ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αναμόρφωση ενίσχυσης των ισχυρών!

Ανακοινώθηκε η δημιουργία επιτροπής για την... εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς

Την πλήρη αναμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, ώστε το νομικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, ετοιμάζει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τον υφυπουργό Θεοδώρου ανακοινώθηκε χτες ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση ενδεκαμελούς επιτροπής, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση του κλάδου, ώστε στα τέλη του έτους να καταλήξει σε πόρισμα το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για σχετικό νομοσχέδιο. Είναι φανερό πως το έργο της επιτροπής θα γίνει στην ουσία υπό την καθοδήγηση των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών και μάλιστα των μεγάλων. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά την επιβολή των ρυθμίσεων που οδήγησαν στη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς, οι μεγάλες εταιρίες ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου και πιέσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δική τους ηγεμονία στην αγορά. Η επιτροπή του υπουργείου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, θα έχει στόχο την... εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, κάτι που συνδέεται αποκλειστικά - όπως ομολογείται χωρίς προσχήματα - με την παραμονή στο χώρο όλων όσοι διαθέτουν τα εχέγγυα για την ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών.

Είναι φανερό πως ειδικό κεφάλαιο στον... εκσυγχρονισμό της αγοράς καταλαμβάνει η προετοιμαζόμενη εισβολή των ασφαλιστικών εταιριών στο «δεύτερο», αλλά και στον «τρίτο πυλώνα» της κοινωνικής ασφάλισης. Ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας συνδέεται με τις πολυδιαφημιζόμενες υπηρεσίες που υποτίθεται πως θα προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές - και όχι μόνο - καλύψεις. Ο «τρίτος πυλώνας» είναι η τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, που ανέρχονται σε αρκετά τρισεκατομμύρια δραχμές, στη χρηματιστηριακή αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται ήδη εντατικά οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ ορισμένες από αυτές δημιουργούν ήδη εξειδικευμένες επιχειρήσεις «αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην επιτροπή για την ασφαλιστική αγορά, εκτός από διάφορους παράγοντες και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, συμμετέχει και ο νυν διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Προφανώς η συμμετοχή του τελευταίου σχετίζεται με τις διαδικασίες μεταφοράς των αποθεματικών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αν και επίσημα η συμμετοχή του εξηγείται με την καθηγητική του ιδιότητα.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Το βαμβάκι θέλει τον αγώνα του

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τους βαμβακοπαραγωγούς στο Δήμο Οινιαδών, με ομιλητή τον Βαγ. Μπούτα

«Δύο πράγματα χρειάζονται για να λυθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: αγώνας και ισχυρό ΚΚΕ». Αυτά ήταν τα λόγια που τόνισε ο Βαγ. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές Κυριακή η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο δήμο Οινιαδών Μεσολογγίου, με θέμα το βαμβάκι και τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και στη διάρκεια της οποίας αναπτύχτηκε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ο μικρομεσαίος αγρότης. Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει, όμως, ο καθένας να σκεφτεί και πολιτικά και συνδικαλιστικά. Αν το ΚΚΕ είχε μεγαλύτερο ποσοστό από 5%, οι αγώνες θα ήταν μεγαλύτεροι, η επιρροή του στους αγρότες, αλλά και γενικότερα, θα ήταν μεγαλύτερη, επομένως με πιο δυναμωμένους αγώνες θα πίεζε περισσότερο. Αν στις ενώσεις και στους συνεταιρισμούς είχε μεγαλύτερη δύναμη θα πίεζε, ώστε οι ενώσεις και οι συνεταιρισμοί να εναντιωθούν στην αντιαγροτική πολιτική και όχι να είναι βοηθοί σε αυτή. Αν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που στηρίζονται από το ΚΚΕ είχαν μεγαλύτερη δύναμη, ο αγώνας θα είχε μεγαλύτερη δύναμη».

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε επίσης πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι τα πράγματα θα έφταναν για τους αγρότες σε αυτό το σημείο, γιατί στόχος της ΕΕ, της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ είναι να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια και οι εμποροβιομήχανοι να εκμεταλλεύονται το φτηνό αγροτικό προϊόν, πουλώντας το πανάκριβα στους άλλους εργαζόμενους, καταναλωτές. Ασκησε κριτική στην κοινή αντιαγροτική πολιτική που έχουν ακολουθήσει κυβέρνηση, ΕΕ και ακόμα η ΝΔ και ο ΣΥΝ, αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις των πολιτικών αυτών έχουν σαν στόχο το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, ενώ επίσης, έκανε αναφορά στα ειδικότερα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών. Επισήμανε, ακόμα, ότι πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί αλλά ο παραγωγός κάθε προϊόντος. Η «κόκκινη κλωστή» που διαπερνά όλες τις πολιτικές για όλα τα προϊόντα είναι ο περιορισμός, τα πρόστιμα, οι χαμηλές τιμές και τόνισε πως ο αγώνας των αγροτών θα πρέπει να είναι κοινός ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Οι οδοντίατροι για το φορολογικό

Να καταγγείλει τον υπουργό Οικονομικών για την άρνησή του να δεχτεί τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίασή του και αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, μετά τις άκαρπες προσπάθειες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον υπουργό «για την παντελή έλλειψη διαλόγου και την επιπόλαιη και αποσπασματική προσέγγιση του φορολογικού συστήματος από την επιτροπή Γεωργακόπουλου που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Τέλος, καταγγέλλει την καθαρά φοροεισπρακτική μεθόδευση της κυβέρνησης που απαιτεί επιπλέον φόρους για χρήσεις που ίσχυσαν τα αντικειμενικά κριτήρια και ήδη καταβάλαμε υψηλότερους φόρους».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αγωνιστικό κάλεσμα διεξόδου

Κάλεσμα συμμετοχής για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση - Συνεργασία» προς τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους, με υλικό που διακινεί και με συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους καλεί, επίσης, να υπερψηφίσουν το ενωτικό ψηφοδέλτιό της, το ψηφοδέλτιο της αντίστασης σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που θίγει τα συμφέροντά τους και αγωνιστικά διεκδικεί τα δικαιώματα των μικρών και μεσαίων εμπόρων. Οι εκλογές γίνονται την Τετάρτη 3 Ιούλη 2002, στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων από τις 8 και μισή το πρωί έως τις 8 και μισή το απόγευμα.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η παράταξη, «οι εκλογές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που οι αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς οδηγούν στη συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια ενός μικρού αριθμού μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων και τις χιλιάδες μικρές αυτοαπασχολούμενες οικογενειακές επιχειρήσεις στην περιθωριοποίηση και στον αφανισμό». Η κατάσταση, υπογραμμίζει η παράταξη, θα ήταν διαφορετική για τις μικρές επιχειρήσεις αν ήταν διαφορετικοί οι συσχετισμοί στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων αλλά και στο ΔΣ του Συλλόγου στα Γιάννενα (η συμβιβασμένη πλειοψηφία εκπροσωπείται από την «Εμπορική Πρωτοπορία»).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση - Συνεργασία» τονίζει πως ήταν παρούσα στα καθημερινά και πιεστικά προβλήματα που απασχολούν τις μικρές επιχειρήσεις με θέσεις και προτάσεις. Πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αποκάλυπτε καθημερινά το ρόλο των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, επιδίωξε να δώσει αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό για τη λύση των προβλημάτων, έκανε σοβαρές προσπάθειες για την αγωνιστική συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών συναδέλφων σε ενωτική βάση και πρόβαλε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργαζόμενους και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι μικρές επιχειρήσεις. Η παράταξη εκφράζει, τέλος, τη δυναμική που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ