ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Παλαιστινιακή αρχή κατά παραγγελία Μπους

Associated Press

«Η ειρήνη απαιτεί νέα και διαφορετική παλαιστινιακή ηγεσία που θα οδηγήσει τον παλαιστινιακό λαό στο κράτος του... Καλώ τους Παλαιστινίους να εκλέξουν νέα ηγεσία που δε θα είναι συμβιβασμένη με την τρομοκρατία... Η σημερινή παλαιστινιακή ηγεσία όχι μόνο δεν πατάσσει την τρομοκρατία, αλλά και την ενθαρρύνει. Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν νέες πολιτικές και οικονομικές δομές, βασισμένες στη δημοκρατία, στην ανοχή, στην ελευθερία, στην οικονομία της αγοράς και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας... Εάν οι Παλαιστίνιοι υιοθετήσουν τη δημοκρατία, αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και απορρίψουν την τρομοκρατία, μπορούν να στηρίζονται στην αμερικανική υποστήριξη για την ίδρυση ενός προσωρινού κράτους».

Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο πολυαναμενόμενο «όραμά» του για τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας έντονες και ποικίλες αντιδράσεις ανά την υφήλιο και κυρίως στον αραβικό κόσμο. Ο Τζορτζ Μπους, χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός του στην ανάγκη περιθωριοποίησής του, ενώ ουσιαστικά δεν ασχολείται καθόλου με την προέλαση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με την ανακατοχή των εδαφών και με την πλήρη καταστροφή της παλαιστινιακής υποδομής που έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός.

Αρθρο του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα για τους πρόσφατους ναυτεργατικούς αγώνες, την πείρα και την προοπτική του κινήματος των ναυτεργατών, το ρόλο των δυνάμεων υπονόμευσης και υποταγής και τα καθήκοντα του ταξικού κινήματος (σελίδα 8).

Νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στην επικαιρότητα, κυρίως λόγω των κατευθυνόμενων διαρροών από κυβερνητικά στελέχη περί διαφωνιών μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, που χειρίζονται το θέμα, αλλά που δείχνει ότι η κυβέρνηση υπόσχεται λιτότητα (σελίδα 10).

Αρθρο για τη δημοτική αστυνομία, την οποία επιβάλλει η κυβέρνηση ως έναν ακόμη μηχανισμό καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων υπό την αιγίδα των τοπικών αρχών (σελίδα 12).

Κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού (σελίδα 15).

Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση σημαίνει αλλαγές στον τομέα «στρατηγικής», που στην περίπτωσή μας είναι «αμυντική» και επομένως στην πράξη έχουμε τροποποιήσεις στις απειλές κατά της χώρας μας και στις κατευθύνσεις και τους στόχους της Εθνικής Αμυνας. Αυτό σημαίνει για τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλαγές του Δόγματός τους, δηλαδή των αποστολών, στόχων και προσανατολισμού τους. Μόνο που οι τελευταίες αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας υποτάσσονται στις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών (σελίδες 18-19).

Δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία, επίσης αναλογικά, πληρώνουν περισσότερα για τις υπηρεσίες υγείας σε σύγκριση με τα άλλα τμήματα του πληθυσμού, ενώ 14-15% του πληθυσμού δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και το 6% δεν έχει νοσοκομειακή (σελίδα 24).

Συνέντευξη με τον Β. Γιούμρε, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, το οποίο σημείωσε σοβαρή εκλογική άνοδο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Τσεχίας και ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού δε σβήνονται από τη μνήμη του λαού (σελίδες 28-29).

Οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις δεν έχουν τελειωμό

Τώρα που ψήφισαν το ασφαλιστικό νόμο - έκτρωμα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ομολογεί ότι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις υπάρχουν και χαμένοι. Με ωμή ειλικρίνεια ο ίδιος υπουργός αποκάλυψε ότι το δεύτερο βήμα (πάντα σε σχέση με το Ασφαλιστικό) είναι η προώθηση του λεγόμενου και τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής δηλαδή ασφάλισης.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου είχε κληθεί να μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, για να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε τις κυβερνητικές προθέσεις για την προώθηση των ανατροπών στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, προς χάριν της αύξησης της... απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά μίλησε για «προσαρμοστικότητα η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της αγοράς εργασίας».

Εδωσε όμως και το έναυσμα για την έφοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε σχετική ερώτηση για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε ήδη με τις ασφαλιστικές εταιρίες και πιστεύω ότι τα περιθώρια είναι αρκετά ενδιαφέροντα». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ο προωθούμενος νόμος αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία «μπορούν να προστεθούν και άλλες επιλογές οι οποίες διευρύνουν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που έχει το σύστημα αυτό».

Προμηθευτές για το 2004 με το «έτσι θέλω»

Να ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό, αλλά με απευθείας ανάθεση ο τομέας της διαχείρισης των συστημάτων για τα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων (διαχείριση λογισμικού), ζήτησε ευθέως ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ντ. Οσβαλντ, που βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του καθιερωμένου ελέγχου της πορείας των έργων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και απαντώντας σε ερώτηση - που δεν αποκλείεται να είχε ζητήσει να γίνει ο ίδιος - εξήγησε, και μάλιστα σαν να είναι αυτονόητο, ότι «η ΔΟΕ μελέτησε προσφορές από διάφορες εταιρίες, αξιολόγησε την εμπειρία των εταιριών και οι εμπειρογνώμονές μας, οι ειδικοί μας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγγλική εταιρία "Ticketmaster" είναι η καλύτερη στην αγορά»! Γι' αυτό το λόγο και πρότεινε στην «Αθήνα 2004» να την... προτιμήσει, δίνοντάς της ένα ποσό της τάξης των 5,5 δισ. δρχ.! Τόσο απλά. Η ΔΟΕ αξιολογεί και επιβάλλει στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή να αναθέσουν χωρίς διαγωνισμό το «πακέτο» στους εκλεκτούς της. Και επειδή η απευθείας ανάθεση είναι παράνομη, η ανάθεση θα φαίνεται ως χορηγία...

Οπως αναφέρουν πληροφορίες και για άλλους τομείς της Ολυμπιακής προετοιμασίας υπάρχουν ανάλογες... συστάσεις της ΔΟΕ ώστε να προτιμηθούν συγκεκριμένες εταιρίες.

Κατά τα άλλα, στη συνέντευξη Τύπου ο Ντ. Οσβαλντ έκανε λόγο για περικοπές έργων με ταυτόχρονη μείωση του προϋπολογισμού των κρατικών δαπανών ακόμα και 102 δισ. δρχ., γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον ούτε με λογιστικά τρυκ να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» της Ολυμπιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ