό έχει κατακτήσει τις περισσότερες πρωτιές στα προηγούμενα ραλί. Τρίτος τερμάτισε ο Κάρλος Σάινθ, με Φορντ Φόκους ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Ροβάνπερα (Πεζό), Σόλμπεργκ (Σουμπαρού) και Μάρτιν (Φορντ).

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες οδηγούς, καλύτερος στο Ακρόπολις ήταν ο Γιάννης Παπαδημητρίου (Φορντ Φόκους) που πήρε την 15η θέση. Αντίθετα, ο Αρης Βωβός με το ίδιο αυτοκίνητο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά το τέλος της 3ης ειδικής της τρίτης μέρας.

Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Γκρόνχολμ προηγείται με 37 βαθμούς και ακολουθούν οι Σάινθ 23β. και Πανιζί 20β. Από την άλλη, στους κατασκευαστές, η Πεζό εξακολουθεί να είναι πρώτη με 77 βαθμούς έναντι 55β. της Φορντ και 35β. της Σουμπαρού.

Μετά το τέλος της δοκιμασίας που ονομάζεται Ράλι Ακρόπολις, ο Μακ Ρέι τόνισε: «Εχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία μας νίκη. Ομως σήμερα κερδίσαμε για 3η συνεχή φορά το Ακρόπολις, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως το Φόκους είναι ανθεκτικό. Δεν ξεκινήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά, αλλά βελτιώνουμε συνεχώς το αυτοκίνητο και νομίζω πως θα είμαστε πολύ δυνατοί στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος. Πιστεύω με αυτή τη νίκη θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεσή μας για το Πρωτάθλημα».

Στην αντίπερα όχθη, ο δεύτερος του αγώνα και πρώτος της γενικής βαθμολογίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, Μάρκους Γκρόνχολμ, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά στις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές της μέρας, αλλά στη συνέχεια καταλάβαμε πως δεν είχαμε πολλές ελπίδες να πιάσουμε τον Κόλιν. Ετσι, στο τέλος πήγαμε απλά γρήγορα, χωρίς να ρισκάρουμε».

Το επόμενο ραντεβού των οδηγών είναι στις 19 Ιούλη στην Κένυα για το Ράλι Σαφάρι.

ΑΕΚ
Στα κίτρινα ο Κατσουράνης

Μετά τον Μπορμπόκη οι κυπελλούχοι απέκτησαν και το δεύτερο παίκτη 11άδας (τουλάχιστον σ' επίπεδο δυνατοτήτων και ετοιμότητας). Οπως αναφέρει και η λιτή ανακοίνωση των «κιτρινόμαυρων», «ο Κώστας Κατσουράνης ήρθε σε συμφωνία με την ΑΕΚ και τα επόμενα 4 χρόνια θα φοράει τη φανέλα της». Ο 23χρονος διεθνής με την Εθνική Ελπίδων, που αγωνιζόταν στην Παναχαϊκή αμυντικός μέσος, στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε: «Οι άνθρωποι της ΑΕΚ έδειξαν ότι με ήθελαν πολύ. Πίστεψαν σε μένα, κάτι που με οδήγησε περισσότερο από κάθε τι άλλο να επιλέξω την ΑΕΚ. Από μένα δε μένει τίποτα άλλο από το να τους δικαιώσω. Για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι όλα γνωστά. Εχει δείξει με το έργο του στην Ελλάδα και με αυτά που έχει προσφέρει τι προπονητής είναι. Δε θέλω να αρχίσω τα λόγια. Πιστεύω ότι πρωτίστως χρειάζεται δουλιά. Αλλωστε όσα έχουν να κάνουν με αυτόν τον τομέα θα φανούν στην προετοιμασία. Πρέπει να δουλέψουμε. Χρειάζεται δουλιά και όταν αυτή πραγματοποιείται, όλα γίνονται και όλα έρχονται».

Σειρά τώρα έχει το σίριαλ Νικηφόροφ. Χθες περίμεναν στην ΑΕΚ (σ.σ. ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε φτάσει) την επίσημη διάγνωση για τον τραυματισμό και το διάστημα αποθεραπείας του. Στοιχεία τα οποία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του ενδιαφέροντος ή στην απόσυρσή του από την Ενωση, αφού οι ημερομηνίες των προκριματικών αγώνων στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι «κλειστές». Σήμερα πάντως δεν αποκλείεται οι κυπελλούχοι να οριστικοποιήσουν μια ή δύο ακόμα μετεγγραφές. Των Θεοδωρίδη, Λουμπούτη, αν όμως οι εφέσεις τους γίνουν δεκτές και μείνουν ελεύθεροι από τον Αρη.

  • Τριάδα συμπλήρωσε πλέον η απόκτηση ταλαντούχων παιχτών. Μετά τους Μαϊστρέλη, Πορτουλίδη, για τα επόμενα 5 χρόνια συμφώνησε και ο διεθνής τερματοφύλακας με την ομάδα των Νέων, Γιάννης Αραμπατζής.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ιδανικό φινάλε

To καλύτερο το φύλαγε για το τέλος η Εθνική ομάδα των ανδρών, που συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά «Κύπελλο Ακρόπολις», το οποίο διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με εκπληκτική εμφάνιση επικράτησε στο τελευταίο παιχνίδι της Λιθουανίας με το εντυπωσιακό 78-44 κατακτώντας την πρώτη θέση στη διοργάνωση. Οι διεθνείς μας είχαν ως όπλο την πολύ καλή τους άμυνα, αυτό, δηλαδή, που ζητάει διακαώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Ιωαννίδης. Δικαίως λοιπόν ο Ελληνας τεχνικός μετά την ολοκλήρωση των αγώνων ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος. «Είμαι ευτυχισμένος! Κι είναι από τις σπάνιες φορές που βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση. Παίξαμε άμυνα για σεμινάριο. Τα παιδιά ήταν άλλο πράγμα. Με έχουν τρελάνει! Τους πιέσαμε ασφυκτικά, είχαμε γρήγορες επιστροφές, πήραμε τα ριμπάουντ και όλη η ομάδα έδειξε την υπομονή που χρειαζόταν. Ημασταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης», τόνισε ο τεχνικός της χώρας μας.

Αμυνα για ...Οσκαρ

Η ...συνταγή Ιωαννίδη εφαρμόστηκε κατά γράμμα στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Λιθουανία και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Παράλληλα, οι διεθνείς μας εκμεταλλεύτηκαν το ...όπλο της ταχύτητας ενώ και επιθετικά επικεντρώθηκαν μόνο στις ουσιαστικές προσπάθειες, προσφέροντας ικανοποιητικό θέαμα. Πρωταγωνιστής ήταν ο Αντώνης Φώτσης, που αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και σε αρκετές περιπτώσεις έδειξε την εμπειρία του από τη θητεία του στο ΝΒΑ.

Δεκάλεπτα: 14-14, 37-26, 65-38, 78-44.

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 4, Σιγάλας 12 (3), Φώτσης 16 (1), Τσαρτσαρής 15 (1), Κούβαρης 3, Παπαϊωακείμ 8 (1), Διαμαντίδης 4, Διαμαντόπουλος 5 (1), Χαρίσης, Χατζηβρέττας 2, Ταπούτος 7 (1), Ζήσης 2.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σλέζας 6 (1), Κουζμίνσκας 2, Μασιγιάουσκας 4, Γιαβτόκας 3, Σαλένκα 1, Καουκένας 4, Σισκάουσκας 15 (2), Μαρτσουλιόνις 4 (1), Βισνιάουσκας 2, Λαβρίνοβιτς 3 (1).

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Δυναμική επιστροφή

Δυναμική επανεμφάνιση έκαναν οι αρσιβαρίστες μας, Πύρρος Δήμας και Βαλέριος Λεωνίδης, στους αγώνες του διεθνούς τουρνουά «Τόφαλος - Κακούσης» που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας. Μετά από 20 μήνες απουσίας από αγώνες, οι Ελληνες αθλητές έδειξαν πως βρίσκονται σε αγωνιστική φόρμα.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Πύρρος Δήμας, αγωνίστηκε σε νέα κατηγορία, (94 κιλά) και σήκωσε 162,5 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 352.5 στο σύνολο. Ο ίδιος, μετά το τέλος των αγώνων δήλωσε: «Είχα άγχος, ειδικά στις δύο πρώτες μου προσπάθειες στο αρασέ. Τεχνικά δεν είμαι ακόμα έτοιμος. Σε κάθε προσπάθεια άλλαζα την τεχνική μου. Είμαι πολύ χαρούμενος» και συμπλήρωσε: «Μετά το Σίδνεϊ είπα ότι θα πάω για το τέταρτο χρυσό. Δε θα το ξαναπώ. Αυτό είναι το όνειρό μου και το κίνητρό μου. Είμαι γερός κι αν πάω καλά θα συνεχίσω και μετά το 2004».

Εξίσου καλή ήταν και η παρουσία του Βαλέριου Λεωνίδη, που στην κατηγορία των 69 κιλών, σήκωσε 125κ. στο αρασέ και 160κ. στο ζετέ (285 σύνολο). «Πάντα η πρώτη φορά είναι δύσκολη. Στόχος μου δεν ήταν κάποια επίδοση, αλλά να γνωριστώ με το πλατό μετά από απουσία δύο ετών» τόνισε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προέχει η έδρα

Πρώτα από όλα η έδρα. Αυτό είναι το σύνθημα που ακούγεται στο... στρατόπεδο του Ολυμπιακού καθώς ο χρόνος αρχίζει να τον πιέζει. Το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ που επισκέφθηκε τη Ριζούπολη, τόνισε στους «ερυθρόλευκους», ανεπίσημα πάντα, πως η λύση της Κύπρου δεν είναι και η καλύτερη για πολλούς και διάφορους λόγους. Ετσι, οι διοικούντες της ΠΑΕ πήραν την παράταση που χρειάζονταν για να δηλώσουν την έδρα τους στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και σήμερα αναμένεται να δώσουν την τελική τους απάντηση. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει ο... αγώνας δρόμου με σκοπό να προλάβουν τις προθεσμίες και να πάρουν την έγκριση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να το χρησιμοποιήσουν.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα του συλλόγου, ο πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης και ο τεχνικός της, Τάκης Λεμονής, μετά τη συνεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, είχαν και τα πρώτα ραντεβού όπου και συζήτησαν τις κινήσεις για τις μεταγραφές. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό αλλά οι πρώτες σκέψεις και τα πρώτα ονόματα ήδη εξετάζονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ