Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέος γύρος κερδοσκοπικών παιχνιδιών

Δρομολογημένη η συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εθνική και τις άλλες τράπεζες, αλλά ψάχνουν την κατάλληλη συγκυρία

Ενας νέος γύρος κερδοσκοπικών παιχνιδιών γύρω από τις εξελίξεις --υπαρκτές ή υποτιθέμενες-- στο χώρο του τραπεζικού κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό μια «πληροφορία» έφερε την κρατική επιχείρηση ΔΕΚΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, να πουλάει το ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική Τράπεζα. Αν και μια τέτοια προοπτική αυτή είναι υπαρκτή, καθώς έχει ήδη διακηρυχτεί και επίσημα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεγαλύτερης «απεμπλοκής» του κράτους από το τραπεζικό κεφάλαιο, όλα δείχνουν πως δεν είναι του παρόντος, για το λόγο ότι η σημερινή συγκυρία στο χρηματιστήριο δεν είναι η «κατάλληλη» για τέτοιου είδους κινήσεις. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, διέψευδε χτες το σενάριο, που είδε το φως της δημοσιότητας, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο στην Εθνική δεν είναι του παρόντος και πως εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να γίνει αιφνιδιαστικά όπως έγινε με τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με το απολογισμό της χρήσης του 2001 το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΚΑ κατείχαν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και ο «λοιπός δημόσιος τομέας» το 31,6%. Η κυβέρνηση δρομολογεί την περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών αυτών (συνολικά 36,1%) και αυτό που απομένει είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου που θα προσδιοριστεί από τις ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου και από τη συγκυρία στο ναό του τζόγου.

Φημολογία, ωστόσο, αναπτύσσεται και γύρω από τον μελλοντικό μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Αττικής, που θα αγοράσει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου, που πρόκειται να πουλήσει η Εμπορική Τράπεζα. Ενδιαφέρον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει εκδηλωθεί από τη γαλλική Sosiete Generale και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που σήμερα έχει το 15,5% των μετοχών στην «Τράπεζα Αττικής» δε φαίνεται να έχει περαιτέρω βλέψεις στην αύξηση της συμμετοχής του καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης για απεμπλοκή του Δημοσίου από τις τράπεζες. Αντίθετα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στο μέλλον δε αποκλείεται η πώληση σε ιδιώτη των 2,7 εκατ. μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που έχουν απομείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και σε αυτή την περίπτωση το κριτήριο είναι οι «ανάγκες της αγοράς», όπως καθορίζονται από την εκάστοτε συγκυρία στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της χρήσης για το 2001 τα καθαρά κέρδη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έφτασαν σε 53,7 δισ. δρχ. από τα οποία τα 37,6 δισ. θα διατεθούν ως μέρισμα στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα θα προστεθούν στα αποθεματικά του Οργανισμού. Το 2001 χορηγήθηκαν 6.500 δάνεια στεγαστικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους συνολικού ύψους 130 δισ. δρχ. Το επιτόκιο σε αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε 5,1% (σταθερό). Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, χορηγήθηκαν 450 δάνεια συνολικού ύψους 70 δισ. δρχ. με επιτόκιο 5,9%. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση του κρατικού οργανισμού προσανατολίζεται σε συνεργασία με κάποια τράπεζα, η οποία θα διενεργεί τις δοσοληψίες με τους πελάτες του (ιδιώτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση). Μέχρι σήμερα, τις δοσοληψίες αυτές διενεργούσαν οι ΔΟΥ και σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνώμονας τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων (2003-05-10 00:00:00.0)
Ακύρωση 6,4 εκατ. ιδίων μετοχών (2001-09-27 00:00:00.0)
Σε "φέτες" πουλάνε την Εθνική (1998-12-16 00:00:00.0)
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (1998-03-29 00:00:00.0)
Η ακτινογραφία του μετοχικού κεφαλαίου (1997-12-07 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονισμός" με ιδιωτικοποιήσεις και μαζικές απολύσεις (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ