ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ - ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Το χρονικό της εξέλιξης για ένα «προαναγγελθέν» γεγονός

Τα γεγονότα που ακολούθησαν το περιστατικό με τον Σ. Ξηρό και η ροή των πληροφοριών σχετικά με τη «17Ν», δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις για το ποια τρομοκρατία επιδιώκεται να εξαρθρωθεί

Η σημαία της οργάνωσης «17Ν»

Eurokinissi

Η σημαία της οργάνωσης «17Ν»
Εν αρχή ήταν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» της Κυριακής και «Στο Καρφί» της Κυριακής. Υποστήριζαν ότι οι αρχές βρίσκονταν πολύ κοντά στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», καθώς και ότι έχουν εντοπίσει τον αρχηγό και τα βασικά στελέχη της οργάνωσης. Και τα δυο ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με την εκπομπή «Φάκελοι» του Α. Παπαχελά στο «Μέγκα». Αποτελούσαν την κορύφωση μιας σειράς πληροφοριών και σεναρίων που γράφονταν και διαδίδονταν τους τελευταίους μήνες και αφορούσαν το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην Ελλάδα. Εξαλλου, την Κυριακή, σε εκπομπή της ΝΕΤ ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα μας Τ. Μίλερ με δηλώσεις του έδειχνε ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Ξαφνικά το Σάββατο 29 του Ιούνη, στις 10.20 το βράδυ, μια βόμβα εξερράγη στο λιμάνι του Πειραιά, στα χέρια του Σάββα Ξηρού, που επιχείρησε, όπως λέγεται, να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια εισιτηρίων της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς». Κοντά στον δράστη βρέθηκε άλλη μια βόμβα, ένα 38άρι περίστροφο και δυο χειροβομβίδες. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» και από εκεί στον «Ευαγγελισμό». Στην αρχή η υπόθεση συνδέθηκε με τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» και τη «Λαϊκή Αντίσταση».

Από τότε τα γεγονότα ακολούθησαν ραγδαία. Τα ρεπορτάζ, οι πληροφορίες, οι αποκαλύψεις, τα στοιχεία, οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις έδιναν και έπαιρναν. Ολα έκαναν λόγο για την «17Ν». Σηκώθηκε η σκόνη που είναι απαραίτητη για να μη φανούν οι σκοπιμότητες και τα ερωτηματικά που προκαλεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα μας, αλλά και να φανεί ότι το σύστημα που κυριαρχεί και η εξουσία του εργάζονται για την... ασφάλεια του πολίτη. Το τελευταίο υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό.

Σενάρια σε ρυθμό... πολυβόλου

Ερευνες της αστυνομίας σε γιάφκα της «17Ν» στην οδό Πάτμου

Eurokinissi

Ερευνες της αστυνομίας σε γιάφκα της «17Ν» στην οδό Πάτμου
Τη Δευτέρα 2 του Ιούλη οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα και τη φωτογραφία του δράστη. Οπως αποκαλύφθηκε γνώριζαν από την πρώτη στιγμή τα στοιχεία του και έθεσαν αμέσως σε κλοιό το περιβάλλον του. Τρία τέταρτα μετά την έκρηξη της βόμβας, αστυνομικοί είχαν ζώσει το εργαστήρι αγιογραφίας που διατηρούσε στην οδό Αιγιαλείας 10 στον Κολωνό. Από την Κυριακή είχε αρχίσει ήδη η τακτική των αρχών ή κάποιων κέντρων να διοχετεύουν πληροφορίες σε ορισμένους δημοσιογράφους και ΜΜΕ, τις περισσότερες από τις οποίες επιβεβαίωναν αργότερα με δηλώσεις. Οι πληροφορίες και τα σενάρια που γράφονταν πέφτανε με ρυθμό... πολυβόλου. Ολο το σκηνικό της... εξάρθρωσης της «τρομοκρατίας» άρχισε να αποκτά δραματικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούσε αποτελεσματικά κυριάρχησε.

Την ίδια μέρα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Φ. Νασσιάκος, δήλωσε ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ανήκε στον αστυνομικό Χ. Μάτη, που είχε δολοφονηθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας που αποδόθηκε στη «17Ν».

Από την αρχή η υπόθεση είχε προκαλέσει ερωτηματικά. Οπως, π.χ., πώς ήταν δυνατόν ο Σ. Ξηρός να έχει μαζί του ένα όπλο που είναι σταμπαρισμένο από τις αρχές, την ώρα που τοποθετούσε βόμβα και υπήρχε κίνδυνος αν κάτι «πάει στραβά», να συλληφθεί; Γνώριζε το ιστορικό του όπλου κι αν όχι, μήπως του το έδωσαν κάποιοι; Ποιοι και για ποιους λόγους; Πάνω του βρέθηκε μια τηλεκάρτα από την οποία οι αρχές εντόπισαν τηλέφωνα που είχε κάνει. Πώς είναι δυνατόν να κουβαλούσε τέτοια στοιχεία πάνω του; Υπήρχαν κοντά του συνεργάτες που θα φρόντιζαν την εξαφάνιση των αποδεικτικών στοιχείων; Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ηταν μόνος του. Είναι ποτέ δυνατόν για μια τέτοια επιχείρηση;

Την Τρίτη 2 του Ιούλη, η ΕΛΑΣ δεν έκανε καμιά ανακοίνωση. Τα σενάρια που τροφοδοτούνταν με διάφορες πληροφορίες συνέδεαν τον Σ. Ξηρό με τα... υψηλόβαθμα στελέχη της «17Ν».

Ετσι έσκασε το μυστικό...

Την Τετάρτη 3 του Ιούλη, το μεσημέρι, η Αστυνομία απέκλεισε τρία οικοδομικά τετράγωνα στα Κάτω Πατήσια της Αθήνας. Σε ένα δυάρι της οδού Πάτμου 84 ανακάλυπτε το κεντρικό κρησφύγετο της «17Ν». Πριν την ανακάλυψη της οπλαποθήκης ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι χρειάζεται κι άλλη συνεργασία στον τομέα της τρομοκρατίας, χαμηλώνοντας του τόνους και κάνοντας έκκληση να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια. Την ίδια... άποψη είχε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που τόνιζε ότι χρειάζεται προσοχή. Επίσης, τόσο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της, έκαναν εκκλήσεις να σταματήσει η διάχυση φημών. Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του τραυματία και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για συνεργασία και παροχή πληροφοριών στις αρχές. Μια βρετανική προπαγανδιστική τακτική που έχει εφαρμοστεί στη Β. Ιρλανδία και δίνει το στοιχείο της... λαϊκής συμμετοχής στις προσπάθειες των διωκτικών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνεται στον πολίτη ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται κοντά του, είναι, πάντα, φιλικός απέναντί του και θέλει τη συμπαράστασή του για να τον κάνει να νιώθει ασφαλής. Μάλιστα, δόθηκαν και τηλέφωνα επικοινωνίας εξασφαλίζοντας την ανωνυμία των επικοινωνούντων. Λες και οι πληροφορίες της Ασφάλειας θα έβγαιναν από τον ανώνυμο πολίτη. Με αλλά λόγια, το περιστατικό αποτέλεσε μια ευκαιρία να δείξουν οι μηχανισμοί αστυνόμευσης τον πρόσωπο του... προστάτη των φιλήσυχων πολιτών, τους οποίους θέλουν συνένοχους στο έργο της καταστολής των δικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακόμη και με το «κάρφωμα» όποιου καθένας θεωρεί «ύποπτο».

Προς τι το «χολιγουντιανό» σκηνικό;

Χαρακτηριστικό της αστυνομικής επιχείρησης εντοπισμού του διαμερίσματος - οπλοστασίου, ήταν ότι θύμιζε χολιγουντιανή ταινία. Οι «επικοινωνιακές» ανάγκες των μηχανισμών ασφαλείας απαιτούσαν την επίδειξη του αστυνομικού έργου. Αλλο ένα μέσο για να πειστούν οι «πληβείοι», περί των ικανοτήτων των κατασταλτικών μηχανισμών να «πουλούν προστασία», προκειμένου να γίνονται συμμέτοχοι σ' αυτό το έργο, ή τουλάχιστον να ανέχονται την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών, από την αστυνομοκρατία. Ετσι όλα πραγματοποιήθηκαν κάτω από την τηλεοπτική κάλυψη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείο της ΕΛΑΣ ζήτησε «την κατανόηση των συμπολιτών μας», αφού προέχει το θέμα της ασφάλειας. Ετσι στήθηκε το εντυπωσιακό σκηνικό.

Τα οικοδομικά τετράγωνα που ήταν γύρω από τον «τόπο του εγκλήματος», άλλαξαν όψη για μερικές μέρες. Αστυνομικοί με στολή και χωρίς στολή, αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπλα και 16 πολυκατοικίες υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση. Οι ένοικοι πήγαιναν στα σπίτια τους με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Στο θέμα αυτό για τη «17Ν», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε: «Τι σημαίνει, ανακαλύπτω, αποκαλύπτω και τιμωρώ τη "17Ν"; Εδώ, εμείς έχουμε πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις. Αν αυτό μπορεί να γίνει, όχι με την έννοια να αποκαλυφθεί κάποιο ενεργούμενο της "17Ν" ή κάποιος ο οποίος έχει εμπλακεί συνειδητά ή όχι. Το θέμα είναι ότι η "17Ν" ως σύλληψη, ως πυρήνας, ως μηχανισμός οπωσδήποτε υπηρετεί εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία ως μπαμπούλα, ως φόβητρο, ως μέσο για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Και σε κρίσιμες στιγμές να χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς για να κάνουν γενικότερες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα μετά της 11 Σεπτέμβρη. Πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ επιφυλακτικοί. Εμείς δεν τρέφουμε ελπίδες ότι με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της ΣΙΑ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και με την ηγεμονία του Αμερικάνου πρεσβευτή, μπορεί το νυστέρι να πάει βαθιά. Πιθανόν να έχουν σχεδιάσει ακόμα, ή και χωρίς να το έχουν σχεδιάσει, να βγουν κάποια παρακλάδια στα φόρα. Αλλά ο πυρήνας του μηχανισμού να μείνει αθέατος. Διότι αν βγάλουν τον πυρήνα του μηχανισμού, τότε εκτίθενται οι ίδιοι».

Η συνέχεια...

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντλήσει πολιτικά οφέλη εμφανίστηκε, διά στόματος πρωθυπουργού, να δηλώνει ότι «συνεχίζουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα», απευθύνοντας έκκληση για συνεργασία των πολιτών με τις αρχές. Μερίδιο της... δόξας διεκδίκησε και η ΝΔ, υπενθυμίζοντας τη βοήθεια που πρόσφερε και προσφέρει στην υπόθεση (κυρίως τη συναίνεση και την ψήφιση του «τρομονόμου»), αλλά και τη συμβολή των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Την Πέμπτη 4 του Ιούλη, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε επίσημα ότι δακτυλικά αποτυπώματα του Σ. Ξηρού βρέθηκαν σε όχημα διαφυγής μελών της «17Ν», μετά τη δολοφονία του Κ. Περατικού το 1997. Επίσης, ότι το διαμέρισμα της οδού Πάτμου ανήκει στη «17Ν». Μέσα βρέθηκαν όπλα και στοιχεία «ταυτότητας» της «17Ν». Την Παρασκευή 5 του Ιούλη συνέχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα σενάρια για συλλήψεις και για εμπλοκή του Σ. Ξηρού στη δολοφονία του βουλευτή της ΝΔ Π. Μπακογιάννη. Επίσης, υποστηρίχτηκε ότι το αυτόματο «Ούζι» που βρέθηκε, ανήκει σε οπλισμό του Λιμενικού Σταθμού Ραφήνας που είχε κλαπεί και τμήμα του είχε βρεθεί σε κρησφύγετο του Ντεβ Σολ στην Κωνσταντινούπολη.

Κι ενώ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε τις πληροφορίες αυτές, η βδομάδα έκλεισε, με την χθεσινή, πολύωρη παραμονή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη στον «Ευαγγελισμό», οπου νοσηλευεται ο φερομενος ως βομβιστης Σαββας Ξηρός. Ο δικαστικός λειτουργός, που προΐσταται των ερευνών γιά την τρομοκρατία, επισκεφτηκε το νοσοκομείο της 3.45 τα ξημερωματα και αναχώρησε απο αυτό μετά από εξι ώρες.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για έμπρακτη ολυμπιακή εκεχειρία

Επιφανείς προσωπικότητες υπέγραψαν πρόσφατα την έκκληση για την ολυμπιακή εκεχειρία, την κατάπαυση δηλαδή των εχθροπραξιών, ή την αναστολή τους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία οποιαδήποτε έντιμης και αποφασιστικής πρωτοβουλίας που θα αποβλέπει στην ενίσχυση των αντιστάσεων κατά του πολέμου και στην υπεράσπιση της ειρήνης που ακροζυγίζεται σήμερα στο βάραθρο της ΝΑΤΟικής αβύσσου της βίας, του τρόμου και του θανάτου.

Αλλωστε, η ολυμπιακή εκεχειρία αποτελεί ιστορικό προηγούμενο, όταν στα πρώιμα εκείνα χρόνια γκρέμιζαν τα τείχη των οχυρώσεων για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες.

Η έκκληση όμως αυτή, τότε μόνο θα έχει ουσιαστική σημασία, αν δεν εκφυλιστεί σε μια άδεια από ουσιαστικό περιεχόμενο κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως, π.χ., οι «επ' ανταλλάγματι» προσφορές των χορηγών.

Σημαίνει, δηλαδή, ότι πρώτη η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή η Ελλάδα, πρέπει να δείξει έμπρακτα και να δώσει το παράδειγμα και στους άλλους, στη γειτονιά μας και στον κόσμο, ότι η εκεχειρία δεν αρχίζει και δεν πεθαίνει - σαν τα εφήμερα έντομα - με την έναρξη και τη λήξη των αγώνων, αλλά αποτελεί μόνιμη και σταθερή επιδίωξη.

Σημαίνει ότι τα ξένα στρατηγεία των πολέμαρχων, οι βάσεις, οι διευκολύνσεις, η αποστολή στρατευμάτων, σε ξένα, και για ξένα συμφέροντα, πολεμικά μέτωπα, η διεθνής και η εισαγόμενη τρομοκρατία της «νέας τάξης», αποτελούν στοιχεία συστηματικής κριτικής και αγωνιστικής αντιμετώπισης και όχι γραφικής αναφοράς, στις δύο μόνο βδομάδες των αγώνων.

  • Σ' αυτή τη βάση, η ΕΕΔΥΕ και η επιτροπή της, των διανοουμένων και καλλιτεχνών, είχαν διακηρύξει, στο χώρο της Ολυμπίας - κατά την εποχή του «ψυχρού πολέμου» - την ανάγκη παγκόσμιας αφύπνισης και ενεργοποίησης, ώστε ο Ολυμπισμός της ειρήνης ν' αποκτήσει ουσία και νόημα.

Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ