ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Νέα αντιαγροτικά μέτρα ετοιμάζει η Κομισιόν

Νέα δέσμη αντιαγροτικών μέτρων για τους μικρομεσαίους αγρότες ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η ΕΕ προτείνει από το 2004 τη μείωση κατά 3% ετησίως των κοινοτικών επιδοτήσεων, δηλαδή 20% μέχρι το 2010. Προτείνει την αποσύνδεση των επιδοτήσεων στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και την καθιέρωση ψευτοεπιδοτήσεων για «αγροτική ανάπτυξη», δηλαδή για αγροτοτουρισμό και άλλα τέτοια. Προτείνει, επίσης, τη δραστική μείωση έως κατάργηση των τιμών παρέμβασης, δηλαδή την ελάχιστη προστασία στην τιμή παραγωγού σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, σίκαλη, ρύζι.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένονται μέχρι το 2004 νέα, πιο καταστροφικά μέτρα για βαμβακοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.ά. Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι σε συνέχεια των αρχικών καταστροφικών συμφωνιών της «Ατζέντας 2000», η ΕΕ δίνει ακόμα χειρότερη συνέχεια με την κατάργηση κάθε ουσιαστικής μορφής στήριξης στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κι αυτό γίνεται ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ και των προκαταβολικών δεσμεύσεων μπροστά στις νέες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προς το συμφέρον πάντα των πολυεθνικών.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Αυστριακός Φρανς Φίσλερ, δήλωσε κυνικά ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν για πλεονασματικά αγροτικά προϊόντα και θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και την ποιότητα»..! Πρόκειται για προανάκρουσμα γενικής επίθεσης κατά των μικρομεσαίων αγροτών από το ίδιο το μεγάλο αφεντικό της ΚΑΠ, που είναι η Κομισιόν.

Υπονομεύεται το δικαίωμα της απεργίας

Απέναντι στην ένταση του αυταρχισμού, της βίας και της τρομοκρατίας, που βρίσκει την κορύφωσή της στην επιβολή από την κυβέρνηση του φασιστικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιλαϊκή - αντεργατική της πολιτική, οι εργαζόμενοι υψώνουν το δικό τους ανάστημα. Απαντούν, προτάσσοντας το όπλο της αλληλεγγύης, με την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, με την ένταση της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό έγινε σαφές από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Εδώ και είκοσι μέρες οι ναυτεργάτες της χώρας είναι ντυμένοι στο χακί. Αναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς που προσομοιάζει με στρατιωτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως το «πάγωμα» κάθε δικαιώματός τους. Η πολιτική επιστράτευση, στην οποία προσέφυγε η κυβέρνηση κατ' εντολή του εφοπλιστικού κεφαλαίου προκειμένου να σπάσει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ. Ηταν η πράξη με την οποία έκλεισε το ρεσιτάλ αυταρχισμού και άγριας καταστολής σε βάρος των ναυτεργατών και χιλιάδων άλλων εργαζομένων που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν στους καταπέλτες των πλοίων. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Πετρέλαια», οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους και έρχονται αντιμέτωποι με καρμπόν δικαστικές αποφάσεις, που κηρύττουν παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις τους. Το δικαίωμα στην απεργία μόνο θεωρητικά εξακολουθεί να ισχύει. Πρακτικά καταπατείται συστηματικά. Τίθεται υπό αίρεση.

Θύματα της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης»

Αυξάνονται και πληθύνονται από χρόνο σε χρόνο τα «θύματα» της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» του Ενιαίου Λυκείου, που δεν καταφέρνουν να προβιβαστούν. H «στρατιά» των αποτυχόντων φέτος αριθμεί 10.000 μαθητές της B΄ Λυκείου (ποσοστό 14% από 8% κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά) και άλλους 4.000 της Γ΄ Λυκείου που δεν κατάφεραν να πάρουν απολυτήριο (ποσοστό 5% από μόλις 2,2% πέρσι). Σημειωτέον ότι τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλότερα σε Λύκεια περιοχών απομακρυσμένων και με χαμηλό μέσο εισόδημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της OΛME από τρεις περιοχές (την Ανατολική Αττική, την B΄ Αθήνας και το Νομό Ηρακλείου), οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για το πανελλαδικό ποσοστό, η αποτυχία των μαθητών της B΄ Λυκείου προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 14,4%, ενώ πέρσι στις ίδιες τρεις περιοχές το ποσοστό ήταν 8,1% (και το πανελλήνιο ποσοστό στο 8,03%).

Για τη Γ΄ Λυκείου, ο μέσος όρος της αποτυχίας στις τρεις περιοχές φθάνει φέτος το 4,9%, ενώ πέρσι ήταν 1,9% (ενώ το πανελλήνιο ποσοστό ήταν στο 2,2%).

Οπως αποδεικνύεται από τους σχετικούς πίνακες, η αποτυχία μεγαλώνει στις πιο «ευάλωτες» περιοχές. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερα σε Λύκεια απομακρυσμένων περιοχών, αγροτικών περιοχών και αστικών περιοχών με χαμηλό μέσο οικονομικό εισόδημα.

Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο της Αθήνας συγκρότησε δημοτική κίνηση, στηρίζει δικό του υποψήφιο δήμαρχο, το Φ. Κουβέλη, αλλά η πολιτική του διόλου δε διαφέρει από αυτή στους δήμους που στηρίζει συνδυασμούς σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφού ουσιαστικά δε διαφοροποιείται από τη σοσιαλδημοκρατική του αντίληψη, τον ευρωενωσιακό του προσανατολισμό και την επιδίωξη να συμβάλει στη διαχείριση του συστήματος και μέσω ΤΑ. (σελίδα 12)

Επιμονή των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων και του πρώην διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, ως το μέσο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι τυχαία, αφού με την αύξηση της παραγωγικότητας, το κεφάλαιο κατορθώνει να αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τα κέρδη του και το μέγεθός του. (σελίδα 14)

Μνημειώδης η έκδοση που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο από τη «Σύγχρονη Εποχή» για την ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Ενα δίτομο έργο γραμμένο από τους ίδιους τους αγωνιστές που έζησαν στα κάτεργα εκείνης της μαύρης περιόδου με τίτλο: «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος. Συλλογική Εργασία». (σελίδες 16 - 17)

Η εκλογή του Αλφρεντ Μοϊσίου στην προεδρία της Αλβανίας την 24η Ιούνη συνοδεύτηκε με μια απίθανη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας εξέλιξη: τη συμφωνία των δύο κομμάτων που πρωταγωνιστούν για πάνω από μια 10ετία σε έναν πολιτικό «εμφύλιο». Ο λόγος: η προσπάθεια ένταξης σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. (σελίδες 26 - 27)

Δύο δεκαετίες μετά το δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, το καθεστώς του οποίου πρώτο στον κόσμο παρέδωσε το σύστημα συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, η σημερινή «κεντροαριστερή» κυβέρνηση, ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα των ανέργων. (σελίδες 26 - 27)

Συνέντευξη με τον Χ. Κάμπο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας και μέλος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς, για την κατάσταση στη χώρα του και την πρόσφατη μεγάλη απεργία. (σελίδες 30 - 31)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ