ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιστράτευση επ' αόριστον!

Αρνείται η κυβέρνηση να άρει την επιστράτευση, ενώ στα πληρώματα των πλοίων ξεχειλίζει η οργή για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία στην ΠΝΟ

Από πορεία στο λιμάνι κατά της επιστράτευσης

Eurokinissi

Από πορεία στο λιμάνι κατά της επιστράτευσης
Τώρα αρχίζουν τα... στρατιωτικά διαγγέλματα! Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αφού... διευκρίνισε ότι το στρατιωτικό καθεστώς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα ακτοπλοϊκά πλοία, επιστρατεύοντας τα πληρώματα από την Παρασκευή το απόγευμα, «δεν έχει ημερομηνία λήξης», συνέχισε το φασιστικού τύπου παραλήρημά του, λέγοντας ότι θα σταλεί σε όλους τους επιστρατευμένους επιστολή «για το τι αποφασίσαμε»! Στο μεταξύ στα καράβια η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει. Οπως προκύπτει από τις περιοδείες των συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που συνεχίζονται καθημερινά βαπόρι το βαπόρι, οι ναυτεργάτες είναι πανέτοιμοι για νέους αγώνες για να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ έχουν καταδικάσει στη συνείδησή τους την πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία όπως συνήθως «παρέδωσε τα όπλα» στο πιο κρίσιμο σημείο της μάχης.

Ειδικότερα, σχετικά με τη λήξη της επιστράτευσης, ο υπουργός ανέφερε: «Η πράξη της επιστράτευσης δε λέει πότε θα λήξει» και εντείνοντας την πρόκληση, συνέχισε: «Εκφράζω την ευχή και πιστεύω ότι μέσα από την καλύτερη συνεννόηση, η επιστράτευση θα λήξει πιστεύω στο κοντινότερο δυνατόν διάστημα»! Με άλλα λόγια, το «χακί» θα βγει από τους ναυτεργάτες, όταν η κυβέρνηση σιγουρευτεί ότι έχουν σκύψει πλέον το κεφάλι. Μάλιστα είπε ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι που επιστρατεύτηκαν, σημειώνοντας: «Η πολιτική επιστράτευση επιβλήθηκε όχι για να καταργηθεί ή να συμπιεστεί ένα δικαίωμα το οποίο ούτως ή άλλως ασκήθηκε χωρίς το υπουργείο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να στήσει άλλους μηχανισμούς, χωρίς να καταπιέσει κανέναν»!

Ο υπουργός δεν ξέχασε να ...«δώσει» για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της ΠΝΟ λέγοντας ότι αυτός σε όλη τη διάρκεια της απεργίας συνδιαλεγόταν μεν μόνο με τον γενικό γραμματέα της Ι. Χαλά, όμως άλλοι συνδικαλιστές μπαινόβγαιναν συνεχώς στο γραφεία παραγόντων του υπουργείου κάνοντας λόγο για αντιπροτάσεις.

Ομως εκεί που άγγιξε τα όρια της γελοιότητας ήταν όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει το φασιστικού τύπου μέτρο της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών. Επανέλαβε τα γνωστά περί «προστασίας του κοινωνικού συνόλου, των νησιών» που «πρέπει να είναι ελεύθερα και ανοιχτά», όμως λίγα λεπτά πριν αναφερόμενος στην υπόθεση της εφαρμογής του νέου καθεστώτος της «απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σύμφωνα με το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001, παραδέχτηκε ότι μια σειρά νησιών όπως Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα και άλλα, κινδυνεύουν να παραμείνουν αποκομμένα συγκοινωνιακά, καθώς δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των εφοπλιστών»!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Ελλείψεις προσωπικού σε φόντο ιδιωτικοποιήσεων

Σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών ελλοχεύουν στο νοσοκομείο «Αγιος Αντρέας», μετά την απόφαση που πήρε ο διοικητής του Απόστολος Λέτσιος και τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, να αφήσει τμήματα, μονάδες και κλινικές χωρίς ηλεκτρολόγο τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Οι σοβαρότατες ελλείψεις στην τεχνική υπηρεσία, που εστιάζονται στους ηλεκτρολόγους και τους θερμαστές, είναι αποτέλεσμα της ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής, που μετατρέπει ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για το επίπεδο και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους χρήστες Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι οργανικές θέσεις των ηλεκτρολόγων είναι 19 και υπάρχουν μόνο 9 και στους θερμαστές οι οργανικές θέσεις είναι 8 και υπάρχουν 4, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα δουλιάς που εκπονείται να είναι οριακό.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, καθώς οι εναπομείναντες ηλεκτρολόγοι, στο όνομα της πολιτικής υποσχεσιολογίας των επικείμενων προσλήψεων έχουν να πάρουν κανονική άδεια πάνω από τέσσερα χρόνια εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλιάς. Το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο --από ρεπό και άδειες-- για περισσότερες από 1000 εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στους ηλεκτρολόγους. Ο διοικητής, επειδή ο κόμπος... παραέφτασε στο χτένι, αναγκάστηκε να δώσει άδειες μακράς διάρκειας στους ηλεκτρολόγους, αφού ο εμπαιγμός των προηγούμενων χρόνων δεν μπορούσε να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες. Αντί, όμως, να ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού, σύμφωνα με τον οργανισμό του ιδρύματος, πρότεινε την ανάληψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών από ιδιωτικό συνεργείο. Ανάλογες καταστάσεις, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να υπάρξουν στα τμήματα των πλυντηρίων και των μαγειρείων αλλά και σε ολόκληρο το νοσηλευτικό προσωπικό.

Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγιος Αντρέας» σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προσπάθεια μετατροπής των δημοσίων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και ζητεί την άμεση πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις, που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πορεύτηκαν για καλύτερες συντάξεις

Στο υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε χτες, ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, τους συνταξιούχους των Ειδικών Ταμείων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΗΣΑΠ και Τράπεζες) που τον συνάντησαν στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαιτώντας λύση στα προβλήματά τους.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Πλατεία Κάνιγγος, καταγγέλλοντας την ανάλγητη και αλαζονική συμπεριφορά των κυβερνητικών παραγόντων, απαιτώντας ανακαθορισμό των συντάξεων και την εναρμόνισή τους στο 80% των εν ενεργεία με τις ίδιες συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, την ενσωμάτωση της ΑΤΑ στη βασική σύνταξη, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στο Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που επιτείνει τα προβλήματα των συνταξιούχων. Κατήγγειλαν, τους «μεταλλαγμένους συνδικαλιστές» όπως τους χαρακτήρισαν και τόνισαν ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν συνδιαλλαγής και συναλλαγής.

Τέλος, πορεύτηκαν παρά την αφόρητη ζέστη, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Σταδίου, με τα πανό, φωνάζοντας συνθήματα και τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας.

Συγκέντρωση και πικετοφορία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία, την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προχωρούν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν, λόγω της μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων της Κυβέρνησης προς τον Ασφαλιστικό τους φορέα, να μην πάρουν τη σύνταξη του Ιούλη και το επίδομα θέρους. Καλούν, επίσης, τα σωματεία τους σ' όλη τη χώρα να κινητοποιηθούν με κάθε τρόπο.

ΙΚΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργίες των γιατρών

Αύριο η συγκέντρωση των γιατρών του ΙΚΑ στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 το πρωί

Σήμερα ξεκινά η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στα νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά, ενώ αύριο απεργούν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Εδώ και δυο βδομάδες η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας -Πειραιά κάνει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, διεκδικώντας νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο, να είναι συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών, να αναγνωριστεί ως ανθυγιεινή η εργασία τους και να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία.

Με απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., κορυφώνονται αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ μέσα στον Ιούνιο.

Οι γιατροί διεκδικούν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων, την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, επιδόματα βιβλιοθήκης και εξομάλυνσης και ιατρικό μισθολόγιο.

Η Ομοσπονδία των Γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) προειδοποιεί ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων. Επίσης καταγγέλλει τη συρρίκνωση και αποδιοργάνωση του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ με διάφορες μεθοδεύσεις, όπως η έξοδος απ' το σύστημα εφημεριών του ΕΚΑΒ, η μεταφορά σε ανεπαρκή χώρο και η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ