ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Θύματα ανέξοδων υποσχέσεων

Εδώ και μήνες περιμένουν το περίφημο επίδομα των 60.000 δραχμών, αλλά και άμεσα το οικογενειακό, με τα οποία η κυβέρνηση θα «παίξει» και προεκλογικά

Οσο οι δρόμοι δε θα γεμίζουν ξανά και ξανά από διαδηλωτές που αξιώνουν το δίκιο τους, τόσο η κυβέρνηση θα εμπαίζει τους πάντες
Οσο οι δρόμοι δε θα γεμίζουν ξανά και ξανά από διαδηλωτές που αξιώνουν το δίκιο τους, τόσο η κυβέρνηση θα εμπαίζει τους πάντες
Στο έλεος των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής της διαρκούς λιτότητας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μάταια θα περιμένουν σήμερα να εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες περιμένουν το περιβόητο ειδικό επίδομα των ...60.000 δραχμών ή 176 ευρώ, το οποίο έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους «χαμηλόμισθους».

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις, αλλά και την τροπολογία που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση για το οικογενειακό επίδομα, η καταβολή του, έστω και με μη αναδρομικό χαρακτήρα, θα άρχιζε με τη μισθοδοσία του Ιούλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ», κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το οικογενειακό επίδομα ως ένα μέσο πίεσης προς τους δημόσιους υπάλληλους ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίος και ο θόρυβος που προέκυψε για το νέο μισθολόγιο, το ύψος του, το χρόνο εφαρμογής του, τις δήθεν αντιθέσεις των υπουργών σχετικά με αυτό, που στόχο είχαν την καλλιέργεια σύγχυσης και προσδοκιών ανάμεσα στους εργαζόμενους στο δημόσιο, ώστε να πράξουν τα «δέοντα» την ώρα της ψήφου.

Αναφορικά με το επίδομα των 60.000 δραχμών, η κυβέρνηση είχε φροντίσει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους από την αρχή ακόμη, θέτοντας αυτή την οικονομική ενίσχυση υπό την αίρεση υπουργικών αποφάσεων, άλλων αμοιβών και σύνθετων προϋποθέσεων. Ετσι κι αλλιώς είχε αποκλείσει από αυτό πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα είναι να περιμένουν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι τις 60.000 δραχμές, αλλά να παραμένει άγνωστο αν και πόσοι, ακόμη και πότε θα το πάρουν. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το 2001, η τότε υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, είχε συμφωνήσει τη χορήγηση του επιδόματος ξεχωριστά με τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καθώς και με την ΠΟΕΔΗΝ.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Οχι μόνο δεν έχουν δει το επίδομα, αλλά και η φημολογούμενη αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος μέχρι το ύψος των 60.000 δραχμών δεν έχει γίνει πράξη, καθώς δεν έχουν υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί!

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν στη διεύρυνση αυτού του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες και κλάδους εργαζομένων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, προβλεπόταν ότι το επίδομα θα «ήταν δυνατόν» να επεκταθεί «υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό δε λαμβάνει πρόσθετες παροχές από ειδικούς λογαριασμούς, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό των ΝΠΔΔ στο ύψος του ανωτέρω ποσού».

Μάλιστα, η κυβέρνηση φρόντισε να επισημάνει ότι «σε περίπτωση που οι τυχόν καταβαλλόμενες πρόσθετες παροχές, από τις προαναφερόμενες πηγές, υπολείπονται του ποσού των 176 ευρώ, χορηγείται η διαφορά μέχρι του ποσού αυτού»!

Ετσι, υπό την αίρεση υπουργικών αποφάσεων και της χορήγησης αμοιβών που δε διευκρινίζονται επακριβώς, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δημαγωγήσει αλλά και να εκβιάσει μέχρι τις δημοτικές εκλογές με νέες εξαγγελίες και υποσχέσεις για χορήγηση του επιδόματος ή διεύρυνση των κλάδων εργαζομένων που θα το δικαιούνται.

1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Στο ... κρεβάτι του Προκρούστη
  • Αναβλήθηκε η συζήτηση για εξαίρεση απ' τις εφημερίες
  • Απεργούν σήμερα οι γιατροί του Ιδρύματος και κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ.

Με κάθε τρόπο η διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να συρρικνώσει το 1ο νοσοκομείο του Ιδρύματος, επικαλούμενη τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης την οποία υπηρετεί.

Ετσι, λοιπόν, χτες ήρθε για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο εκ νέου η εξαίρεση του νοσοκομείου απ' τις εφημερίες και χρειάστηκε η μαχητική παρέμβαση τόσο των εργαζομένων και των γιατρών στο 1ο Νοσοκομείο όσο και η σθεναρή παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΚΑ, για να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ενόψει της σημερινής συνάντησης του Διοικητή, Μ. Νεκτάριου, με αντιπροσωπεία των εργαζομένων και των γιατρών.

Χτες το πρωί, γιατροί και εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Διευθυντή και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους προσήλθε στη συνεδρίαση του ΔΣ και απαίτησε να μην εξαιρεθεί το νοσοκομείο απ' τις εφημερίες, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ζήτησαν ακόμα να αναβληθεί το θέμα, ενόψει της σημερινής συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι η εξαίρεση οδηγεί στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και παρά τις ελλείψεις το προσωπικό θα δώσει τη μάχη να αντεπεξέλθει.

Το θέμα ήταν 13ο στη σειρά --και παρά το ότι δεν είχε δοθεί εισήγηση-- αποφασίστηκε με ψήφους 11-8 να γίνει συζήτηση. Αμέσως, αποχώρησαν ο Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων, υιοθετώντας το αίτημα για αναβολή. Μετά τις τοποθετήσεις τους αποχώρησαν και ο Β. Κόκκαλης, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ και ο Ελ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Μετά από αυτό αναβλήθηκε η συζήτηση.

Στην εισήγηση --που μοιράστηκε εκ των υστέρων στα μέλη του ΔΣ-- γίνεται επίκληση του επιχειρήματος ότι «επισκέπτονται το Νοσοκομείο ατομικά και σε μεγάλο ποσοστό είναι ανασφάλιστοι, ιδιώτες και ασφαλισμένοι Ταμείων εκτός του ΙΚΑ». Επίσης, αναφέρεται ότι είναι προβληματική η λειτουργία του νοσοκομείου «λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής».

Ετσι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής --της μη πρόσληψης προσωπικού-- η Διοίκηση του ΙΚΑ τα αντιμετωπίζει με ακόμα πιο δυσμενείς όρους, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασφαλισμένους: Τη συρρίκνωση των λειτουργιών του νοσοκομείου.

Πίσω απ' την επίκληση των υπαρκτών προβλημάτων διαφαίνεται η πρόθεση της διοίκησης να αλλάξει το χαρακτήρα του νοσοκομείου: Ετσι η Διοίκηση υποστηρίζει ότι προτείνει αυτή τη λύση λόγω των «συνεχών διαμαρτυριών των εργαζομένων ότι δεν επαρκούν, για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των διακομιζομένων περιστατικών κατά τη διάρκεια της ανά τετραήμερο εφημερίας και εν γένει λειτουργίας του Νοσοκομείου».

Αν, δηλαδή, το νοσοκομείο απαλλαγεί απ' τις εφημερίες μπορεί να λειτουργήσει ως γηριατρικό κέντρο.

Η απεργία των γιατρών

Με απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 π.μ., κορυφώνονται σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ μέσα στον Ιούνη.

Οι γιατροί διεκδικούν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων, την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, επιδόματα βιβλιοθήκης και εξομάλυνσης και ιατρικό μισθολόγιο.

  • Συνεχίζουν σήμερα για δεύτερη μέρα την απεργία και οι γιατροί των νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, μετά από απόφαση της ΕΙΝΑΠ.
ΤΣΑΥ
Μεθοδεύουν την ιδιωτική ασφάλιση

Πριν ακόμα τυπωθεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης, που προβλέπει τη δημιουργία και τρίτου πυλώνα ασφάλισης με τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων, που αναπόφευκτα θα περάσουν στον έλεγχο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ήδη ορισμένες διοικήσεις ταμείων δείχνουν αποφασισμένες να ανοίξουν την πόρτα στους «καρχαρίες» της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση του Ταμείου Σύνταξης και Ασφαλίσεως Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ταμείου Γ. Βουδούρης, προκρίνοντας τη σύσταση ενός νέου φορέα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα.

Ο νέος φορέας επαγγελματικής ασφάλισης - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης - θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και θα βασίζεται στις διατάξεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου. Ταυτόχρονα η διοίκηση του Ταμείου εξετάζει τη δυνατότητα για παραπέρα επένδυση των διαθέσιμων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο με τη συγκρότηση Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΑΕΔΑΚ, σε συνεργασία με το Ταμείο Νομικών και του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί). Σήμερα η συνολική περιουσία του Ταμείου φτάνει τα 443 δισεκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων 60% είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, 26% μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και 4% σε ακίνητα.

Πικετοφορία συνταξιούχων ΤΕΒΕ

Πικετοφορία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνουν σήμερα, στις 9.30 το πρωί, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ). Διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της στον ασφαλιστικό φορέα και κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι να μην πάρουν τη σύνταξη του Ιούλη και το επίδομα θέρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ