ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μην κλιμακωθεί ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος των ΗΠΑ

Κατατέθηκε κοινή Ερώτηση βουλευτών όλων των κομμάτων που προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες στην παραπάνω κατεύθυνση

Κοινή Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές από όλα τα κόμματα, με την οποία ερωτούν την κυβέρνηση αν είναι στις προθέσεις της να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να μην κλιμακωθεί η πολεμική εμπλοκή που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπους για την αντιμετώπιση -- όπως ισχυρίζονται -- της τρομοκρατίας. Την κοινή αυτή Ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές: Π. Κρητικός (ΠΑΣΟΚ), Αρ. Τσιπλάκος (ΝΔ), Ορ. Κολοζώφ (ΚΚΕ), Π. Λαφαζάνης (ΣΥΝ), Στ. Παπαθεμελής (ΠΑΣΟΚ), Χρ. Μαγκούφης (ΠΑΣΟΚ), Π. Κουρουπλής (ΠΑΣΟΚ), Δ. Πιπεργιάς (ΠΑΣΟΚ), Ευτ. Κοντομάρης (ΝΔ), Β. Βασιλακάκης (ΠΑΣΟΚ), Θ. Δημοσχάκης (ΝΔ). Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών είναι το παρακάτω:

«Για τον κ. υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: "Αποτροπή πολέμου"

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και ο κ. Μπους επιδιώκουν την κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο όνομα αυτού του στόχου ήταν και η πρόσφατη επίσκεψη του πλανητάρχη στην Ευρώπη, με την οποία επιδίωξε να προετοιμάσει το έδαφος για συναίνεση και συμμετοχή και της Ευρώπης σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο κατά κρατών και λαών, ο οποίος θα έχει τρομακτικές συνέπειες για τα δικαιώματα των λαών και των ατόμων με άγνωστη την έκβασή του και τον τερματισμό του. Ολοι τασσόμαστε κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα της τρομοκρατίας κάθε μορφής, αλλά η αντιμετώπισή της δε γίνεται με πολέμους κατά δικαίων και αδίκων, αλλά με μέτρα δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών.

Το χρέος, συνεπώς, όλων όσοι αγαπούν την ειρήνη, και όσων διαισθάνονται τη φρίκη ενός πολέμου, είναι να αγωνιστούν με κάθε μέσον ώστε να αποθαρρύνουν την πολεμική υστερία των ΗΠΑ και να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή και τη με οποιοδήποτε τρόπο εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια τέτοια παρανοϊκή ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ.

Το ίδρυμα Μαραγκοπούλου και ορισμένες άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις με την αυξημένη ευαισθησία που τις διακρίνει, με μια έκκληση-διακήρυξη, την οποία απευθύνουν στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους ζητούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την αμερικανική πολιτική και θέτουν αμείλικτα ερωτήματα, μερικά από τα οποία σε γενικές γραμμές είναι:

1. Ποιος έχει και πώς απέκτησε το δικαίωμα να χαρακτηρίζει ορισμένες χώρες "κακές" και άλλες -- τη δική του και όσες την εξυπηρετούν -- "καλές";

2. Με ποιο δικαίωμα αποδυναμώνουν και υποκαθιστούν τον ΟΗΕ, μοναδικό forum και ελπίδα όλων των λαών του κόσμου και ιδίως των αδυνάτων και καταπιεσμένων;

3. Πώς η υπερδύναμη, που αποδείχτηκε από χρόνια, ιδίως από τις 11 Σεπτεμβρίου, φωλιά της σοβαρότερης τρομοκρατίας στον κόσμο και κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, τολμά να κατηγορεί άλλες χώρες, με ασυγκρίτως αραιότερα και ελαφρότερα κρούσματα, σαν τρομοκρατικές;

4. Πώς, με πρόφαση την αντίκρουση των σχετικών πιθανών κινδύνων, επιβάλλει, χωρίς καμία αναλογικότητα, τη βέβαιη και άμεση κατάργηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με δήθεν "αντιτρομοκρατικά" μέτρα;

5. Πώς ο πόλεμος, που επιφέρει τη βέβαιη και άμεση κατάργηση όλων, σχεδόν, των δικαιωμάτων του ανθρώπου ολόκληρων λαών, προβάλλεται ως επιβαλλόμενο μέσο αποφυγής υποτιθέμενων και ασυγκρίτως λιγότερο εκτεταμένων κινδύνων και μάλιστα εναντίον πολυάριθμων χωρών, ως προληπτικό μέτρο;

"Εμείς, ως εκπρόσωποι των πολιτών -- τονίζεται στην έκκληση -- ζητάμε το σεβασμό και την εφαρμογή, χωρίς δισταγμούς και αβαρίες, της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που στοχεύει στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη και στην ευημερία όλων των ανθρώπων και λαών και ιδίως των αδυνάτων. Με τις αρχές αυτές εναρμονίζονται κατ' εξοχήν οι αξίες του πολιτισμού μας. Το κουρέλιασμά τους, ιδίως με πολέμους, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην περισσότερο ή λιγότερο ταχεία καταστροφή της ανθρωπότητας και του ίδιου του πλανήτη".

Υιοθετώντας εμείς οι υπογράφοντες βουλευτές πλήρως τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς αυτούς, που είναι αγωνίες και ανησυχίες ολόκληρου του φιλειρηνικού ελληνικού λαού, νομίζουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αναπτύσσοντας δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο τη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής, διαφορετικής από την πολιτική του πολέμου που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Και η διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής δεν πρέπει να αργήσει. Το χρέος αυτό γίνεται επιτακτικότερο ενόψει και του γεγονότος ότι η χώρα μας την 1-1-2003 αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που την επιφορτίζει με πρόσθετες ευθύνες.

Ερωτάται ο κ. υπουργός των Εξωτερικών αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια τέτοια πρωτοβουλία».

Προωθούν τη συρρίκνωση στα κοινωνικά - ατομικά δικαιώματα

Την ερχόμενη Τρίτη 25 του Ιούνη, η σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», για τη συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας

«Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Νομικής Βοήθειας» είναι το θέμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», την Τρίτη 25 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (Ακαδημίας 60).

Η Δημοκρατική Συσπείρωση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των καιρών, καλεί όλους τους δικηγόρους - που διακρίνονται άλλωστε για τη δημοκρατική τους ευαισθησία - να πάρουν μέρος στη σύσκεψη και να πλαισιώσουν την Επιτροπή Νομικής Βοήθειας.

Εισηγητές θα είναι οι:

- Γ.Α. Μαγκάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, τ. υπουργός.

- Ηλ. Νικολόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, υποψήφιος νομάρχης ΑΘηνών με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συγκρότηση Επιτροπής Νομικής Βοήθειας, ο Ηλίας Νικολόπουλος μας είπε:

«Ξεκινώντας από την αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβέρνηση προωθεί τη συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, υπέταξε το Σύνταγμά μας στο πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο με συνέπεια οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που συνιστούν περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα να εφαρμόζονται λόγω της υποχώρησης του ελληνικού Συντάγματος με τις διατάξεις του άρθρου 28. Ετσι οι συνταγματικές εγγυήσεις των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υποχωρούν απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Σύμβαση Σένγκεν, Μάαστριχτ κλπ.). Μέσα στο πλαίσιο της κρατικής καταστολής που στηρίζεται σε τέτοιες διατάξεις, η "Δημοκρατική Συσπείρωση" προσπαθεί να αμυνθεί ενεργοποιώντας τους πολίτες, γιατί οπωσδήποτε παραμένει, ευτυχώς, το άρθρο 1 παράγραφος 2 του Συνάγματος που ορίζει ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η Λαϊκή Κυριαρχία. Η κυβέρνηση προωθεί αντιδημοκρατικούς νόμους. Παράδειγμα το "Ασφαλιστικό" νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζει στη Βουλή εκμεταλλευόμενη σκόπιμα την ανυπαρξία διάταξης στο Σύνταγμα που να κατοχυρώνει το δημόσιο δωρεάν κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για όλους. Ενα άλλο παράδειγμα: Προωθεί ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα της συνάθροισης - διαδήλωσης εκμεταλλευόμενη το σκόπιμα αντιφατικό άρθρο 11 του Συντάγματος. Γιατί στην πρώτη παράγραφο κατοχυρώνει το δικαίωμα συνάθροισης και στη δεύτερη παράγραφο επιτρέπει στην αστυνομία να απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση "θίγει" την κοινωνικοοικονομική ζωή».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ
Βασανίστηκαν δεν προσκύνησαν

Μνημειώδη χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα και ο Διον. Γεωργάτος, την προσεχή έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου τόμου, ενός συνταρακτικού βιβλίου με τίτλο: «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος», ενώ προετοιμάζεται εντατικά και ο δεύτερος.

Προϊόν πολύχρονης συστηματικής και συλλογικής συνεργασίας, ο τόμος αυτός θα περιλαμβάνει συγκέντρωση και διασταύρωση συγκλονιστικών στοιχείων, ντοκουμέντων, αλλά και προσωπικών μαρτυριών - καταθέσεων ψυχής υπερεκατό αγωνιστών κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που μαζί με χιλιάδες άλλους, άντρες και γυναίκες, αντιμετώπισαν την κόλαση των βασανιστηρίων, έμειναν όρθιοι και απροσκύνητοι, σε ντόπιους και ξένους που αναζητούσαν στις μυλόπετρες αυτές που άλεθαν σώματα και ψυχές, τους νέους... παρθενώνες.

Ενα μνημειώδες ιστορικό έργο που οι μαρτυρίες και τα στοιχεία στάζουν αίμα, πόνο και δάκρυα, αλλά και το αλύγιστο φρόνημα όσων έφτασαν στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου και έφτυσαν τους προσκυνημένους βασανιστές τους.

Και στις παραμονές της κυκλοφορίας του βιβλίου, ήταν εκεί, στη μεγάλη αίθουσα υποδοχής του Περισσού και στο αίθριο με την προτομή του Λένιν και τον οβελίσκο με το σφυροδρέπανο, πάνω από εκατό παλαίμαχοι, πολύχρονων αγώνων, που βασανίστηκαν στο Μακρονήσι και κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, μαζί με τα πολυάριθμα άλλα στοιχεία μιας επίμοχθης έρευνας.

Ηταν εκεί, αυτοί οι παλαίμαχοι των 85 - 100 χρόνων, γεμάτοι λαβωματιές, τραύματα και σημάδια των βασανισμών, αλλά με νεανική και ακατάβλητη την καρδιά.

Και είναι αυτό το βιβλίο της συλλογικής μνήμης που θα μείνει ως μία ακόμη παρακαταθήκη ιστορικού φρονηματισμού, για όλους, και ιδιαίτερα για τους νέους, που μαζί με το λαό μας, αντιστέκονται κατά της πολύμορφης βίας της «νέας τάξης» και των νέων «Νταχάου».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ