Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Νέο σαρωτικό σκάνδαλο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε αμφισβήτηση η επιβίωση της δεύτερης σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακής εταιρίας στις ΗΠΑ και μιας εκ των μεγαλυτέρων στον πλανήτη, της WorldCom, καθώς και της MCI θυγατρικής της, μετά τις αποκαλύψεις για απόκρυψη υπέρογκων ποσών από τον ισολογισμό της, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η εικόνα προς τους επενδυτές. Οι αποκαλύψεις αυτές δημιούργησαν παλιρροϊκά κύματα σε όλα τα χρηματιστήρια, ενώ υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις τουλάχιστον για την αμερικανική οικονομία θα είναι μέγιστες...

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η WorldCom, απέκρυβε δαπάνες ύψους 3,8 δισ. δολαρίων στους ισολογισμούς της τα τελευταία πέντε τρίμηνα, όπως αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης με ανακοίνωση της εταιρίας για τα αποτελέσματα του 2001 και του πρώτου τριμήνου φέτος. Η εταιρία φέρεται να κατέγραφε στα αποτελέσματά της μεγάλες δαπάνες ως επενδύσεις, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αλλοίωση της εικόνας των μεγεθών της.

Η εταιρία που ήδη βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα υπό ομοσπονδιακό έλεγχο στα βιβλία της, προσπαθούσε να επανέλθει οικονομικά, ώστε να ισοσκελίσει το ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέος της, προσπάθεια που φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτη, καθώς η τιμή της μετοχή της «έπνεε τα λοίσθια» το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχοντας χάσει μόνο για το 2002 το 94% της τιμής της.

Μετά την παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών, η απόλυση του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας Σκοτ Σάλιβαν, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τις αγορές, καθώς τους λογιστικούς ελέγχους διενεργούσε η γνωστή μας από το σκάνδαλο της Enron, εταιρία λογιστών Arthur Andersen. Ολως παραδόξως, ούτε αυτή τη φορά οι ελεγκτές της πέτυχαν να εντοπίσουν τις παρατυπίες της WorldCom. Μετά την έναρξη της διενέργειας της ομοσπονδιακής έρευνας, ο λογιστικός έλεγχος ανατέθηκε στην εταιρία KPMG μετά τα σαρωτικά αποτέλεσμα που ήδη κλυδωνίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές ήταν το χειρότερο σενάριο για την WorldCom, καθώς πια βρίσκεται προ του φάσματος της χρεοκοπίας, καθώς τα χρέη της έχουν φτάσει τα 30 δισ. δολάρια, το τίμημα για την αλόγιστη μεγέθυνσή της μέσω εξαγορών, που κατεύθυνε ο εκδιωχθείς προ μηνών διευθυντικός σύμβουλος και ιδρυτής της «Μπέρνι Εμπερς». Μεταξύ άλλων, ο τελευταίος δανείστηκε από την εταιρία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ η μετοχή της που έκανε προ ετών ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 60 δολάρια, βρέθηκε σε συναλλαγές εκτός Wall Street να ανταλλάσσεται για 20 σεντ του δολαρίου. Το πιο πιθανό σενάριο πια θεωρείται η κατάθεση αίτησης χρεοκοπίας, η περικοπή 17.000 θέσεων εργασίας όπως ακριβώς έπραξαν και οι άλλες εταιρίες για τις οποίες η Arthur Andersen ασκούσε τον έλεγχο. Φυσικά, ο πρώην γίγαντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας η Enron, η Global Crossing και οι άλλες που καθώς φαίνεται περιμένουν στη σειρά...

Χρηματιστηριακός «αιμορραγικός» πυρετός

Οι αποκαλύψεις τελικά επισκίασαν και αυτή την έρευνα με τη μορφή κατεπείγοντος της αμερικάνικης δικαιοσύνης και τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη να κάνουν βουτιά αρκετών ποσοστιαίων μονάδων, δημιουργώντας ένα μικρό τηλεπικοινωνιακό «κραχ», ενώ αντίστοιχη βουτιά έκανε το δολάριο, με την ισοτιμία του με το ευρώ να φτάνει ως τα 99,41 σεντ.

Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς υπήρξαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τηλεπικοινωνιών. Ο FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 3%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ ο DAX 30 του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 3,9%.

Βέβαια, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση της Alcatel, ότι το 2002 θα έχει τελικά ζημίες. Ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού υλικού επισημαίνει ότι οι πελάτες της έχουν περικόψει τις δαπάνες τους για την ανανέωση του εξοπλισμού τους, έχοντας παράλληλα αναστείλει κάθε νέο επενδυτικό πρόγραμμα. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η Alacatel είχε προβλέψει τουλάχιστον λειτουργικά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ