Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρωμόπολις» κοινωνικής αποχαύνωσης

Σαφώς προσανατολισμένο σε μια «προσφορά» εντυπωσιασμού για τους πολλούς και σε ποιοτικές - αλλά ακριβές - εκδηλώσεις για τους λίγους αποδεικνύεται το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Στην πρώτη κατηγορία εκδηλώσεων εντάσσεται και η «Χρωμόπολις», ένα εικαστικό πρόγραμμα με βάση την τέχνη του «γκράφιτι» (ζωγραφική στους τοίχους) που θα εκτελεστεί σε δέκα πόλεις της Ελλάδας από 22/6 - 21/7, με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

Σε κάθε πόλη οι εκδηλώσεις θα είναι διήμερες. Οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν σε μεγάλες επιφάνειες κτιρίων σε κεντρικά σημεία και η θεματική τους θα είναι η «φιλία, η αλληλεγγύη και η ειρήνη», όπως βέβαια εννοούνται από το αντιδραστικό ιδεολογικό πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα μπορεί και το κοινό να ζωγραφίσει «γκράφιτι». Παράλληλα, θα γίνουν επιδείξεις με ποδηλατιστές, «σκέιτμπορντ» (η γνωστή σανίδα - πατίνι), χορού του δρόμου και ζογκλέρ. Η μουσική επένδυση θα είναι «χιπ - χοπ».

Οπως ομολογεί και η ίδια η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με τις εκδηλώσεις αυτές «"νομιμοποιεί" έναν τρόπο έκφρασης των νέων και των παραμερισμένων κοινωνικών ομάδων, αναβαπτίζοντάς τον και μέσα από τα ιδεώδη του ολυμπισμού». Πιο απλά: οι καλλιτεχνικές εκφράσεις - όπως το «γκράφιτι» - των καταπιεσμένων από το σύστημα νέων της Δύσης, αφού απορροφήθηκαν από το σύστημα και «ευνουχίστηκαν» από τον όποιο ριζοσπαστισμό κουβαλούσαν, τώρα μετατράπηκαν και σε μέσο προπαγάνδισης των αντιδραστικών ιδεών αυτού του συστήματος. Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι μορφές έκφρασης αφορούν ουσιαστικά στις ΗΠΑ και απλώς «εξήχθησαν» στην Ευρώπη, χωρίς ποτέ, στην πραγματικότητα, να αφομοιωθούν μαζικά από τη νεολαία της τελευταίας, για ιστορικούς - πολιτισμικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ