ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Σφιχτή» η Ελλάδα στη χορήγηση ασύλου

Τα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των προσφύγων, αλλά και την ιδιαίτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν και στη χώρα μας όσοι ζητούν άσυλο, επισημάνθηκαν χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Θέμα της ημερίδας ήταν: «Προστασία προσφύγων και ο έλεγχος της μετανάστευσης: Η νέα πρόκληση».

Με βάση στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει θέμα για νέα αυστηρότερα μέτρα από την ΕΕ, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και πρόκειται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλης.

Στο διάστημα Γενάρης - Μάρτη 2001 η Ελλάδα βρισκόταν στην 19η θέση ανάμεσα στις 28 βιομηχανικές χώρες στην Ευρώπη στη χορήγηση ασύλου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο συνολικός αριθμός που τους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα από το 1980 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001 είναι 7.000 άτομα. Μόνο το 2001 υποβλήθηκαν 5.499 αιτήσεις, εξετάστηκαν 1.312 και αναγνωρίστηκαν μόνο 295 άτομα. Παράλληλα, επισημάνθηκε η έλλειψη πολιτικής υποδομής, με αποτέλεσμα το κόστος της υποδοχής των προσφύγων να μετατίθεται στις τοπικές κοινωνίες.

«Οι γνήσιοι πρόσφυγες, οι άνθρωποι δηλαδή που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, λόγω διώξεων και ζητούν άσυλο, μπορεί να πιαστούν σε μια Ευρωπαϊκή "επιχείρηση σκούπας" πριν προλάβουν να κάνουν αίτηση ασύλου και έτσι να τους αρνηθεί το δικαίωμα υποβολής ασύλου». Αυτό το φόβο εξέφρασε χτες η Φλόριδα Ροντρίγκεζ, αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων, πρόσθεσε, η πολιτική μετανάστευσης βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ και όταν οι ηγέτες των 15 χωρών - μελών θα συναντηθούν αργότερα στη Σεβίλλη, θα κυριαρχήσουν τα θέματα για την πιο αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας, τόνισε, σχετικά με το Ελληνο -Τουρκικό Πρωτόκολλο επανεισδοχής και το κάνουμε ξανά τώρα. Η πρόκληση που όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να εξασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο θα γίνονται σεβαστά».

«Είναι σαφές ότι πάμε σε πιο σκληρή πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Ζωντός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων είναι αφιερωμένη στις γυναίκες οι οποίες, μαζί με τα παιδιά τους, αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων.

Οταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν δράμα

Με αφορμή το δυστύχημα των ιδιωτικοποιημένων αγγλικών σιδηροδρόμων

Μέχρι και το «Βήμα» - με αφορμή την τελευταία σιδηροδρομική τραγωδία στην Αγγλία - ανέφερε την Κυριακή 12 Μάη: «Το τελευταίο επίτευγμα των ιδιωτικών, από εποχής Θάτσερ, βρετανικών τρένων». Η εφημερίδα παρέθετε στη συνέχεια φωτογραφία με το εκτροχιασμένο τρένο και προσθέτει: «Στο σάντουιτς εμπεριέχονται τουλάχιστον 7 νεκροί και 80 τραυματίες».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο διεθνής Τύπος ασχολείται με τα συχνά θανατηφόρα σιδηροδρομικά ατυχήματα στη θατσερική και την μπλερική Αγγλία. Σε παρεμφερές, προ καιρού ατύχημα, ο ίδιος ο αγγλικός Τύπος έδινε το ακριβές στίγμα της υπόθεσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Προσοχή οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν». Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Από τη στιγμή που οι δημόσιες επιχειρήσεις περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, οι τελευταίοι το πρώτο που θα κοιτάξουν θα είναι η υψηλή κερδοφορία. Ολα τα υπόλοιπα έρχονται φυσικά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Είτε αυτά αφορούν την ασφάλεια των εργαζόμενων, είτε την ασφάλεια των χρηστών των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Η περίπτωση της Αγγλίας αποδεικνύει περίτρανα ότι όλα όσα μας λένε στην Ελλάδα για το μέλλον των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, ότι θα προσφέρουν καλύτερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες, ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία, ο ανταγωνισμός, για τους εργαζόμενους δεν είναι τίποτε άλλο παρά φούμαρα. Γιατί αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται ενισχύει μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο όποιος ανταγωνισμός αναπτύσσεται, στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μειώσεις των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών, αυτό γίνεται σε βάρος των κανόνων ασφάλειας των πελατών - χρηστών. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των αερομεταφορών. Από τη στιγμή που οι αετονύχηδες κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» έχει αποφασίσει να τελειώνει με την «Ολυμπιακή» - μια από τις πιο ασφαλείς εταιρίες στον κόσμο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία - άρχισαν να στήνουν διάφορες απίθανες αεροπορικές εταιρίες από το πουθενά... Με δέλεαρ μάλιστα τα φθηνά εισιτήρια, επιχειρούν να εδραιωθούν στην ελληνική αεροπορική αγορά. Ποια όμως είναι η αλήθεια; Το χαμηλό εισιτήριο που προσφέρουν στηρίζεται στις άσχημες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σ' αυτές, και ιδιαίτερα των πιλότων, που κάνουν τα ταξίδια με τις συγκεκριμένες εταιρίες επικίνδυνα. Οπως μας είπε πιλότος μιας τέτοιας αεροπορικής εταιρίας μετά από ένα ταξίδι Αθήνας - Λονδίνου, ίσα - ίσα που προλαβαίνουν για ένα καφεδάκι στο διάστημα όλο κι όλο μερικών ωρών, λιγότερων από τα δάχτυλα ενός χεριού, και μετά επιστροφή στην Αθήνα... Τα αφεντικά θέλουν κερδοφόρους ισολογισμούς... Ακόμα και στην περίπτωση που - ο μη γένοιτο - συμβεί το μοιραίο. Είπαμε. Μεταξύ κέρδους και ασφάλειας, ο καπιταλισμός τάσσεται χωρίς δεύτερη κουβέντα υπέρ του κέρδους. Αλλά μήπως η πρόσφατη τραγωδία με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, η δεύτερη σε ενάμιση χρόνο δε σχετίζεται με το γεγονός της εκχώρησης της διαχείρισης των πτήσεων των ελικοπτέρων στην ιδιωτική HELLITALIA, λόγω μικρότερου κόστους; Το πόρισμα από το προηγούμενο δυστύχημα καταλογίζει ευθύνες για σοβαρές παραλείψεις της συγκεκριμένης εταιρίας που είναι πιο φτηνή. Μόνο που τη φτήνια την πλήρωσαν ανθρώπινες ζωές.

Πάντως, η Αγγλία έχει προϊστορία σε τέτοιου είδους ατυχήματα. Στο κεφάλαιο που ο Μαρξ πραγματεύεται την απόλυτη υπεραξία αναφέρει και το ακόλουθο περιστατικό παρμένο από τα δικαστικά χρονικά, με ημερομηνία 20 Γενάρη 1866: «... την ίδια ώρα ένα δικαστήριο ενόρκων του Λονδίνου δικάζει τρεις σιδηροδρομικούς, έναν τροχοπεδητή επιβατικής αμαξοστοιχίας, ένα μηχανικό και ένα φύλακα γραμμής. Ενα μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα είχε στείλει στον άλλο κόσμο εκατοντάδες επιβάτες. Αιτία του δυστυχήματος ήταν η αμέλεια των σιδηροδρομικών. Μπρος στο ορκωτό δικαστήριο οι σιδηροδρομικοί δηλώνουν ομόφωνα ότι πριν από 10-12 χρόνια εργάζονταν μόνο 8 ώρες την ήμερα. Στο διάστημα όμως των τελευταίων 5-6 χρόνων αύξησαν τις ώρες εργασίας σε 14, 18 και 20 την ήμερα και όταν υπάρχει μεγάλη συρροή ταξιδιωτών, λ.χ. στην περίοδο των εκδρομικών αμαξοστοιχιών, εργάζονται συχνά χωρίς διακοπή 40-50 ώρες. Οι σιδηροδρομικοί όμως είναι και αυτοί κοινοί άνθρωποι και όχι Κύκλωπες. Σε ένα ορισμένο σημείο παραλύει η εργατική τους δύναμη. Το μυαλό τους παύει να σκέπτεται και τα μάτια τους να βλέπουν. Φυσικά τους παρέπεμψαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας στο κακουργιοδικείο, ενώ σε ένα ήπια διατυπωμένο παράρτημα το δικαστήριο εκφράζει την ευχή ότι οι κύριοι κεφαλαιούχοι μεγιστάνες των σιδηροδρόμων θα ευαρεστηθούν να είναι στο μέλλον πιο σπάταλοι στην αγορά των απαραίτητων "εργατικών δυνάμεων" και πιο "εγκρατείς" ή πιο "ολιγαρκείς" ή πιο "οικονόμοι" στην απομύζηση της αγορασμένης εργατικής δύναμης».


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, ανιψιά, θεία και εξαδέλφη

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΘΑΝ. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ

θανούσα κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 19/6/2002 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Ο σύζυγος: Νάσος. Η κόρη: Ελένη. Τα αδέλφια: Διονύσιος - Ολγα Σκρουμπέλου, Ηλίας και Μαίρη Σκρουμπέλου, Μαρία Λεφέ. Οι θείες: Τζόγια - Ελένη. Τα ανίψια: Νίκος - Χριστίνα Δεληβοριά, Αγγελος Μάλλιαρης. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του πατέρα μας

ΚΩΣΤΑ ΚΙΖΗ

καθηγητή Μαθηματικών

τελέσαμε μνημόσυνο στον τάφο του την Κυριακή 16 Ιουνίου 2002.

Τα παιδιά του: Γιάννης και Ασπασία Κίζη, Θέηλα και Λεονάρδος Χατζηανδρέου. Τα εγγόνια του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΝΕ Αχαΐας της ΠΕΑΕΑ καλεί σε σύσκεψη των αντιπροσώπων του Ν. Αχαΐας, το Σάββατο 22.6.02, στις 10 π.μ., για την ανάλυση των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ, επίσης και των θέσεων της ΠΕΑΕΑ για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πάτρας (Φώκαιας 26, πλ. Ελευθερίας).
  • Το Παράρτημα Αιγίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 23-6-02, στις 11.30 π.μ., οργανώνει, στην Κουνινά Αιγίου, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1940-1949.
  • Το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 23-6-02, στις 11.30 π.μ., στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, διοργανώνει εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της ομώνυμης μάχης και οι αθάνατοι αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι στη μάχη αυτή στις 5-8-44, κατά των Γερμανών κατακτητών.

- Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 010.8234.296 και 010.8831.368.

  • Τη χρονιάτικη συνάντησή τους στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, πραγματοποιούν την Κυριακή, 30 του Ιούνη, οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης. Την εκδήλωση διοργανώνει, όπως πάντα, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ).

Η αναχώρηση των πούλμαν από την Αθήνα θα γίνει το Σάββατο 29-6-02 στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ