Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Σφιχτή» η Ελλάδα στη χορήγηση ασύλου

Τα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των προσφύγων, αλλά και την ιδιαίτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν και στη χώρα μας όσοι ζητούν άσυλο, επισημάνθηκαν χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Θέμα της ημερίδας ήταν: «Προστασία προσφύγων και ο έλεγχος της μετανάστευσης: Η νέα πρόκληση».

Με βάση στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει θέμα για νέα αυστηρότερα μέτρα από την ΕΕ, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και πρόκειται να επικυρωθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλης.

Στο διάστημα Γενάρης - Μάρτη 2001 η Ελλάδα βρισκόταν στην 19η θέση ανάμεσα στις 28 βιομηχανικές χώρες στην Ευρώπη στη χορήγηση ασύλου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο συνολικός αριθμός που τους έχει αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα από το 1980 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001 είναι 7.000 άτομα. Μόνο το 2001 υποβλήθηκαν 5.499 αιτήσεις, εξετάστηκαν 1.312 και αναγνωρίστηκαν μόνο 295 άτομα. Παράλληλα, επισημάνθηκε η έλλειψη πολιτικής υποδομής, με αποτέλεσμα το κόστος της υποδοχής των προσφύγων να μετατίθεται στις τοπικές κοινωνίες.

«Οι γνήσιοι πρόσφυγες, οι άνθρωποι δηλαδή που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, λόγω διώξεων και ζητούν άσυλο, μπορεί να πιαστούν σε μια Ευρωπαϊκή "επιχείρηση σκούπας" πριν προλάβουν να κάνουν αίτηση ασύλου και έτσι να τους αρνηθεί το δικαίωμα υποβολής ασύλου». Αυτό το φόβο εξέφρασε χτες η Φλόριδα Ροντρίγκεζ, αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων, πρόσθεσε, η πολιτική μετανάστευσης βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ και όταν οι ηγέτες των 15 χωρών - μελών θα συναντηθούν αργότερα στη Σεβίλλη, θα κυριαρχήσουν τα θέματα για την πιο αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας, τόνισε, σχετικά με το Ελληνο -Τουρκικό Πρωτόκολλο επανεισδοχής και το κάνουμε ξανά τώρα. Η πρόκληση που όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να εξασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο θα γίνονται σεβαστά».

«Είναι σαφές ότι πάμε σε πιο σκληρή πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Ζωντός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων είναι αφιερωμένη στις γυναίκες οι οποίες, μαζί με τα παιδιά τους, αποτελούν το 80% του συνολικού πληθυσμού των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ