ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ANTIAΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με άλλοθι τον ΣΥΝ σε μιάμιση ώρα είχαν ξεμπερδέψει

Από την πορεία των απεργών διαδηλωτών προς τη Βουλή
Από την πορεία των απεργών διαδηλωτών προς τη Βουλή
Σε στενό οικογενειακό περιβάλλον με τη συμμετοχή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Αμπατζόγλου από τον ΣΥΝ ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση και των άρθρων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης της συζήτησης είναι το γεγονός ότι οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπέρασαν τους δέκα και η συζήτηση κράτησε μόλις μιάμιση ώρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα συζήτηση αφού τα άρθρα 5 έως 10 του νομοσχεδίου συζητήθηκαν όλα μαζί στην πρωινή συνεδρίαση.

Ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, μετά από συνεννόηση προφανώς με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έκανε αποδεκτή τροπολογία των τελευταίων για τα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι αυτά τα Ταμεία ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής «δύνανται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων τους να συνενώνονται σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης που θα καλύπτει το προσωπικό ομοειδών επιχειρήσεων. Η λειτουργία του θα διέπεται από τις περί Ταμείων Αλληλοβοήθειας διατάξεις και το καταστατικό του θα καταρτιστεί μέσα σε 18 μήνες από τη συνένωση».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Ρ. Σπυρόπουλος προχώρησε και σε αναδιατύπωση της παραγράφου 6 του άρθρου 10 σύμφωνα με την οποία: «Υφιστάμενα ταμεία Ασφάλισης τα οποία λειτουργούν ως ΝΠΔΔ ή κλάδοι αυτών που χορηγούν παροχές οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο δημόσιας, κύριας ή επικουρικής ασφάλισης και για τις οποίες καταβάλλονται εισφορές μόνο από τους εργαζόμενους, μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μετά από αίτηση που υποβάλλει προς αυτά το ΔΣ του εκάστοτε ταμείου».

Οπως ήταν αναμενόμενο, αφού το είχε ήδη διαμηνύσει από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις τροπολογίες που υπέβαλλε ο ΣΥΝ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό που έμεινε από την παρουσία του ΣΥΝ στην αίθουσα είναι το άλλοθι που παρείχε στην κυβέρνηση ότι το νομοθετικό έκτρωμα είναι προϊόν διαλόγου.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Επιτροπή και στη Μαγνησία

Επιτροπή της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συγκροτήθηκε στη Μαγνησία σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού. Η επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος, της νεολαίας και άλλων φορέων.

Τα μέλη της επιτροπής είναι: Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, Χ. Ρούσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Μαρία Γερογιάννη, εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θ. Πανόπουλος, εργαζόμενος στην ΙΜΑΣ, Μ. Δικαιάκος, ψυχίατρος, Β. Λινάρδος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Μηχανοσιδηρουργών, Ν. Αγγελής, εκπρόσωπος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Κίνησης Μαγνησίας, Απ. Ριζόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Μαγνησίας, Απ. Παπαδόπουλος, μέλος της γραμματείας της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΤ - ΟΤΕ.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, συζητήθηκε η αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης της δράσης στο Νομό Μαγνησίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 20 και 21 Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Συζητήθηκε, επίσης, και υιοθετήθηκε το πλαίσιο δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» Μαγνησίας με ανακοίνωσή της καλεί να συμμετέχουν σ' αυτή οι φορείς του νομού και όλοι όσοι θέλουν ν' αγωνιστούν και συμφωνούν με το πλαίσιο δράσης της. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, της ΠΑΣΥ Μαγνησίας, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, της ΠΕΕΠ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, της Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Βόλου και των Δημοτικών Κινήσεων Νέας Ιωνίας, Ιωλκού και Φερών.

Επίσχεση σε υπεργολαβία του «2004»

Σ' επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες, οι εργαζόμενοι στον υπεργολάβο Α. Φουσκαρίνη της εταιρίας ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ, στο έργο του «Οργανισμού 2004» στη Ν. Ιωνία. Διεκδικούν αρκετά ημερομίσθια και θα βρίσκονται στο χώρο της εργασίας μέχρι να πληρωθούν. Ο υπεργολάβος με τη γνωστή μέθοδο του «σήμερα - αύριο» και δίνοντάς τους λίγα χρήματα, προσπαθούσε χτες, να τους πείσει να δουλέψουν. Σε συνάντηση μάλιστα με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων, για να βρεθεί λύση, απάντησε προκλητικότατα ότι «το μοναστήρι να είναι καλά», σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων. Η σημασία όμως του οργανωμένου αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα είναι κατανοητή από τους εργάτες. Ετσι χτες, δημιουργήθηκε τριμελής εργοταξιακή επιτροπή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΗΣΑΠ
Συμβολική κατάληψη για το Ασφαλιστικό

Σε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη του σταθμού των ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, προχώρησαν χτες το μεσημέρι συνταξιούχοι της επιχείρησης, διαμαρτυρόμενοι για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και για τον εμπαιγμό εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία αν και είχε δεσμευτεί δημόσια και εγγράφως για συνάντηση και διάλογο δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

Τη χτεσινή συμβολική κινητοποίηση, που άρχισε στις 10.30 π.μ. και τελείωσε μετά από μισή ώρα, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ειδικών Ταμείων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΗΣΑΠ, Τράπεζες), οι εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει» και ότι ο πρώτος κύκλος της δράσης θα ολοκληρωθεί με το πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιούνη, στην πλ. Κάνιγγος.

Σημειώνεται ότι και οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν χτες και προχτές 4ωρες στάσεις εργασίας (1-5 μ.μ.).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΗΣΑΠ καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Ρέππα επειδή τους «αγνόησε παντελώς», καθώς και τον υφυπουργό Εργασίας Ροβ. Σπυρόπουλο επειδή όχι μόνο δεν τήρησε την έγγραφη υπόσχεσή του για εκτεταμένο και αναλυτικό διάλογο, αλλά τους απέφυγε συστηματικά.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ΗΣΑΠ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας, ώστε να καταστήσουμε ανενεργείς όσες διατάξεις του νομοσχεδίου ψηφιστούν και θίγουν ασφαλιστικά μας δικαιώματα».

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τους ενοχλούν οι απεργοί

Λάβροι κατά απεργών και διαδηλωτών εμφανίστηκαν χτες οι εμποροβιομήχανοι διά του προέδρου του ΕΒΕΑ, Δ. Φουντουλάκου, ο οποίος έκανε λόγο περί τραγικών επιπτώσεων στην οικονομία και στον τουρισμό από την εν εξελίξει απεργία των ναυτεργατών. Και με την ευκαιρία άρχισε να κάνει υποδείξεις και για τις διαδηλώσεις, για τις οποίες, ούτε λίγο- ούτε πολύ, ζήτησε να γίνονται μέσα σε μάντρα! Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μ. Βρετανία, ζήτησε να τη μιμηθεί η Ελλάδα, λέγοντας ότι εκεί συγκεντρώσεις γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία, και υπό τον έλεγχο της έφιππης αστυνομίας.

Αναφερόμενος, τέλος, στο Ασφαλιστικό, πούλησε πνεύμα λέγοντας ότι «αφού δεν έχουμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων τότε δεν ωφελούμαστε». Ετσι σχολίασε τη θέση του ΚΚΕ ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, ευνοεί αποκλειστικά το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η «ανταγωνιστικότητα» σκοτώνει

Νεκρός κι άλλος οικοδόμος, ο 14ος σ' ένα εξάμηνο!

Σε δυο μέρες, δύο εργατικά ατυχήματα, το ένα θανατηφόρο, σε ανεγειρόμενες οικοδομές, που αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την απουσία των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Προχτές το πρωί, τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ ο 29χρονος οικοδόμος Α. Μπούτης, με την πτώση του από μεγάλο ύψος, στον πυθμένα φρεατίου του ανελκυστήρα, κατά τη διάρκεια εργασιών. Χτες, στο Ν. Ηράκλειο, Πεντέλης 3, σκοτώθηκε ο 56χρονος Σ. Γώγολος, στις 7.45 το πρωί, με την πτώση του από το β` όροφο ανεγειρόμενης οικοδομής. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για τη διερεύνηση των αιτιών, ενώ «έλαμψε με την απουσία της» η εργοδοσία. Η αύξηση του αριθμού των νεκρών, αναδεικνύει σε κατεπείγουσα την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη λήψη μέτρων ασφάλειας, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση, πιστή στην αξίωση για υποταγή των πάντων στην «ανταγωνιστικότητα», αρνείται να το πράξει.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ

Την άρνηση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Σε ανακοίνωσή της, που κοινοποιεί προς τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και το διοικητή του ΤΕΒΕ, η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη μέχρι τώρα άρνηση της κυβέρνησης να καταβάλει το ποσόν των 114 δισεκατομμυρίων δραχμών προς το ΤΕΒΕ, βάσει του νόμου 2084/92 περί διμερούς χρηματοδότησης του Ταμείου.

Οι συνταξιούχοι καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς το 70% απ' αυτούς λαμβάνουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σημειώνουν ότι 170.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τη σύνταξη και το επίδομα θέρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ