ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέος γύρος κερδοσκοπικών παιχνιδιών

Δρομολογημένη η συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εθνική και τις άλλες τράπεζες, αλλά ψάχνουν την κατάλληλη συγκυρία

Ενας νέος γύρος κερδοσκοπικών παιχνιδιών γύρω από τις εξελίξεις --υπαρκτές ή υποτιθέμενες-- στο χώρο του τραπεζικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό μια «πληροφορία» έφερε την κρατική επιχείρηση ΔΕΚΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, να πουλάει το ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα. Αν και μια τέτοια προοπτική αυτή είναι υπαρκτή, καθώς έχει ήδη διακηρυχτεί και επίσημα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεγαλύτερης «απεμπλοκής» του κράτους από το τραπεζικό κεφάλαιο, όλα δείχνουν πως δεν είναι του παρόντος, για το λόγο ότι η σημερινή συγκυρία στο χρηματιστήριο δεν είναι η «κατάλληλη» για τέτοιου είδους κινήσεις. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, διέψευδε χτες το σενάριο, που είδε το φως της δημοσιότητας, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο στην Εθνική δεν είναι του παρόντος και πως εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να γίνει αιφνιδιαστικά όπως έγινε με τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με το απολογισμό της χρήσης του 2001 το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΚΑ κατείχαν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και ο «λοιπός δημόσιος τομέας» το 31,6%. Η κυβέρνηση δρομολογεί την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών αυτών (συνολικά 36,1%) και αυτό που απομένει είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου που θα προσδιοριστεί από τις ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου και από τη συγκυρία στο ναό του τζόγου.

Φημολογία, ωστόσο, αναπτύσσεται και γύρω από τον μελλοντικό μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Αττικής, που θα αγοράσει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου, που πρόκειται να πουλήσει η Εμπορική Τράπεζα. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει εκδηλωθεί από τη γαλλική Sosiete Generale και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που σήμερα έχει το 15,5% των μετοχών στην «Τράπεζα Αττικής» δε φαίνεται να έχει περαιτέρω βλέψεις στην αύξηση της συμμετοχής του καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης για απεμπλοκή του Δημοσίου από τις τράπεζες. Αντίθετα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στο μέλλον δε αποκλείεται η πώληση σε ιδιώτη των 2,7 εκατ. μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που έχουν απομείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και σε αυτή την περίπτωση το κριτήριο είναι οι «ανάγκες της αγοράς», όπως καθορίζονται από την εκάστοτε συγκυρία στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της χρήσης για το 2001 τα καθαρά κέρδη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έφτασαν σε 53,7 δισ. δρχ. από τα οποία τα 37,6 δισ. θα διατεθούν ως μέρισμα στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα θα προστεθούν στα αποθεματικά του Οργανισμού. Το 2001 χορηγήθηκαν 6.500 δάνεια στεγαστικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους συνολικού ύψους 130 δισ. δρχ. Το επιτόκιο σε αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε 5,1% (σταθερό). Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, χορηγήθηκαν 450 δάνεια συνολικού ύψους 70 δισ. δρχ. με επιτόκιο 5,9%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση του κρατικού οργανισμού προσανατολίζεται σε συνεργασία με κάποια τράπεζα, η οποία θα διενεργεί τις δοσοληψίες με τους πελάτες του (ιδιώτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση). Μέχρι σήμερα, τις δοσοληψίες αυτές διενεργούσαν οι ΔΟΥ και σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Εκβιάζουν για «οικειοθελή προσέλευση»

Στην προσφιλή τακτική των ανοιχτών εκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ, προχωρεί για μια ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην προσπάθειά του να πειθαναγκάσει τους χιλιάδες ΕΒΕ για τη δήθεν προαιρετική υποβολή των δηλώσεων «συνάφειας». Στο πλαίσιο αυτό, εκτυλίχτηκε η χτεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με διοικητές των ΔΟΥ της Αττικής, στην οποία δόθηκαν κατευθύνσεις για «ελέγχους» που θα γίνουν σε όσους δεν προσήλθαν να χαρατσωθούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα των ΕΒΕ δεν υπέβαλε δήλωση για την 3ετία 1999-2001 - όπως, άλλωστε, είχε το δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο - και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα δεχτεί να υποβάλει δήλωση για την 6ετία 1993-1998, για την οποία η ρύθμιση είναι ακόμη επαχθέστερη, καθώς προβλέπει ελάχιστο κεφαλικό φόρο 60.000 δρχ. για κάθε έτος. Η κυβέρνηση σε μια ακόμη προσπάθεια να εισπράξει το χαράτσι και υπό τη «δαμόκλεια σπάθη» των φορολογικών ελέγχων, που υποτίθεται ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει, καλεί όσους δεν προσήλθαν να το κάνουν, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα...

Αντί μέτρων φτιάχνουν ρυθμίσεις

Με νομοθετική ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση - όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χ. Θεοδώρου - προτίθεται να την καταθέσει το φθινόπωρο θα επιχειρηθεί να τεθεί όριο στην ασυδοσία των αυξήσεων που επιβάλλουν στα δίδακτρα οι σχολάρχες. Διά της νομοθετικής αυτής ρύθμισης θα επιβληθεί πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων, οι οποίες, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα κυμαίνονται από 3,5%-4%. Βέβαια, μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει τις προθέσεις της, ωστόσο η υλοποίηση πόρων απέχει από την πραγματικότητα. Ετσι, λοιπόν, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των σχολαρχών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να διευθετηθούν μια σειρά ζητήματα, μεταξύ αυτών και τα δίδακτρα.

Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με τον Χ. Θεοδώρου - κατά την περασμένη σχολική χρονιά, διαπιστώθηκαν μόνο 6 έως 7 παραβάσεις του ανωτάτου επιτρεπόμενου ορίου αυξήσεων στα δίδακτρα. Σ' αυτούς εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν... αυστηρά πρόστιμα, που μπορεί να ανέρχονται μέχρι και στο 7% του τζίρου τους.

Με... νομοθετική ρύθμιση, επίσης, θα τεθεί και τέρμα στην ασυδοσία των τραπεζών που επιβάλλουν υπέρογκα επιτόκια στους δανειολήπτες. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί - αν κατατεθεί - μετά την ολοκλήρωση του εισαγγελικού πορίσματος, ανέφερε ο Χ. Θεοδώρου.

«ΑΓΝΟ»
Παιχνίδια ξεπουλήματος

Περίεργα παιχνίδια στήθηκαν γύρω από το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και κατ' ιδίαν συνεννοήσεις, οι τρεις επίδοξοι μνηστήρες (ΦΑΓΕ, Εβροφάρμα, ΜΕΒΓΑΛ) δεν υπέβαλαν τελικά τις «προσφορές» τους και για την ώρα προσποιούνται ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Στην πραγματικότητα περιμένουν την απαξίωση της ΑΓΝΟ και τη συρρίκνωση του τιμήματος που θα καταβάλουν στην ΑΤΕ προκειμένου να εκδηλωθούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με την ολλανδική γαλακτοβιομηχανία «Frisland», που δε συμμετείχε στη διαδικασία και προσανατολίζεται στην προκήρυξη «νέου» διαγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ