Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΟΚΤΩ -G8
Επί τάπητος το «μεγάλο κόλπο»

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις
ΚΑΛΓΚΑΡΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική, και όχι τυχαία, την προώθηση και διάχυση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τις δυσοίωνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπό τον μακρινό ήχο των φωνών των διαδηλωτών, που αντιτίθενται στα ληστρικά σχέδιά τους, οι ηγέτες των 8 πλουσιοτέρων κρατών άρχισαν χτες τις διαβουλεύσεις τους.

Οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις όσων αντιτίθενται και δρουν κατά της «νέας τάξης πραγμάτων» που προωθούνται διά μέσου και των ετήσιων Συνόδων της Ομάδας των Οκτώ, της G8, έχουν επίκεντρο το Κάλγκαρι, την πρωτεύουσα της Αλμπέρτα. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι δρακόντεια και προς πείσμα των διαφόρων Κασσανδρών όλες οι διαδηλώσεις από την Κυριακή και μαζικές είναι, και μαχητικές είναι, αλλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο.

Το Κάλγκαρι απέχει μόλις 60 μίλια, αλλά έτσι και αλλιώς οι διαδηλωτές δε θα μπορούσαν να πλησιάσουν καθώς το Κανασάσκις, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος, είναι αποκλεισμένο και υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων περιμετρικά σε ακτίνα 330 μιλίων όπου μαχητικά CF-18 καθώς και πύραυλοι εδάφους - αέρος, είναι σε θέση μάχης, προκειμένου να καταρρίψουν οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο. Τελικά, σύμφωνα με το Reuters, οι δαπάνες για τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ανήλθαν στα 220 εκατομμύρια δολάρια.

Ενα υπέρογκο ποσό, που θα μπορούσε να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα ειδικά στην Αφρική, ήπειρο που αποτελεί και το επίκεντρο των συνομιλιών. Επίσης, η Μέση Ανατολή, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η εκ νέου συναίνεση στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» πιθανά σε μια προσπάθεια επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης για επίθεση στο Ιράκ θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη από τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Το μεγάλο θέμα της ατζέντας η Αφρική, με έμφαση στο νέο σύμφωνο συνεργασίας για την Αφρικανική Ανάπτυξη (NEPAD). Επίσης, ενδέχεται να τεθούν τα θέματα: εκπαίδευση, κυρίως η επίτευξη του στόχου για παγκόσμια πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως το 2015.

Στη σκιά του σκανδάλου

Ενώ, λοιπόν, το σκάνδαλο της Worldcom συγκλονίζει, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δήλωνε χτες... «Το δολάριο θα ανέβει ξανά στα επιθυμητά επίπεδα και θα δώσει ρυθμό στις χρηματαγορές», υποσχέθηκε ο Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Ζαν Κρετιέν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι μια ισχυρή ιαπωνική οικονομία είναι πολύ σημαντική, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την επιρροή της. Ιάπωνας αξιωματούχος είπε πως ο Μπους έκανε το εν λόγω σχόλιο στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία, ενώ από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Τόκιο κάνει πραγματικά σημαντικά βήματα.

Το «μεγάλο κόλπο»

Πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αφρική, που η βαρύνουσα σημασία της σε φετινή σύνοδο της G8 δεν είναι καθόλου τυχαία. Το νέο(;) σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης με τις γνωστές επιταγές, που έχουν δει να επιβάλλονται και σε άλλες ηπείρους με καταστροφικά αποτελέσματα ειδικά στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής --ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατεστραμμένη πια πάλαι πότε κραταιά και ισχυρή Αργεντινή-- υπόσχεται φυσικά νέες επενδύσεις με το πακέτο των 65 δισ. δολαρίων που αναμένεται να δοθεί τμηματικά την επόμενη δεκαετία με αντίτιμο την «εξομάλυνση» των πολιτικών διεργασιών, τις δημοκρατικές κυβερνήσεις!

Η ανάπτυξη εστιάζεται στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο... αφού η Αφρική διαθέτει ισχυρά αποθέματα όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του State Department και η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα αφρικανικά πετρέλαια θα ανέλθει από 14% στο 25% το 2015. Αραγε, είναι τυχαία η επιλογή αυτής της τοποθεσίας των Βραχωδών Ορέων, εάν κανείς αναλογιστεί ότι τόσο η περιοχή της Αλμπέρτα είναι έδρα πολλών εταιριών πετρελαίου όσο και στο Κανασάσκις έχουν σημειωθεί πολλά συνέδριά τους. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, του Καναδά για τις εξελίξεις οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική είναι έκδηλο και ήδη χρηματοδοτεί με 500εκ.δολάρια το πρόγραμμα Africa Trust Fund.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ