ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Επιστρατεύουν υπουργικά ρουσφέτια και μεθόδους εξαγοράς

Να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να στηρίξουν την «Αγωνιστική Κίνηση» καλεί τους Ηρακλειώτες ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Ορφανός

Ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου
Ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου
Επανάληψη, απλώς, της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής με αυτήν που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στον ΠΑΣΟΚοκρατούμενο δήμο είναι το «όραμα» του εν ενεργεία υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη, που επιστρατεύτηκε ως υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό επισήμανε, χτες, ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» (ΑΚΔΗ), σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του κυβερνητικού υποψηφίου και καλώντας τους δημότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να στηρίξουν την ΑΚΔΗ ως μόνη απάντηση στον κατήφορο των κυβερνητικών αντιλαϊκών μεθοδεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Ορφανός σημείωσε πως το «όραμα» της διακήρυξης του Γιάννη Κουράκη είναι επανάληψη της ίδιας πολιτικής με αυτή που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Ενα όραμα που για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τις μικρές επιχειρήσεις σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να σφίξουν ακόμα παραπέρα το ζωνάρι και να κλείσουν το στόμα. Γνωρίζοντας λοιπόν ο κ. Κουράκης και η κυβέρνηση ότι οι εκκλήσεις τους δε θα βρουν ανταπόκριση από τους δημότες και θέλοντας κομματική νίκη, στηρίζονται κύρια στη χρησιμοποίηση των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου - δηλαδή των χρημάτων των φορολογουμένων - με σκανδαλώδη τρόπο.

Αυτές τις μεθόδους ρουσφετιού και εξαγοράς, σημείωσε ο Στέλιος Ορφανός, δεν τις καταγγέλλουμε για να αποδείξουμε την κυβερνητική παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση ή τις δηλώσεις υποκρισίας ότι, δήθεν, στις εκλογές ο ψηφοφόρος θα κρίνει «ελεύθερα» και αβίαστα. Απευθυνόμαστε στους δημότες για να βγάλουν κάποια διαφορετικά συμπεράσματα. Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέλιος Ορφανός, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης και ενίσχυσης με κάθε τρόπο του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Κίνησης», με υποψήφιο τον ίδιο, σαν τη μόνη απάντηση στα σχέδια του κατεστημένου που εμποδίζει με κάθε τρόπο την πόλη να πάει μπροστά, σαν τη μόνη απάντηση στον κατήφορο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση:

Γιατί πρέπει να καταψηφιστούν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές οι συνδυασμοί που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;

Απάντηση:

Είναι δεδομένο ότι και τα δυο κόμματα του κατεστημένου θεωρούν τις τοπικές εκλογές ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Το καθένα από τα δύο διεκδικεί την ψήφο των λαϊκών δυνάμεων ως επιβεβαίωση, στήριξη, ενίσχυση της πολιτικής του, δηλαδή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, υγείας, εκπαίδευσης, διαπλοκή με το ιδιωτικό κεφάλαιο για τέτοιες υπηρεσίες, αλλά και για τα μεγάλα έργα, εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας χωρίς ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα με τα ΤΣΑ, ιδιωτικοποιήσεις παραγωγικών τομέων κλπ.), της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, της περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι δήμαρχοι, νομάρχες και οι συνδυασμοί τους, που στηρίζουν και τα δυο αυτά κόμματα, θα εφαρμόζουν την ίδια πολιτική και στην ΤΑ και μέσω αυτής ως τμήμα του κράτους. Και τα δυο κόμματα επιδιώκουν να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Γι' αυτό μιλούν για «αυτοδιοικητικό χαρακτήρα» των εκλογών, θέλοντας να επιδράσουν στις λαϊκές συνειδήσεις έτσι που να αποσυνδέουν την ψήφο στις τοπικές εκλογές από τη γενικότερη πολιτική τους.

Και τα δυο κόμματα συμφώνησαν επίσης στις αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ΤΑ, έτσι που να γίνει το μακρύ χέρι του κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμφώνησαν επίσης και στα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμφωνούν με τη φορολογική εξουσία στην ΤΑ, δηλαδή τη μετατροπή της σε φορομπήχτη για το λαό. Και τα δυο κόμματα και οι δήμαρχοι -νομάρχες που στήριξαν συμφωνούν με την ανάπτυξη των σχέσεων της ΤΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που ενισχύει τον αντιλαϊκό ρόλο της και περιεχόμενό της.

Επομένως, πτώση του ποσοστού και των δύο σημαίνει αποδοκιμασία της πολιτικής τους, μη νομιμοποίηση από το λαό γενικότερων αντιλαϊκών σχεδιασμών που πρόκειται να δρομολογηθούν και μέσω των τοπικών εκλογών. Σημαίνει ότι θα δυσκολεύονται να εφαρμόζουν την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ως αποτέλεσμα διευκολύνει την αντίσταση, τη διεκδικητική δράση του λαϊκού κινήματος, για παρεμβολή εμποδίων στην πολιτική της άρχουσας τάξης, την απόσπαση κατακτήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σημαίνει ότι ο λαός απαιτεί πολιτική προς όφελος των συμφερόντων του. Και αυτό το μήνυμα μπορεί να σηματοδοτήσει γενικότερες διεργασίες, απεγκλωβισμό, χειραφέτηση περισσότερων δυνάμεων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να διευρύνει, να ενισχύει κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Λιγότεροι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, σημαίνει λιγότερα στηρίγματα από την ΤΑ της πολιτικής των μεγαλοεπιχειρηματιών, λιγότερα στηρίγματα για την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σημαίνει δυσκολίες στη λειτουργία της ΤΑ με επιχειρηματικά κριτήρια, σημαίνει δυσκολίες στη λειτουργία της ως κατασταλτικού μηχανισμού (δημοτική αστυνομία), σημαίνει γενικότερα «χτύπημα» του αντιδραστικού πλαισίου λειτουργίας της, χτύπημα της φορομπηχτικής λογικής.

Η αποφασιστική καταδίκη των συνδυασμών και των δύο συμβάλλει επίσης στην καταδίκη των όποιων προσπαθειών να δοκιμαστούν κεντροαριστερά, κεντροδεξιά σενάρια στις τοπικές εκλογές, ως πεδίο δοκιμής τους για τη γενικότερη εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Σημαίνει γενικότερα λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις.

Ολα δε αυτά με την προϋπόθεση ότι δυναμώνουν οι αγώνες του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, ότι θα ενισχυθούν στις τοπικές εκλογές οι συνδυασμοί αγωνιστικής συμπαράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Αυξάνονται οι δηλώσεις στήριξης στη ΔΕΑΚ

Διευρύνεται καθημερινά η στήριξη στο αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Αγίου Παύλου (ΔΕΑΚ), που με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Μοσχονά διεκδικεί εκ νέου τη δημοτική αρχή.

Η στήριξη αυτή εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών σε περιοδείες και συσκέψεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στον Αγιο Παύλο και την Ευαγγελίστρια, αλλά και από δηλώσεις στήριξης από οργανωμένες ομάδες δημοτών.

Συγκεκριμένα την προηγούμενη βδομάδα τη στήριξή της στο ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ εξέφρασε η Δημοτική Κίνηση «Νέα Δημοκρατική Πορεία» με επικεφαλής τον Αθανάσιο Πλανόπουλο, που απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν επανειλημμένα αποδείξει το ενδιαφέρον τους για το δήμο και τα προβλήματα των δημοτών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η συσπείρωση γύρω από το ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ με τη στήριξη από μια ακόμα δημοτική κίνηση, που θα καταδείξει και στους πιο δύσπιστους ότι ο αγώνας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, στην υπηρεσία του λαού μπορεί να συσπειρώσει δημότες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και πέρα από κομματικές προτιμήσεις.

Ενότητα των πάντων!

Θα ήταν δυνατόν το «εγχείρημα» του Μανώλη Γλέζου, που θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο - όπως λέει ο ίδιος - την «ενότητα της αριστεράς», να αποσπάσει την υποστήριξη του δικομματισμού; Για κάποιους τουλάχιστον από αυτούς που - στο όνομα της «ενότητας της αριστεράς» - στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου αυτό δεν είναι απλώς ένα θεωρητικό ερώτημα, αλλά ένας στόχος που πρέπει να επιδιωχτεί.

Για να εξηγούμαστε: Στη χτεσινή συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, που διοργανώθηκε από τον υποψήφιο υπερνομάρχη και την κίνηση υποστήριξης του «Ανεξάρτητου Συνδυασμού» του από κάποιους που συμμετέχουν στην κίνηση (όπως ο Αιμ. Ζαχαρέας, ο Δ. Ρόκος, ο Κ. Ζουράρις κ.ά.), το θέμα τέθηκε ευθέως: «Να ζητήσουμε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να μην έχουν υποψήφιους για την προεδρία της υπερνομαρχίας, να πείσουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα την υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου»! Βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον η θέση και του ίδιου του Μ. Γλέζου στο θέμα, αλλά η συζήτηση αυτή έγινε χωρίς την παρουσία του, καθώς μια υποχρέωση τον ανάγκασε να φύγει νωρίτερα...

Κατά τα άλλα, ο Μ. Γλέζος για άλλη μια φορά εμφάνισε την υποψηφιότητά του - που στηρίζουν ο ΣΥΝ και η ΚΕΔΑ - ως υπόθεση της αριστεράς και τις εκλογές για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά ως «δημοψήφισμα για τα αριστερά κόμματα». Εσπευσε πάντως να δηλώσει ότι ο συνδυασμός του στοχεύει μόνο στην υπερνομαρχία, λέγοντας ότι στους δήμους και στις νομαρχίες Αθηνας και Πειραιά, ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ