ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε υπέρ της ναυτιλίας με συλλογική κοινωνική ιδιοκτησία

Στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ολοι οι κλάδοι πρέπει να συγκεντρώσουν αυτή τη στιγμή την προσοχή τους στην αλληλεγγύη στον κλάδο των ναυτεργατών, που πρέπει να παλέψουν για τα προβλήματά τους, να αποσπάσουν λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουν, και από εκεί και πέρα να κατοχυρωθεί όσο γίνεται περισσότερο το δικαίωμα της απεργίας».

Με τις φράσεις αυτές η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε χτες το πρωί, από το λιμάνι του Πειραιά, το αγωνιστικό σύνθημα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας να συστρατευτούν δίπλα στους επιστρατευμένους ναυτεργάτες για να «σπάσουν» το στρατοκρατικό καθεστώς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα ακτοπλοϊκά καράβια - για λογαριασμό των εφοπλιστών - και να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες τους. Το αγωνιστικό αυτό «σήμα» εξέπεμψε η Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια περιοδείας της στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», το οποίο αποτελεί, όπως και όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ένα πλωτό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευαν οι Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδροι των ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», αντίστοιχα, και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακατάλυτοι οι δεσμοί του ΚΚΕ με το ναυτεργατικό κίνημα

Οι επιστρατευμένοι ναυτεργάτες του πληρώματος, όλων των ειδικοτήτων, συγκεντρώθηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου επιφυλάσσοντας στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος θερμή υποδοχή. Μία υποδοχή αντάξια των ακατάλυτων δεσμών που συνδέουν το ΚΚΕ με το ναυτεργατικό κίνημα. Αλλωστε, σε όλη τη λαμπρή ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος μέχρι και σήμερα, δεν υπήρξε αγώνας που οι κομμουνιστές ναυτεργάτες να μη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σε αυτούς ακριβώς τους δεσμούς αναφέρθηκε και η Αλ. Παπαρήγα στην αρχή της κουβέντας με τους ναυτεργάτες: «Οταν επισκεπτόμαστε - είπε - χώρους δουλιάς αισθανόμαστε ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί το κόμμα μας, όπως θα ξέρετε, στο καταστατικό του λέει ότι είμαστε κόμμα της εργατικής τάξης. Και αυτό δε θα το δείτε στο καταστατικό κανενός άλλου κόμματος. Αυτό δείχνει τον ιδιαίτερο δεσμό που έχει ιστορικά και σήμερα το ΚΚΕ με την εργατική τάξη, της οποίας μέρος είστε και εσείς.

Υπάρχει όμως και μία ξεχωριστή συγκίνηση γιατί το ναυτεργατικό κίνημα της χώρας μας είχε μία μεγάλη παρουσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία των αγώνων και στο διεθνές ναυτεργατικό κίνημα. Και το ΚΚΕ είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση μέσα στο ναυτεργατικό κίνημα, και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι στο ΠΓ του Κόμματος υπήρχαν 3 στελέχη που προήλθαν μέσα από το ναυτεργατικό κίνημα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η παρουσία του κόμματός μας ήταν πάντα αισθητή. Το λέω όχι γιατί εμείς ζητάμε ανταπόδοση σε αυτά, αλλά γιατί αυτή είναι η ιστορία και νομίζουμε ότι αποτελεί και σήμερα μια εγγύηση για το ναυτεργατικό κίνημα της χώρας η παρουσία κομμουνιστών μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα».

Αναφερόμενη στις ναυτεργατικές κινητοποιήσεις που εκτυλίχτηκαν όλο αυτό το διάστημα, η Αλ. Παπαρήγα τις χαρακτήρισε «μεγαλειώδεις», ανέφερε ότι «θα καταγραφούν στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, αλλά και γενικότερα», και συμπλήρωσε: «Με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις το ΚΚΕ δέχτηκε μία επίθεση χοντροκομμένη από την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες. Οτι είμαστε ένα κόμμα που δε μας ενδιαφέρει η ναυτιλία, ότι προσπαθούμε να την καταστρέψουμε και ένα κόμμα επίσης που αδιαφορούμε για τις καθημερινές ανάγκες κίνησης και μεταφοράς των ανθρώπων και των εμπορευμάτων».

Τι σημαίνει πρόοδος και πραγματικός εκσυγχρονισμός

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν είναι εναντίον του κλάδου της ναυτιλίας, αλλά εναντίον της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των εφοπλιστών, και υπογράμμισε: «Να το πω καθαρά. Θεωρούμε ότι όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας, σε όλους εκείνους τους τομείς παραγωγής βασικών αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να υπάρχει συλλογική κοινωνική ιδιοκτησία. Να υπάρχει ένα κράτος που να δρα, να προγραμματίζει για λογαριασμό της συλλογικής κοινωνικής ιδιοκτησίας. Εχουμε μιαν άλλη αντίληψη για το ποια κοινωνία πρέπει να διεκδικεί ο εργαζόμενος λαός, ποια κοινωνία να οικοδομήσει. Είμαστε λοιπόν υπέρ της ναυτιλίας, είμαστε εναντίον της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Δεν έχουμε τίποτα με πρόσωπα. Είμαστε αντίθετοι προς μία συγκεκριμένη τάξη».

Η Αλ Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν απαιτεί από όλο τον κόσμο να συμφωνεί με τη σοσιαλιστική προοπτική, όμως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να συμπαραταχτεί μαζί μας πάνω σε μεγάλα προβλήματα που νομίζουμε ότι συμπίπτουμε. Πάρτε το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της μισθοδοσίας, των συνθηκών ζωής στα καράβια. Εμείς δε συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι από τη στιγμή που στη ναυτιλία υπάρχουν ιδιώτες, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι φτηνή εργατική δύναμη. Δε συμβιβαζόμαστε μ' αυτό. Παλεύουμε για να αμείβεται ο εργαζόμενος όσο γίνεται καλύτερα, να έχει σταθερή δουλιά, να μην είναι άνεργος, να έχει καλή σύνταξη, να παίρνει σύνταξη όσο γίνεται πιο νωρίς. Αυτό σημαίνει πρόοδος. Αυτό είναι ο πραγματικός εκσυγχρονισμός και όχι να δουλεύω μέχρι τα 70 χρόνια». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι αδιάλλακτο στις διεκδικήσεις του που αφορούν στη βελτίωση συνθηκών ζωής στα καράβια, στην ίση αμοιβή για ίση εργασία, στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών και για ασφαλιστικό ταμείο σύγχρονο, με υψηλές συντάξεις και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.

Να αντιτάξουμε το αντίπαλο δέος

«Θα πρέπει να βγουν ορισμένα συμπεράσματα, και συνδικαλιστικά και πολιτικά, από όλα όσα συμβαίνουν την τελευταία 10ετία», συνέχισε σχολιάζοντας την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. «Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχουμε απανωτά πακέτα μέτρων που αφορούν το 24ωρο, τη ζωή των εργαζομένων. Μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον τομέα της Υγείας, τη φορολογία, την Παιδεία, έχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ή όπως αλλιώς τις λένε, για την αγροτιά». Πρόκειται, ανέφερε, για μία στρατηγική που επιβάλλεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σχεδιασμένη τουλάχιστον από το 1970 και προβλέπει: «Συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Βλέπετε τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες στο χώρο της ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει δυνάμωμα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της καταστολής». Είναι φυσική, τόνισε, επιλογή του κεφαλαίου και αποβλέπει στην «όλο και πιο φθηνή εργατική δύναμη. Και φθηνή εργατική δύναμη σημαίνει όλα αυτά που ζείτε». «Πάμε - συνέχισε - για άγριες καταστάσεις, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα και σε άλλα θέματα. Βλέπετε, ευρωστρατός, Αιγαίο, Μεσόγειος, Βαλκάνια. Η κατάσταση θα οξυνθεί, ήδη στην περιοχή μας οι εστίες πολέμου αυξάνονται». Πρόκειται, επισήμανε, για καταστάσεις που θα οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα και των ναυτεργατών.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι ναυτεργάτες, συνολικά ο λαός, απέναντι στο μέτωπο των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, πρέπει να αντιτάξει το δικό του αντίπαλο δέος. «Αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να οργανώσουμε έναν πόλεμο αντιπαράθεσης με αυτά τα συμφέροντα, πόλεμο απεγκλωβισμού από τα κόμματα εξουσίας, αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο, τότε είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα τους δυσκολέψουμε περισσότερο και θα έχουμε και νίκες μικρές και μεγάλες». Πρέπει - συνέχισε - να υπάρξει λαϊκή αντεπίθεση και «οικοδόμηση ενός μεγάλου μετώπου συνεργασίας, που θα έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο και κάθε δεσμό με την πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας και δε θα υποκύπτει στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης». «Ολοι μαζί - σημείωσε - με την ελπίδα ότι μπορούν να έρθουν και καλύτερες μέρες».

Εχουν στήσει στον τοίχο έναν ολόκληρο κλάδο

Σχετικά με το έσχατο μέτρο της επιστράτευσης, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 21 του Ιούνη σε βάρος των ναυτεργατών, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι αυτή η υπόθεση ξεφεύγει από τα πλαίσια του ναυτεργατικού κινήματος. «Αύριο - τόνισε - θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι, και εδώ πρέπει να λειτουργήσει το όλοι οι κλάδοι για έναν. Δηλαδή όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων να ταχθούν στο πλευρό των ναυτεργατών για να καταργηθεί η επιστράτευση». «Πριν λίγα χρόνια 10 χιλιάδες αγρότες πέρασαν από τα δικαστήρια. Με τους αγώνες που έγιναν καταφέραμε, ώστε ορισμένοι να μη δικαστούν ή να πάρουν μικρές ποινές. Εδώ τώρα δικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Είναι θέμα δημοκρατίας».

Οσο για το τι σηματοδοτεί η επιστράτευση είπε: «Αυτό δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που θα γίνει χειρότερη στην πορεία». Και συνέχισε: «Ολοι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, οι μικρομεσαίοι, οι ΕΒΕ, η αγροτιά, πρέπει να κάνουν δικό τους θέμα την κατάργηση της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες, την υπεράσπιση των αιτημάτων των ναυτεργατών, γιατί αυτά πάνε μαζί. Χωρίς τσιγκουνιά, απλόχερα, πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλληλεγγύη». «Και η ανατροπή της επιστράτευσης θα πρέπει να συνδεθεί με ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων των ναυτεργατών, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο ώριμα σήμερα τα πράγματα κάτι να αποσπαστεί».

Να μην περάσει η συκοφαντική επίθεση

Στη συκοφαντική προσπάθεια να συνδεθεί η βομβιστική ενέργεια στο λιμάνι του Πειραιά με τους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το πρωί σε συγκέντρωση ναυτεργατών. Είπε συγκεκριμένα:

«Χτες το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο ότι πιθανόν αυτή η βομβιστική ενέργεια, που έγινε προχτές το βράδυ, να έχει σχέση με τους ναυτεργάτες και με τα γεγονότα στο λιμάνι. Το πιο σοβαρό είναι ότι, όταν έγινε παρέμβαση από τον Γ. Μανουσογιαννάκη, προσπάθησαν να το διορθώσουν, ότι κανείς δεν είπε πως έχουν σχέση οι ναυτεργάτες, ή γενικά ο κόσμος της ναυτιλίας.

Πώς δικαιολογούσαν αυτήν τη σχέση; Οτι γίνεται εκτίμηση απ' το υπουργείο, πως η προκήρυξη που θα βγει θα γράφει αυτό. Καταλαβαίνετε; Δηλαδή, περνούσανε με ένα λεπτό τρόπο - δε φταίνε οι δημοσιογράφοι, βγήκε από δύο υπουργεία αυτή η κατεύθυνση - ότι μπορεί η βομβιστική ενέργεια να συσχετίζεται με τα γεγονότα στο λιμάνι. Ευτυχώς υπήρχε άμεση αντίδραση από τα συνδικάτα, αλλά και η διόρθωση είναι ακόμη χειρότερη. Είναι σαν να κατευθύνουν - να το πω καθαρά - σαν να κατευθύνουν κάποιον που θα γράψει την προκήρυξη, τι να γράψει. Γι' αυτό σας λέω: Η επίθεση είναι χοντρή, δεν είναι απλή.

Και σας επιτίθενται, γιατί θέλουν να βάλουν φραγμό στο να συνεχίζετε να διεκδικείτε αιτήματα, που αν θέλετε, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι και τίποτα επαναστατικά. Δεν απαιτούν καμιά επανάσταση. Είναι μίνιμουμ, δικαιότατα αιτήματα. Τα μίνιμουμ. Τα λιγότερα που μπορείτε. Δεν μπορείτε να ζητήσετε λιγότερα από αυτά. Και σας έχουν στο στόχο.

Αρα, η ενότητα του κλάδου, η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα να μην περάσει η συκοφαντία, είναι η καλύτερη απάντηση. Κι εσείς, βέβαια, θα βρείτε μόνοι σας το δρόμο, πώς να συνεχίσετε».

Προσφορά

Ο συν. Κ. Χ. από την Κομοτηνή προσφέρει 40 ευρώ στις ναυτεργατικές οργανώσεις ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και στην ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ για το δύσκολο αγώνα που διεξάγουν.

Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες από όλους τους κλάδους εργαζομένων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στο επιβατηγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», στο λιμάνι του Πειραιά, αναφερόμενη στους αγώνες των ναυτεργατών, δήλωσε:

«Νομίζουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί, απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, αλληλεγγύη στον κλάδο των ναυτεργατών, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το αίσχος, κυριολεκτικά, ενός στρατιωτικού νόμου, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση με τη μορφή της επιστράτευσης στα πλοία και, μάλιστα, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Οι ναυτεργάτες έχουν τέτοια και τόσο οξυμένα προβλήματα, που δικαιολογημένα βγήκαν στους δρόμους και χρησιμοποιούν το όπλο της απεργίας. Επομένως, η κυβέρνηση τούς επιστρατεύει για να μην τους λύσει τα προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι κλάδοι πρέπει να συγκεντρώσουν αυτή τη στιγμή την προσοχή τους στην αλληλεγγύη στον κλάδο των ναυτεργατών, που πρέπει να παλέψουν για τα προβλήματά τους, να αποσπάσουν λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουν, και από εκεί και πέρα να κατοχυρωθεί όσο γίνεται περισσότερο το δικαίωμα της απεργίας. Η κατάργησή του θα σημαίνει συμφορά για όλους τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ