ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρωμόπολις» κοινωνικής αποχαύνωσης

Σαφώς προσανατολισμένο σε μια «προσφορά» εντυπωσιασμού για τους πολλούς και σε ποιοτικές - αλλά ακριβές - εκδηλώσεις για τους λίγους αποδεικνύεται το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Στην πρώτη κατηγορία εκδηλώσεων εντάσσεται και η «Χρωμόπολις», ένα εικαστικό πρόγραμμα με βάση την τέχνη του «γκράφιτι» (ζωγραφική στους τοίχους) που θα εκτελεστεί σε δέκα πόλεις της Ελλάδας από 22/6 - 21/7, με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

Σε κάθε πόλη οι εκδηλώσεις θα είναι διήμερες. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν σε μεγάλες επιφάνειες κτιρίων σε κεντρικά σημεία και η θεματική τους θα είναι η «φιλία, η αλληλεγγύη και η ειρήνη», όπως βέβαια εννοούνται από το αντιδραστικό ιδεολογικό πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα μπορεί και το κοινό να ζωγραφίσει «γκράφιτι». Παράλληλα, θα γίνουν επιδείξεις με ποδηλατιστές, «σκέιτμπορντ» (η γνωστή σανίδα - πατίνι), χορού του δρόμου και ζογκλέρ. Η μουσική επένδυση θα είναι «χιπ - χοπ».

Οπως ομολογεί και η ίδια η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με τις εκδηλώσεις αυτές «"νομιμοποιεί" έναν τρόπο έκφρασης των νέων και των παραμερισμένων κοινωνικών ομάδων, αναβαπτίζοντάς τον και μέσα από τα ιδεώδη του ολυμπισμού». Πιο απλά: οι καλλιτεχνικές εκφράσεις - όπως το «γκράφιτι» - των καταπιεσμένων από το σύστημα νέων της Δύσης, αφού απορροφήθηκαν από το σύστημα και «ευνουχίστηκαν» από τον όποιο ριζοσπαστισμό κουβαλούσαν, τώρα μετατράπηκαν και σε μέσο προπαγάνδισης των αντιδραστικών ιδεών αυτού του συστήματος. Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι μορφές έκφρασης αφορούν ουσιαστικά στις ΗΠΑ και απλώς «εξήχθησαν» στην Ευρώπη, χωρίς ποτέ, στην πραγματικότητα, να αφομοιωθούν μαζικά από τη νεολαία της τελευταίας, για ιστορικούς - πολιτισμικούς λόγους.

Ερευνα και πειραματισμός

«Ματωμένος γάμος» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Ματωμένος γάμος» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά φέτος χρονιά το Φεστιβάλ Τρίπολης, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης του Δήμου Τρίπολης και έχει χαρακτήρα πειραματικό - ερευνητικό. Προβάλλει σύγχρονες μορφές έκφρασης, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εργαστηριακά προγράμματα, με καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλιά τους, με άξονα την έρευνα και τον πειραματισμό.

Το 3ο Φεστιβάλ Τρίπολης ανοίγει την αυλαία του στις 28/6 και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/7. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατέσσερις θεατρικές παραστάσεις με αντίστοιχες συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό, δύο παραστάσεις Καραγκιόζη, επτά κινηματογραφικές προβολές, τρεις εκθέσεις και δύο συναυλίες. Αρκετά από τα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Τρίπολη και αποτελούν παραγωγές ειδικά σχεδιασμένες για το φεστιβάλ, όπως «Οι Δούλες» του Ζενέ από το θέατρο «Ηνίοχος», «Λυσιστράτη» από τη θεατρική ομάδα Τρίπολης, «Ο γάμος διεκόπη» Σκριμπ - Μελεσβίλ από τους «Χρυσοθήρες», «Τα τρένα κοιμούνται τη νύχτα» της Μ.Κάλμπαρη από την «Ομάδα Θέαμα», η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα από το «Αρρηκτον» και «Ο Μικρός πρίγκιπας» του Εξιπερί από το «Ηθικόν Ακμαιότατον». Συμμετέχουν επίσης: το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με την «Ισμήνη» του Ρίτσου (29/6), το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τον «Εμπορο της Βενετίας» (10/7), το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την παράσταση «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα (14/7).

Θα προηγηθούν οι προβολές ταινιών που θα γίνουν στις αίθουσες του Κινηματογραφικού Κέντρου (21 - 27/6), στις 10 το βράδυ. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: «Αγέλαστος πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή, «Πυρετός στο αίμα» του Ε. Καζάν, «Πίσω πόρτα» του Γ.Τσεμπερόπουλου, «Η δασκάλα του πιάνου» του Μ.Χάνεκε, «Αγρια Συμμορία » του Σ. Πέκινπα, «Zabriskie point» του Μ.Αντονιόνι και «Η νύφη φορούσε μαύρα» του Φρ. Τριφό.

«Βάκχες» κατά Πίτερ Χολ

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του σερ Πίτερ Χολ, που παρουσιάζονται από το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, εγκαινιάζουν τα «Επιδαύρια 2002» (28-29/6), στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Colin Teevan, μουσική του Harrison Birtwistle, σκηνικά της Alison Chitty, φωτισμούς του Peter Mumford, κίνηση της Marie Gabriel Rotie. Παίζουν οι: Lee Have-Jones, Greg Hicks, William Houston, Chunk Iwuji, Rebecca Lenkiewicz, Renzo Murrone, Stefani Pleasence, Margaret Preece, Marie - Gabrielle Rotie κ.ά.

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης έχει πολλές φορές εμπνευστεί από το αρχαίο ελληνικό δράμα (τραγωδία, κωμωδία). «Εργο αιχμηρό, από τα πιο προκλητικά που έχουν γραφτεί ποτέ» χαρακτήρισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Επίδαυρο, τις «Βάκχες» ο Πίτερ Χολ, ενώ σημείωσε ότι «η αναζήτηση της πίστης από τον άνθρωπο, προέρχεται από ένα ένστικτο θρεμμένο με τρόμο και ελπίδα. Το έργο αναφέρεται στα απώτατα όρια, όπου η ελπίδα έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο, η λογική με το αίσθημα, το αρσενικό στοιχείο με το θηλυκό, το χάος με τη λογική, η ζωή με το θάνατο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Πίτερ Χολ παρακολουθεί κάθε χρόνο τα «Επιδαύρια». Είναι άλλωστε γνωστή η γοητεία και το δέος που ασκεί πάνω του το Αρχαίο θέατρο της Επίδαυρου που το νιώθει όπως λέει «σαν ένα τόπο ίασης».

Μαγεία ... στον πάγο

«Ωραία Κοιμωμένη» στον πάγο
«Ωραία Κοιμωμένη» στον πάγο
Περισσότερα από 30.000 άτομα παρακολούθησαν στο θέατρο «Πέτρας», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, τις υπέροχες παραστάσεις του χορού στον πάγο και τα έργα: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ωραία Κοιμωμένη». Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα διάσημα «Μπαλέτα στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης», οι λάτρεις του καλλιτεχνικού πατινάζ, που δεν πρόλαβαν να τα δουν, θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία. Σήμερα και αύριο, το φημισμένο μπαλέτο θα παρουσιάσει την «Ωραία Κοιμωμένη». Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 010.72.27.977 ή στο κεντρικό ταμείο, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 010.33.10.277).

«Δον Κιχώτης» αλά Ουέλς

Λόγω του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η προβολή (στην 25η Γιορτή Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Αρεως) της ανολοκλήρωτης ταινίας του Ορσον Γουέλς «Δον Κιχώτης» (1955), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η ισπανική πρεσβεία, το Ινστιτούτο «Θερβάντες» και η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου διοργανώνουν μια ακόμη προβολή της (με ελληνικούς υποτίτλους), αύριο (9μμ) στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ορφέας» του Δήμου Αθήνας (Αρτέμωνος 9 και Ιππάρχου, λεωφ. Βουλιαγμένης).

Ο Ουέλς από το 1955 έως το 1957, βασιζόμενος στο αριστούργημα του Θερβάντες, έκανε αποσπασματικά γυρίσματα στη Γαλλία και μετά στο Μεξικό, χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει την ταινία αυτή. Τα αποσπάσματα αυτά ήταν πιθανόν περισσότερα από τα 116, τα οποία μοντάρισε και επεξεργάστηκε σε τελική φιλμική μορφή, το 1992, και παρουσίασε στο κοινό, ο Ισπανός παραγωγός και μοντέρ Jesus Franco. Παρότι ανολοκλήρωτη, η ταινία αυτή του μέγιστου Γουέλς παραμένει ένα αριστούργημα, στο οποίο ο Φρανθίσκο Ρεϊγκουσίρα ερμήνευσε τον Κιχώτη και ο Ακίμ Ταμίροφ τον Πάντσα, ενώ ο Ουέλς, σε μια σουρεαλιστική υπέρβαση του θερβαντικού μύθου, υποδύθηκε τον εαυτό του να βραβεύεται ως «ηθοποιός» της ταινίας «Τρίτος άνθρωπος» από ένα συνεταιρισμό οινοπαραγωγών στη Σεβίλλη(!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ