Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταρρίψεις και αμερικανική διαμεσολάβηση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Επιβεβαίωσε το ινδικό υπουργείο Αμυνας την κατάρριψη από την πακιστανική αεράμυνα ενός ινδικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους, πληροφορία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το Ισλαμαμπάντ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την πακιστανική ανακοίνωση, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε νοτίως της πρωτεύουσας της επαρχίας Πουντζάμ, Λαχώρης, και τα συντρίμμια αναμένεται να μεταφερθούν στο Ισλαμαμπάντ για περαιτέρω έρευνες. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Σατάρ, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε παραίτηση «για λόγους υγείας», δήλωνε ότι «παρά το τελευταίο γεγονός, το Πακιστάν επιμένει στην τακτική της αυτοσυγκράτησης», ενώ ο στρατηγός Μουσάραφ χαρακτήριζε, σε συνέντευξή του, σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης με τη γειτονική χώρα. Η ινδική πλευρά εμφανίστηκε λακωνική, επιβεβαιώνοντας, απλώς, την κατάρριψη και χαρακτηρίζοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την, εκατέρωθεν, χρησιμοποίηση κατασκοπευτικών αεροσκαφών «υπόθεση ρουτίνας».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, εξέφραζε συγκρατημένη αισιοδοξία, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις δύο χώρες. Ο Αρμιτάζ αναμένεται να ενημερώσει εντός των προσεχών ωρών τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος μεταβαίνει στην περιοχή μέσα στη βδομάδα και προανήγγειλε την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων αποκλιμάκωσης προς τις δύο πλευρές, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο της διαμεσολάβησής του, ο Λευκός Οίκος μοιάζει αποφασισμένος να διαμορφώσει και το κατάλληλο κλίμα, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, να δηλώνει ότι «έχουν μειωθεί οι παρεισφρήσεις ισλαμιστών μαχητών στο ινδικό Κασμίρ», εκτίμηση που δε φαίνεται να συμμερίζεται, όμως, το Νέο Δελχί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ