Κυριακή 7 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ - ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Για έμπρακτη ολυμπιακή εκεχειρία

Επιφανείς προσωπικότητες υπέγραψαν πρόσφατα την έκκληση για την ολυμπιακή εκεχειρία, την κατάπαυση δηλαδή των εχθροπραξιών, ή την αναστολή τους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία οποιαδήποτε έντιμης και αποφασιστικής πρωτοβουλίας που θα αποβλέπει στην ενίσχυση των αντιστάσεων κατά του πολέμου και στην υπεράσπιση της ειρήνης που ακροζυγίζεται σήμερα στο βάραθρο της ΝΑΤΟικής αβύσσου της βίας, του τρόμου και του θανάτου.

Αλλωστε, η ολυμπιακή εκεχειρία αποτελεί ιστορικό προηγούμενο, όταν στα πρώιμα εκείνα χρόνια γκρέμιζαν τα τείχη των οχυρώσεων για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες.

Η έκκληση όμως αυτή, τότε μόνο θα έχει ουσιαστική σημασία, αν δεν εκφυλιστεί σε μια άδεια από ουσιαστικό περιεχόμενο κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως, π.χ., οι «επ' ανταλλάγματι» προσφορές των χορηγών.

Σημαίνει, δηλαδή, ότι πρώτη η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή η Ελλάδα, πρέπει να δείξει έμπρακτα και να δώσει το παράδειγμα και στους άλλους, στη γειτονιά μας και στον κόσμο, ότι η εκεχειρία δεν αρχίζει και δεν πεθαίνει - σαν τα εφήμερα έντομα - με την έναρξη και τη λήξη των αγώνων, αλλά αποτελεί μόνιμη και σταθερή επιδίωξη.

Σημαίνει ότι τα ξένα στρατηγεία των πολέμαρχων, οι βάσεις, οι διευκολύνσεις, η αποστολή στρατευμάτων, σε ξένα, και για ξένα συμφέροντα, πολεμικά μέτωπα, η διεθνής και η εισαγόμενη τρομοκρατία της «νέας τάξης», αποτελούν στοιχεία συστηματικής κριτικής και αγωνιστικής αντιμετώπισης και όχι γραφικής αναφοράς, στις δύο μόνο βδομάδες των αγώνων.

  • Σ' αυτή τη βάση, η ΕΕΔΥΕ και η επιτροπή της, των διανοουμένων και καλλιτεχνών, είχαν διακηρύξει, στο χώρο της Ολυμπίας - κατά την εποχή του «ψυχρού πολέμου» - την ανάγκη παγκόσμιας αφύπνισης και ενεργοποίησης, ώστε ο Ολυμπισμός της ειρήνης ν' αποκτήσει ουσία και νόημα.

Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ