ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στο χακί κι όσοι πάνε τώρα να πιάσουν δουλιά!

Εν ψυχρώ ο Ανωμερίτης δήλωσε ότι η επιστράτευση θα αρθεί μόνο όταν οι ναυτικοί υπογράψουν ότι υποτάσσονται στις κυβερνητικές επιλογές!

Δεν έχει όρια η φασίζουσα ευρηματικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των ναυτεργατών.

Ενώ πλέον είναι διαρκής η εκπομπή του «SOS» που εκπέμπεται από τα βαπόρια για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες όλων των εργαζομένων, με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη από χτες στις 9.40 το πρωί δίνεται ...«φύλλο πορείας» και στους νεοναυτολογημένους ναυτεργάτες!

Δηλαδή από χτες εκτός από τους 4.000 ναυτεργάτες που... επιστρατεύτηκαν την 21η Ιούνη γιατί τόλμησαν να απεργήσουν, διατάχθηκε να μετατρέπονται αυτόματα σε στρατιώτες και όσοι ναυτεργάτες σκοπεύουν να περάσουν τον καταπέλτη για να πιάσουν δουλιά!

Ο ίδιος ο υπουργός φρόντισε να σβήσει και την τελευταία αυταπάτη, κάνοντας καθαρό ότι η επιστράτευση δεν ήταν έσχατο μέτρο που επιβλήθηκε δήθεν για την... «προστασία του δημοσίου συμφέροντος», αλλά αποφασίστηκε για να τσακίσει το ναυτεργατικό κίνημα και να σκορπίσει την τρομοκρατία στην εργατική τάξη.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της εντολής, έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει το θέμα της άρσης της πολιτικής επιστράτευσης μετά την άρση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την πολιτική συμφωνία επί των προτάσεων αύξησης των συντάξεων»!

Ειδικότερα η εντολή του Ανωμερίτη περιέχεται σε έντυπο σήμα που στάλθηκε χτες το πρωί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας και κοινοποιείται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τις εφοπλιστικές ενώσεις, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τις ναυτεργατικές ενώσεις. Στο σήμα αναφέρεται: «Στη συνέχεια ανωτέρω σχετικού και με αφορμή αιτήματα ναυτικών συμφωνούμε όπως σε μεμονωμένες περιπτώσεις επιτρέπεται αντικατάσταση ναυτικών μελών πληρώματος πλοίου από ναυτικούς αντίστοιχης ειδικότητας. Στους πιο πάνω αντικαταστάτες και στα νέα μέλη πληρώματος να δοθεί φύλλο ατομικής πρόσκλησης πολιτικής επιστράτευσης (Φ.Α.Π.Ε)»!

Πρόσθετα εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι αυτά τα δήλωνε ο Ανωμερίτης έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, με την οποία συναντήθηκε λίγο πριν. Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που αποτελούν αυτή την ψευδοπλειοψηφία της ΠΝΟ, πήγαν να συνεχίσουν το «διάλογο» με τον υπουργό, όταν εδώ και 9 μέρες κάθε ακτοπλοϊκό πλοίο, με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αποτελεί πλέον πλωτό στρατόπεδο! Εξακολουθούν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, όταν χιλιάδες ναυτεργάτες έχουν «ντυθεί στο χακί», έχουν κουρελιαστεί η ναυτεργατική νομοθεσία, κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία και το μόνο που ισχύει στα πλοία είναι η στρατοκρατία και η εφοπλιστική ασυδοσία! Και όχι μόνο αυτό, αφού ο υπουργός τους «έφτυσε κατάμουτρα», κάνοντας σαφές ότι η επιστράτευση θα παραμείνει σε ισχύ, όλοι μαζί καθόρισαν νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Λ. Λαμπρόπουλο!

Κλιμάκωση τώρα του αγώνα απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία με χτεσινή τους ανακοίνωση επαναφέρουν την απαίτηση των ναυτεργατών να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με τις «πόρτες ανοιχτές», «προκειμένου να αποφασίσουμε την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σ' όλα τα λιμάνια του κόσμου, για να καταργηθεί η φασιστική πολιτική επιστράτευση και για να απαιτήσουμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

ΑΝΕΡΓΙΑ
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό

Σε υψηλά ποσοστά παρέμεινε η ανεργία στη χώρα μας και για το πρώτο τρίμηνο του 2002, όπως προκύπτει από τη δειγματοληπτική έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 10,9% και παραμένει στο ίδιο ποσοστό με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Οι καταγραφέντες άνεργοι είναι 475.400 άτομα. Ενα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι το ίδιο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων, ενώ ο μέσος όρος ανεργίας του δωδεκαμήνου διαμορφώνεται στο 10,5%.

Τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με τη μείωση της απασχόλησης κατά απόλυτους αριθμούς, από 3.899.000 απασχολούμενοι το πρώτο τρίμηνο του 2001, σε 3.866.000 το πρώτο τρίμηνο του 2002 (μείωση κατά 33.000 θέσεις εργασίας), δείχνουν ότι η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης αυξάνει την ανεργία και καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανέχεια, χωρίς να υπολογίζεται ότι τα υψηλά αυτά ποσοστά ανεργίας συμβαδίζουν με την αύξηση της μερικής απασχόλησης, της υποαπασχόλησης και εν γένει με την αύξηση των άτυπων μορφών απασχόλησης. Μάλιστα αυτά τα δεδομένα καταγράφονται τη στιγμή που σύμφωνα με την Εκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την ελληνική οικονομία, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων το 2002 θα αυξηθεί με ρυθμό 2,3% έναντι 1,9% την εξαετία 1996-2001 και μόλις 0,4% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε για τους άνδρες στο 7,5% από 7,3% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ενώ για τις γυναίκες σταθεροποιήθηκε στο 16,3% (από 16,2% το 2001), επιβεβαιώνοντας και την πλήρη αποτυχία των μεγαλόστομων κυβερνητικών διακηρύξεων και των δεκάδων «προγραμμάτων» για τις άνεργες γυναίκες.

Αποκαλυπτικό είναι επίσης το γεγονός ότι από τους καταγραφέντες 475.400 ανέργους, μόνο το 1,6% επιθυμεί αποκλειστικά μερική απασχόληση, διαψεύδοντας όλους αυτούς τους -κυβερνητικούς και μη - παπαγαλίζοντες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ότι η προώθηση της ευελιξίας γίνεται για το καλό των εργαζομένων που αναζητούν δήθεν μερική απασχόληση. Οπως και ότι 86.200 άνεργοι απέρριψαν πρόταση για να εργαστούν επειδή δε θεώρησαν ικανοποιητικές τις αποδοχές (18%), δε θεώρησαν ικανοποιητικές τις προοπτικές της εργασίας τους (15%), είτε γιατί δεν τους εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας και το ωράριο (34%).

Μεγάλος παραμένει και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων (πάνω από 12 μήνες), ο οποίος ανήλθε στις 241.600 άτομα, δηλαδή πάνω από τους μισούς ανέργους. Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι αν και ο αριθμός των μισθωτών παρέμεινε ο ίδιος, 2.320.000 εργαζόμενοι, το συνολικό μερίδιο της μισθωτής εργασίας στο σύνολο των απασχολούμενων αυξήθηκε στο 60%.

Αυξομειώσεις παρουσιάζονται και στα ποσοστά ανεργίας κατά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, που σχετίζονται και με εποχικούς παράγοντες, χωρίς όμως να ανατρέπεται η γενική διαπίστωση ότι το τίμημα της ανεργίας το πληρώνουν όλες ανεξαιρέτως οι περιοχές. Συγκεκριμένα, τα σκήπτρα της ανεργίας κρατά η περιοχή του Ν. Αιγαίου με 20,7% από 16,2% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ακολουθεί με 16,3% από 15,6% η Δ. Μακεδονία, η Α. Μακεδονία και Θράκη με 12%, ενώ η Αττική βρίσκεται στο 9,8%, παρά το γεγονός ότι στα Ολυμπιακά έργα απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Εργάτες ενωμένοι - Ελληνες και ξένοι

Αρχισε χτες το διήμερο εκδηλώσεων στο «Φιξ» στα Πατήσια

«Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες ενωμένοι ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, ξεκίνησε χτες, το διήμερο εκδηλώσεων για τους μετανάστες που οργανώνει η ΚΟΒ εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ, στο χώρο του «ΦΙΞ» στα Πατήσια και με τη συμμετοχή 24 οργανώσεων των μεταναστών.

Στο χώρο των εκδηλώσεων έχουν στηθεί περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων, όπου, μαζί με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά, αναδεικνύεται ταυτόχρονα το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ακόμα, υπάρχουν τα περίπτερα της ΚΟΒ εργατοϋπαλλήλων, του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ, της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και των Συνδικάτων Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών.

Χτες, τις εκδηλώσεις άνοιξε στην κεντρική εξέδρα το μουσικό συγκρότημα «Περουίγκα» με λατινοαμερικάνικα τραγούδια και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες και άλλες μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν αργά το βράδυ η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Επίσης, στο χώρο, λειτουργεί και δεύτερη εξέδρα όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από παιδικά σχήματα. Σήμερα από τις 7 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η δεύτερη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ