ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πίσω από τη διπλωματία, η κατοχή εδραιώνεται

Οι εισβολές, οι δολοφονίες και οι καταστροφές από τον ισραηλινό στρατό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο

Associated Press

Οι εισβολές, οι δολοφονίες και οι καταστροφές από τον ισραηλινό στρατό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο
«Η επιχείρηση Προστατευτικό Τείχος ήταν επιβεβλημένη και επιτυχημένη και μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας θα ήταν η ολική ανακατάληψη της Δυτικής Οχθης». Αυτό υποστήριζε ανοιχτά, σε συνέντευξή του στην «Liberation», ο Μαρκ Χέλερ, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τελ Αβίβ, παραδεχόμενος ότι «οι πολιτικοί ενδοιασμοί που υπήρχαν πριν από λίγο καιρό δεν είναι πλέον τόσο έντονοι και το ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία».

Αν οι δηλώσεις Χέλερ αποτελούν έκπληξη για ορισμένους, που πιθανώς να πείστηκαν, κάποια στιγμή, ότι η δύσκολη περίοδος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στα παλαιστινιακά εδάφη έλαβε τέλος, ουσιαστικά είναι η λογική συνέχεια της τακτικής που ακολουθεί η ισραηλινή ηγεσία εδώ και μήνες. Η πραγματικότητα είναι ότι το «Προστατευτικό Τείχος» δεν έληξε ποτέ. Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να κατάφερε να απομακρύνει τις κάμερες από τις παλαιστινιακές πόλεις, όμως, ο ίδιος ουδέποτε τις εγκατέλειψε.

Μόλις τις τελευταίες 10 μέρες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 22 εισβολές, από τανκς με την υποστήριξη ελικοπτέρων, στις πόλεις και στα χωριά Ταμούν, Τουλκαρέμ, Ράφα, Καλκίλια, Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Ουμάρ, Χαλχούλ, Χεβρώνα, Τζενίν, Ραμάλα, Ελ Μπιρέχ, Μπεϊτούνια, Νάμπλους, Βηθλεέμ και στα προσφυγικά στρατόπεδα Ντεχάισε, Ασκάρ και Μπαλάτα. Στη Νάμπλους παρέμεινε επί 6 μέρες, στο Ασκάρ έγιναν 400 συλλήψεις και στο Μπαλάτα οι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 1.500. Ανθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν αβοήθητοι στα 600 σημεία ελέγχου της Δυτικής Οχθης, παιδιά να λιμοκτονούν, φάρμακα να μην υπάρχουν, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να ποδοπατείται.

Μπορεί τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να εστίασαν στη νέα ολιγόωρη περικύκλωση του αρχηγείου του Αραφάτ, όπου ανατινάχτηκαν και 3 κτίρια, όμως απαρατήρητα πέρασαν τα νέα μέτρα μετακινήσεων που εφαρμόζονται σε όλη τη Δυτική Οχθη, όπως και η επέκταση των εποικισμών. Στην ανατολική Ιερουσαλήμ κατεδαφίστηκαν επιπλέον παλαιστινιακά σπίτια. Η ισραηλινή ηγεσία έδωσε άδεια «επέκτασης» σε υπάρχοντες εποικισμούς και, τέλος, ο ισραηλινός στρατός υποχρέωσε τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης να προμηθεύονται, από αυτόν, μηνιαίες κάρτες μετακινήσεων, που θα τους εξασφαλίζουν την είσοδο και έξοδο από τις πόλεις τους. Το μέτρο, που αφορά και τις εμπορικές συναλλαγές, ουσιαστικά καταργεί τις ζώνες Α, Β, C, το τελευταίο απομεινάρι του Οσλο.

Την ίδια στιγμή, ο Αριέλ Σαρόν σπεύδει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου, όπως υποστήριζαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, να αποτρέψει το Λευκό Οίκο να υιοθετήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα, που θα μπορούσε να τον υποχρεώσει κάποια στιγμή να προβεί σε εδαφικές υποχωρήσεις. Ο αραβικός κόσμος δηλώνει συσπειρωμένος πίσω από την πρόταση του Αιγύπτιου Προέδρου, που αποτελεί, ουσιαστικά, μια πιο λεπτομερή παρουσίαση της σαουδαραβικής πρότασης και αναφέρεται σε ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και διαπραγματεύσεις για τους τρόπους επίτευξης μιας οριστικής ισραηλινής αποχώρησης από τα εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967.

Επισήμως, οι Αραβες αντιδρούν στην επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας για περιθωριοποίηση του Γιάσερ Αραφάτ, την οποία, όμως, φαίνεται να συμμερίζεται η Ουάσιγκτον, που δεν παύει να εκφράζει την απογοήτευσή της για το πρόσωπό του, υιοθετώντας το, εντελώς, παράλογο επιχείρημα ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, που ο ισραηλινός στρατός έχει αποδεκατίσει και περιορίσει εντός των πόλεων, δεν καταστέλλουν τους καμικάζι. Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην περιοχή, με στόχο την αναδιάρθρωση αυτών των δυνάμεων, δε σκιάστηκε μόνον από τη βομβιστική επίθεση στο Μεγκίντο, αλλά και από την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη διαρροή της πληροφορίας ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζει μια διάδοχη, στον Αραφάτ, ηγεσία, προωθώντας τους επικεφαλής Ασφαλείας σε Γάζα και Δυτική Οχθη, Μοχάμαντ Ντάχλαν και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.

Το «χαρτί» της CIA, όμως, φάνηκε να «καίγεται», όπως, άλλωστε, προειδοποιούσαν οι φιλο-αμερικανικές αραβικές ηγεσίες, καθώς η οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή, στην παρούσα φάση, θα θεωρηθεί ανοιχτή επέμβαση στις ενδο-παλαιστινιακές υποθέσεις και θα προκαλέσει λαϊκή έκρηξη. Μέχρις ότου, λοιπόν, λάβει μια πιο συγκεκριμένη μορφή η «ανταλλαγή απόψεων» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, ο χρόνος είναι αρκετός για την ισραηλινή ηγεσία, επεκτείνοντας εποικισμούς, επιβάλλοντας αποκλεισμούς και στήνοντας διαχωριστικούς φράκτες, να δημιουργεί νέα δεδομένα στο μαρτυρικό παλαιστινιακό έδαφος, τακτική, που μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει με επιτυχία.


Ε. Μ.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταρρίψεις και αμερικανική διαμεσολάβηση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Επιβεβαίωσε το ινδικό υπουργείο Αμυνας την κατάρριψη από την πακιστανική αεράμυνα ενός ινδικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους, πληροφορία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το Ισλαμαμπάντ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την πακιστανική ανακοίνωση, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε νοτίως της πρωτεύουσας της επαρχίας Πουντζάμ, Λαχώρης, και τα συντρίμμια αναμένεται να μεταφερθούν στο Ισλαμαμπάντ για περαιτέρω έρευνες. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Σατάρ, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε παραίτηση «για λόγους υγείας», δήλωνε ότι «παρά το τελευταίο γεγονός, το Πακιστάν επιμένει στην τακτική της αυτοσυγκράτησης», ενώ ο στρατηγός Μουσάραφ χαρακτήριζε, σε συνέντευξή του, σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης με τη γειτονική χώρα. Η ινδική πλευρά εμφανίστηκε λακωνική, επιβεβαιώνοντας, απλώς, την κατάρριψη και χαρακτηρίζοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την, εκατέρωθεν, χρησιμοποίηση κατασκοπευτικών αεροσκαφών «υπόθεση ρουτίνας».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, εξέφραζε συγκρατημένη αισιοδοξία, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις δύο χώρες. Ο Αρμιτάζ αναμένεται να ενημερώσει εντός των προσεχών ωρών τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος μεταβαίνει στην περιοχή μέσα στη βδομάδα και προανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων αποκλιμάκωσης προς τις δύο πλευρές, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο της διαμεσολάβησής του, ο Λευκός Οίκος μοιάζει αποφασισμένος να διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, να δηλώνει ότι «έχουν μειωθεί οι παρεισφρήσεις ισλαμιστών μαχητών στο ινδικό Κασμίρ», εκτίμηση που δε φαίνεται να συμμερίζεται, όμως, το Νέο Δελχί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φοιτητικές κινητοποιήσεις

Στην αρχή ήταν η απόφαση της ομοσπονδιακής τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου Νορντχάιμ Βεστφάλεν, με την πρόθεση θέσπισης νόμου, όπου προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων εν είδει προστίμων από τους φοιτητές, αλλά και την προώθηση μιας σειράς μέτρων, που σταδιακά θα ιδιωτικοποιήσουν τα Πανεπιστήμια, αφού «ο προϋπολογισμός δεν αντέχει»...

Στις 22 του Μάη, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ ξεκίνησαν αποχή και κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα σημάνει και την αρχή της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Παιδείας. Η απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών του Μπίλεφελντ ήταν για αποχή μιας βδομάδας, ενώ, ήδη, συνεδριάζουν για αποχή διαρκείας. Στα τέλη του Μάη, το Πανεπιστήμιο του Εσσεν συντονίστηκε και αυτό στις κινητοποιήσεις. Ακολούθησαν τα Πανεπιστήμια του Ντίσελντορφ, του Μπόχουμ, του Ααχεν, της Κολωνίας, του Βούπερταλ, του Ντούισμπουργκ, του Ζίγκεν και του Ντούισμπουργκ, ενώ και πολλά γυμνάσια και λύκεια έκαναν αποχές αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών και βρέθηκαν κάποιες φορές μαζί τους, στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει σε όλες αυτές τις μεγάλες πόλεις, όπως και στον αποκλεισμό οδικών αρτηριών, καθώς και την κατάληψη κυβερνητικών γραφείων, αλλά και του SPD.

Κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας, ο αγώνας των φοιτητών φαίνεται ότι σπάει τα σύνορα του κρατιδίου, αφού και το Πανεπιστήμιο του Τρίερ συμμετέχει στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Και το επόμενο μεγάλο ραντεβού που δίνουν οι φοιτητές είναι στους δρόμους του Αμβούργου, στις 10 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ