ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλές παλαιστινιακές εκλογές το Γενάρη

Χωρίς καμία δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης, ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει υπό κατοχή το σύνολο, σχεδόν, της Δ. Οχθης

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο στη Χεβρώνα

Associated Press

Εξω από το κυβερνητικό κτίριο στη Χεβρώνα
ΙΕΡΙΧΩ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τις πρώτες μέρες του προσεχούς Γενάρη, θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, αναφερόμενος, επίσης, εκτενώς, στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θέτει, ήδη, σε εφαρμογή η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι αντιδράσεις της ισραηλινής ηγεσίας ήταν μάλλον ειρωνικές, ενώ ο ισραηλινός στρατός, μακριά και από τα φώτα της δημοσιότητας, δρα ανενόχλητος ως δύναμη κατοχής στην πλειοψηφία της Δυτικής Οχθης.

Ανάμεσα στις 10 - 20 Γενάρη θα διεξαχθούν οι παλαιστινιακές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από τη μοναδική παλαιστινιακή πόλη που δεν έχει ανακαταληφθεί, την Ιεριχώ, ο Σάεμπ Ερακάτ. Συμπλήρωσε ότι η ανακοίνωση δε «σχετίζεται με την ομιλία Μπους» και επανέλαβε ότι «μόνο οι Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για την επιλογή της ηγεσίας τους, οι ηγέτες τους δεν είναι αλεξιπτωτιστές από την Ουάσιγκτον ή από αλλού».

Ο Ερακάτ παρουσίασε, επίσης, ένα «σχέδιο 100 ημερών» που προβλέπει ριζικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό και δικαστικό τομέα όπως και στα Σώματα Ασφαλείας. Κεντρικός άξονας στο οικονομικό είναι ότι ιδρύεται Παλαιστινιακό Ταμείο Επενδύσεων, που θα είναι και το μοναδικό υπεύθυνο για την οικονομική διαχείριση. Προβλέπεται ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και διαχωρισμός - αναβάθμιση της δικαστικής εξουσίας.

Κλείνοντας, ο Ερακάτ σημείωσε ότι «ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε εκλογές μπορούν να γίνουν υπό κατοχή». Κάλεσε τους ηγέτες της G8 να πιέσουν τον Μπους να συνειδητοποιήσει ότι «με οράματα και παρεμβάσεις στα εσωτερικά των Παλαιστινίων, δεν αντιμετωπίζεται η τωρινή τραγική κατάσταση».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Σχεδιασμού Νάμπιλ Σάαθ δήλωνε ότι η υποψηφιότητα του Αραφάτ είναι δεδομένη, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, τονίζοντας ότι «είναι παράλογο να μιλούμε για υποψηφίους όταν υπάρχει κατοχή». Πάντως, αναλυτές θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή Αραφάτ, γεγονός που θέτει σειρά ερωτημάτων για τη μελλοντική στάση του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον.

Η ισραηλινή ηγεσία αρκέστηκε σε ειρωνείες. Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δήλωνε ότι «πολλά λόγια έχουμε ακούσει, λίγες πράξεις έχουν γίνει. Τίποτε δε δείχνει ότι υπάρχει διαφοροποίηση από την τρομοκρατία».

Κατοχή υπό «σκοτάδι»

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μαίνονταν, και χτες, γύρω από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Χεβρώνα, όπου ισραηλινά τανκς και εκσκαφείς έχουν ισοπεδώσει όλα τα πέριξ κτίρια και επιχειρούν εναντίον του κεντρικού οικοδομήματος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο κυβερνείο, περίπου 150 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και 13 καταζητούμενοι. Εντούτοις, Παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι το κτίριο ισοπεδώνεται με τους έγκλειστους εντός.

Στη Τζενίν, ένας 7χρονος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, και ο ισραηλινός στρατός «διερευνά» το γεγονός. Τα τανκς κόβουν βόλτες στον καταυλισμό Ντεχάισε, στη Βηθλεέμ, και στον Μπαλάτα, στη Νάμπλους, όπου ισοπεδώνονται σπίτια άνευ λόγου και επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας. Εντούτοις, εκτός από αυτές τις λίγες πληροφορίες που προέρχονται από ξένους φιλειρηνιστές και Παλαιστινίους, δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης της δράσης του ισραηλινού στρατού, αφού κήρυξε όλη τη Δ. Οχθη «κλειστή στρατιωτική ζώνη», υποχρεώνοντας σε κατ' οίκον περιορισμό περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους και απομακρύνοντας κακήν κακώς όλους τους δημοσιογράφους.

Μία μέρα μετά την εκτίμηση Σαρόν ότι «δε χρειάζεται ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας», ο αρχηγός του ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, εξέφραζε αντίθετη άποψη, χαρακτηρίζοντας «πιθανώς αναπόφευκτη την ισραηλινή εισβολή». Παράλληλα, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Σιν Μπετ, Αβί Ντίχτερ, υπερθεμάτιζε για την παράταση της κατοχής στη Δ. Οχθη, μέχρις ότου «ολοκληρωθεί η κατασκευή του τείχους με το Ισραήλ». Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, απέφυγε να απαντήσει στις καταγγελίες Ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων για πλήγματα σε βάρος ασθενοφόρων, αλλά και για την παρεμπόδιση από τα ισραηλινά πυρά εργαζομένων της δημαρχίας της Ράφα, να επισκευάσουν τους αποχετευτικούς αγωγούς που κατέστρεψαν οι Ισραηλινοί, στη συνοικία Ελκασάς, των 5.000 κατοίκων, στα σύνορα με την Αίγυπτο στις αρχές Απρίλη, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για επιδημίες να είναι πλέον τεράστιος.

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ -G8
Επί τάπητος το «μεγάλο κόλπο»

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις
ΚΑΛΓΚΑΡΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική, και όχι τυχαία, την προώθηση και διάχυση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τις δυσοίωνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπό τον μακρινό ήχο των φωνών των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στα ληστρικά σχέδιά τους, οι ηγέτες των 8 πλουσιοτέρων κρατών άρχισαν χτες τις διαβουλεύσεις τους.

Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις όσων αντιτίθενται και δρουν κατά της «νέας τάξης πραγμάτων» που προωθούνται διά μέσου και των ετήσιων Συνόδων της Ομάδας των Οκτώ, της G8, έχουν επίκεντρο το Κάλγκαρι, την πρωτεύουσα της Αλμπέρτα. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια και προς πείσμα των διαφόρων Κασσανδρών όλες οι διαδηλώσεις από την Κυριακή και μαζικές είναι, και μαχητικές είναι, αλλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο.

Το Κάλγκαρι απέχει μόλις 60 μίλια, αλλά έτσι και αλλιώς οι διαδηλωτές δε θα μπορούσαν να πλησιάσουν καθώς το Κανασάσκις, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος, είναι αποκλεισμένο και υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων περιμετρικά σε ακτίνα 330 μιλίων όπου μαχητικά CF-18 καθώς και πύραυλοι εδάφους - αέρος, είναι σε θέση μάχης, προκειμένου να καταρρίψουν οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο. Τελικά, σύμφωνα με το Reuters, οι δαπάνες για τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ανήλθαν στα 220 εκατομμύρια δολάρια.

Ενα υπέρογκο ποσό, που θα μπορούσε να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα ειδικά στην Αφρική, ήπειρο που αποτελεί και το επίκεντρο των συνομιλιών. Επίσης, η Μέση Ανατολή, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η εκ νέου συναίνεση στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» πιθανά σε μια προσπάθεια επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης για επίθεση στο Ιράκ θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη από τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Το μεγάλο θέμα της ατζέντας η Αφρική, με έμφαση στο νέο σύμφωνο συνεργασίας για την Αφρικανική Ανάπτυξη (NEPAD). Επίσης, ενδέχεται να τεθούν τα θέματα: εκπαίδευση, κυρίως η επίτευξη του στόχου για παγκόσμια πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως το 2015.

Στη σκιά του σκανδάλου

Ενώ, λοιπόν, το σκάνδαλο της Worldcom συγκλονίζει, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δήλωνε χτες... «Το δολάριο θα ανέβει ξανά στα επιθυμητά επίπεδα και θα δώσει ρυθμό στις χρηματαγορές», υποσχέθηκε ο Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Ζαν Κρετιέν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι μια ισχυρή ιαπωνική οικονομία είναι πολύ σημαντική, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την επιρροή της. Ιάπωνας αξιωματούχος είπε πως ο Μπους έκανε το εν λόγω σχόλιο στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία, ενώ από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Τόκιο κάνει πραγματικά σημαντικά βήματα.

Το «μεγάλο κόλπο»

Πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αφρική, που η βαρύνουσα σημασία της σε φετινή σύνοδο της G8 δεν είναι καθόλου τυχαία. Το νέο(;) σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης με τις γνωστές επιταγές, που έχουν δει να επιβάλλονται και σε άλλες ηπείρους με καταστροφικά αποτελέσματα ειδικά στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής --ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατεστραμμένη πια πάλαι πότε κραταιά και ισχυρή Αργεντινή-- υπόσχεται φυσικά νέες επενδύσεις με το πακέτο των 65 δισ. δολαρίων που αναμένεται να δοθεί τμηματικά την επόμενη δεκαετία με αντίτιμο την «εξομάλυνση» των πολιτικών διεργασιών, τις δημοκρατικές κυβερνήσεις!

Η ανάπτυξη εστιάζεται στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο... αφού η Αφρική διαθέτει ισχυρά αποθέματα όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του State Department και η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα αφρικανικά πετρέλαια θα ανέλθει από 14% στο 25% το 2015. Αραγε, είναι τυχαία η επιλογή αυτής της τοποθεσίας των Βραχωδών Ορέων, εάν κανείς αναλογιστεί ότι τόσο η περιοχή της Αλμπέρτα είναι έδρα πολλών εταιριών πετρελαίου όσο και στο Κανασάσκις έχουν σημειωθεί πολλά συνέδριά τους. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, του Καναδά για τις εξελίξεις οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική είναι έκδηλο και ήδη χρηματοδοτεί με 500εκ.δολάρια το πρόγραμμα Africa Trust Fund.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει ο Μπους, εντείνονται οι αντιδράσεις

ΚΑΛΓΚΑΡΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας» επέμεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολιάζοντας την ισραηλινή ανακατοχή της Δ. Οχθης. Επανέλαβε ότι «αυτό που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι είναι μια νέα εκλεγμένη ηγεσία και ένα σύνταγμα», συμπληρώνοντας απλώς ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να εργαστούν για την ειρήνη».

Εντούτοις, πληθαίνουν οι αντιδράσεις με αφορμή την ομιλία του δύο 24ωρα νωρίτερα. Ο Μπους εμφανιζόταν αποφασισμένος να πιέσει τους ηγέτες της «G8» να υιοθετήσουν πλήρως το διάγγελμά του, συμπεριλαμβανομένης της περιθωριοποίησης Αραφάτ. Η προοπτική, όμως, έμοιαζε μάλλον δυσοίωνη, καθώς οι αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα. Οι «7» αναμένονταν να «καλωσορίσουν την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ», αλλά να «πάρουν αποστάσεις από την περιθωριοποίηση Αραφάτ». Εκτός από τους γνωστούς «διαφωνούντες» (Ρωσία, Γαλλία), τη σαφή αντίθεσή τους εξέφρασαν τόσο οι Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία όσο και η Βρετανία.

«Βρετανικές «αποστάσεις»

Οι δηλώσεις Μπλερ ότι «μόνο οι Παλαιστίνιοι διαλέγουν τους ηγέτες τους και εφόσον επανεκλεγεί ο Αραφάτ, εμείς θα συνεργαστούμε μαζί του», προκάλεσε σειρά σχολίων περί «ρήγματος» στις στενές αμερικανο-βρετανικές σχέσεις. Το γραφείο του Μπλερ υποβάθμισε το γεγονός μιλώντας για «χρήση διαφορετικής γλώσσας».

Παρ' όλα αυτά, αναλυτές, αξιοποιώντας και τις ανάλογες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Στρο, όπως και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Ντόναλντ Αντερσον, που εκτίμησε ότι «ο Μπους εισήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο δόγμα επιλέγοντας εν μέσω μιας σύρραξης να ζητά από τη μία πλευρά να αλλάξει ηγεσία», επιμένουν ότι υπάρχει «ρήγμα». Την εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνει η ανακοίνωση ότι οι Μπλερ - Μπους θα συναντηθούν ιδιαιτέρως, στο Κάλγκαρι, για το Μεσανατολικό.

Επικρίσεις από Ανάν και Τύπο

«Στην παρούσα φάση ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας θα μπορούσε να αναδείξει εξτρεμιστές και επειδή θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει να το δεχτούμε» προειδοποιούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, που είναι προσκεκλημένος στο Κάλγκαρι. Ο Ανάν καλωσόρισε την αναγνώριση της αναγκαιότητας δύο κρατών, αλλά απέρριψε την οποιαδήποτε παρέμβαση για την παλαιστινιακή ηγεσία.

Σκεπτικισμό εκφράζει και η πλειοψηφία του αμερικανικού Τύπου. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» μιλά και για τυπική εγκατάλειψη της ουδετερότητας με ένα σχέδιο «εξαιρετικά σκληρό για τους Παλαιστινίους, που υιοθετεί τις θέσεις Σαρόν». Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», φιλοξενώντας άρθρο του πρώην μεσολαβητή Ρος, αναρωτιέται «τι θα κάνει η αμερικανική ηγεσία όταν επανεκλεγεί ο Αραφάτ, πραξικόπημα;», ενώ η «Λος Αντζελες Τάιμς» τονίζει ότι «θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος, όταν αναφέρεται στους ηγέτες άλλων λαών».

Ενώ ο Πάουελ έσπευδε να κατευνάσει τα πνεύματα, δηλώνοντας ότι «εάν επανεκλεγεί ο Αραφάτ, θα το σεβαστούμε», γινόταν γνωστό ότι ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στον Μπους μέσω της Κοντολίζα Ράις.

ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ
«Να τερματιστεί ο αποκλεισμός και η παρεμπόδιση των δημοσιογράφων»

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τους αποκλεισμούς δημοσιογράφων από τους τόπους των συγκρούσεων, για τη βίαιη αντιμετώπισή τους και την παρεμπόδιση άσκησης των καθηκόντων τους και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τη μη αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των Παλαιστινίων δημοσιογράφων και την καταστροφή των παλαιστινιακών ΜΜΕ, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ. Αφορμή είναι η ολοκλήρωση της αποστολής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη, που σημαδεύτηκε από την απέλαση μιας Ελληνίδας και ενός Κυπρίου που συμμετείχαν σε αυτήν.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που παλεύει για το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και υφίσταται τις καθημερινές δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής, πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, στο Πάρκο Ελευθερίας και ώρα 7.30 το απόγευμα. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η ΕΕΔΔΑ, το ΕΚΑ, η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001 και η Επιτροπή Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003». Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης θα ακολουθήσει πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αθήνας «Δράση Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, να πούνε «ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι ο δρόμος για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, για την ειρήνη, για την κατάργηση της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ