ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επιβολή της κρατικής τρομοκρατίας και της «νέας τάξης»

Ψηφίστηκαν συμβάσεις για την «καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και τη «Φωνή της Αμερικής»

Κούρδοι αγωνιστές διαδηλώνουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους την Πρωτομαγιά. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι... τρομοκράτες
Κούρδοι αγωνιστές διαδηλώνουν μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους την Πρωτομαγιά. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι... τρομοκράτες
Στην επιβολή της κρατικής τρομοκρατίας και της «νέας τάξης πραγμάτων», με πρόσχημα την τρομοκρατία, αποσκοπεί η διεθνής σύμβαση για «την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» η οποία κυρώθηκε χτες από τη Βουλή, ενώ επικίνδυνη για τους Τούρκους αγωνιστές είναι και η αντίστοιχη σύμβαση Ελλάδας - Τουρκίας για την «καταπολέμηση του εγκλήματος και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας».

Αναπτύσσοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πρώτη σύμβαση, ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επιβολή της «νέας τάξης» και για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται και πρώην πράκτορες της CIA όπως ο Μπιν Λάντεν ή ο ΟΥΤΣΕΚΑ.

Με βάση τη σύμβαση ανοίγει το «πράσινο φως» για να διωχτούν κράτη ή να καταρτιστούν λίστες από ομάδες ατόμων ως ύποπτοι για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας σε ανάλογες λίστες τέθηκε και το κουρδικό ΡΚΚ, κάτι που αποτελεί ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που καλύπτουν τέτοιες ενέργειες. Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή έννοια της τρομοκρατίας και κατήγγειλε ότι με τη σύμβαση θα διώκεται ο καθένας για τον οποίο θα υπάρχουν «υπόνοιες» ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις. «Είναι, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, χαρακτηριστική περίπτωση δίωξης του φρονήματος. Είναι ντροπή για το νομικό μας πολιτισμό και αποτελεί καταπάτηση της έννοιας του δικαίου, τουλάχιστον όπως τον γνωρίσαμε επί δεκαετίες στην Ευρώπη».

Η σύμβαση προβλέπει ότι θα κατάσχονται τα χρήματα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι θα πηγαίνουν σε τρομοκρατική οργάνωση και ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε: «Το ότι στέλνουμε φάρμακα και χρήματα στους Παλαιστίνιους αν μας πουν ότι η οργάνωση που τα παρέλαβε είναι τρομοκρατική, αυτό τότε θα είναι αδίκημα για τους συνδικαλιστές, για τα κόμματα ή για τους απλούς πολίτες που τα μάζεψαν; Κινδυνεύουν όλοι. Εάν υπάρχουν υπόνοιες, θα ζητείται η έκδοσή τους. Για παράδειγμα το ίδιο γίνεται και για το επαναστατικό κίνημα στην Κολομβία, όπου σκοτώνουν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις τους αγρότες και τα φορτώνουν στο αντάρτικο κίνημα. Εμείς μαζεύουμε χρήματα γι' αυτούς σε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε υπόδικοι ότι χρηματοδοτούμε την τρομοκρατία;».

Κατά της σύμβασης τάχθηκε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρότι στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη την είχε υπερψηφίσει.

Ακόμα και ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Λοβέρδος έμμεσα παραδέχτηκε το επικίνδυνο της σύμβασης, αλλά υπερασπίστηκε την ψήφισή της, λέγοντας ότι «δε γίνεται κυβέρνηση, κοινοβούλιο, οποιοσδήποτε κρατικός φορέας να μην ευθυγραμμίζεται σήμερα με ό,τι συζητείται κατά της τρομοκρατίας ή ό,τι γίνεται δίχως απόλυτο κόστος στο συνολικό επίπεδο των διεθνών του σχέσεων».

Κινδυνεύουν οι Τούρκοι αγωνιστές

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη σύμβαση Ελλάδας - Τουρκίας για την «καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας» εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας: «Με την Τουρκία όπου καταπατούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του λαού, όπου η δράση για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων χαρακτηρίζεται τρομοκρατία, δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες συμφωνίες και μάλιστα να έχει την απαίτηση ότι θα λειτουργήσουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεσματικά».

Παρατήρησε ότι η συμφωνία θα αξιοποιηθεί για να συλλαμβάνονται όσοι αγωνιστές Τούρκοι αναζητούν διέξοδο από το ανελέητο κυνηγητό και την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους οι διωκτικές αρχές του καθεστώτος της Τουρκίας. Είναι γνωστό, είπε, ότι πολλοί Τούρκοι αγωνιστές φεύγουν από τη χώρα τους και ζητούν πολιτικό άσυλο σε άλλες και τώρα με βάση τη συμφωνία πολύ εύκολα θα αποστέλλονται πίσω και θα κλείνονται στα λευκά κελιά αυτής της χώρας. Κατέθεσε δε στα πρακτικά σχετική έκθεση του ελληνικού γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που ζητάει στη συγκεκριμένη σύμβαση να συμπεριληφθεί συγκεκριμένη αναφορά σε υποχρεώσεις των δύο κρατών που απορρέουν από άλλα διεθνή κείμενα και συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για λίγα αργύρια

Τέλος κυρώθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση στην Ελλάδα τεχνολογικού υλικού με αντιστάθμισμα τη συνέχιση της λειτουργίας του προπαγανδιστικού ραδιοσταθμού «Φωνή της Αμερικής».

Το ξήλωμα των εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος σταθμός «είναι από τους γνήσιους εκφραστές της κρατικής τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή που εκπέμπει και έχει ως στόχο την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Παρατήρησε ότι αυτή η βρώμικη δουλιά γινόταν και κατά των σοσιαλιστικών χωρών και πρόσφατα στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τόνισε: «Πρέπει να πούμε ότι ο σταθμός λειτουργεί με χρηματικά ανταλλάγματα. Η κυβέρνηση εξαγοράζει την εθνική ανεξαρτησία και την περηφάνια του ελληνικού λαού με τα "τριάντα αργύρια" και με κάποια ανταλλακτικά για την ΕΡΤ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ντρέπεται αλλά περηφανεύεται γιατί παίρνουμε δολάρια και μηχανήματα, όταν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος των Αμερικάνων στη χώρα μας όχι μόνο σήμερα αλλά από τότε που την ανέλαβαν με τα πραξικοπήματα, το ρόλο τους στην εισβολή της Κύπρου, με τη διχοτόμηση του Αιγαίου, με το βρώμικο ρόλο στα Βαλκάνια».

Το μόνο που βρήκε να παρατηρήσει ο παριστάμενος υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης είναι ότι όλα αυτά ανήκουν στο «ψυχροπολεμικό παρελθόν», για να λάβει την απάντηση από τον Δ. Τσιόγκα ότι ψυχροπολεμικός είναι και σήμερα ο λόγος της «Φωνής της Αμερικής».

Δικομματική δυσωδία

Αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη Βουλή για μίζες και λαδώματα

Σε έναν άγριο δικομματικό καβγά, ενδεικτικό του ήθους τους, εξελίχθηκε η χτεσινή συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία υποτίθεται ότι θα εξέταζε και θα συνέκρινε τις συμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Με πρωταγωνιστές τους Κ. Λαλιώτη και Ε. Μεϊμαράκη ακούστηκαν απίθανα πράγματα για μίζες και λαδώματα και μάλιστα συνοδεύονταν με εκφράσεις όπως «είστε τζάμπα μάγκες», «άσε αγόρι μου», «πρόκειται για πολιτική αλητεία».

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κ. Λαλιώτης ισχυρίστηκε ότι η δική του σύμβαση για το γερμανικό ιδιωτικό αεροδρόμιο των Σπάτων ήταν «φθηνότερη» κατά 100 δισ. δρχ από εκείνη της ΝΔ και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μας πουν σε ποιες τσέπες θα πήγαιναν τα 100 δισ. δρχ που ωφελήθηκε το δημόσιο από τη σύμβαση του ΠΑΣΟΚ». Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν κάνοντας λόγο για πολιτική αλητεία και λασπολογία και πέρασαν στην «αντεπίθεση» λέγοντας ότι λειτουργούν στην Κύπρο συγκεκριμένες «υπεράκτιες εταιρίες», πίσω από τις οποίες κρύβονται λογαριασμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ και διακινούνται χρήματα που καταλήγουν στις τσέπες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τζ. Τζαννετάκης που κλήθηκε στην επιτροπή (ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπεύθυνος για τα δημόσια έργα) αποχώρησε εκνευρισμένος κάνοντας λόγο για «δικτατορία της παραπληροφόρησης» και δηλώνοντας ότι δεν απαντάει «σε ερωτήσεις της πλάκας».

Ο «σκυλοκαβγάς» αυτός προκάλεσε την αντίδραση της Λ. Κανέλλη που είναι μέλος της επιτροπής, η οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας «την απερίγραπτη για ελληνικό κοινοβούλιο διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ