ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Βρισκόμαστε απροσδόκητα μπροστά σε μια σοβαρή εξέλιξη», λέει η κυβέρνηση

Με τη «17 Νοέμβρη» συνδέει η Αστυνομία τον 40χρονο Σάββα Ξηρό, ο οποίος τραυματίστηκε από τη βόμβα που έσκασε στα χέρια του, στο λιμάνι του Πειραιά. Το 38άρι, που βρέθηκε στην κατοχή του, είχε κλαπεί από αστυνομικό που δολοφονήθηκε το 1984 με όπλο που έχει χρησιμοποιήσει η «17 Νοέμβρη»

Ο Σάββας Ξηρός

ICON

Ο Σάββας Ξηρός
Μια βόμβα, που έσκασε το περασμένο Σάββατο στα χέρια ενός 40χρονου άνδρα στο λιμάνι του Πειραιά, ήρθε να δώσει την «πινελιά» του γεγονότος στα σενάρια που εδώ και μήνες διαρρέουν, μέσω ορισμένων ΜΜΕ, κύκλοι ελληνικών και, κυρίως, ξένων μυστικών υπηρεσιών. Σενάρια, που προαναγγέλλουν συλλήψεις, δίκες και καταδίκες τρομοκρατών. Μια «πινελιά» φωτός «στην άκρη του τούνελ», αφού, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «θα γνωρίζουμε πόσο κοντά είμαστε στη σύλληψη, μόνο όταν βγούμε από τη σήραγγα, ειδάλλως απλώς βλέπουμε ένα φως». Η λάμψη της ...αισιοδοξίας του Τ. Μίλερ ενισχύθηκε από τη λάμψη του εκρηκτικού μηχανισμού που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού, λίγο πριν ο τελευταίος την τοποθετήσει κοντά στα εκδοτήρια εισιτηρίων της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, το 38άρι περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης ανήκε στον αστυφύλακα Χρήστο Μάτη, που είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια ληστείας που είχε γίνει σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα. Ο αστυνομικός είχε δολοφονηθεί με όπλο που χρησιμοποιούσε στις ενέργειές της η «17 Νοέμβρη». Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε χτες βράδυ ότι «η κυβέρνηση απροσδόκητα βρίσκεται μπροστά σε μια σοβαρή εξέλιξη». Και αφού τόνιζε ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις και ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», σημείωνε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία».

Συγκεκριμένα, χτες το βράδυ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Φ. Νασσιάκος, αφού ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί ερωτήσεις, δήλωσε στους αστυνομικούς συντάκτες: «Σας κάλεσα για να σας κάνω μια ανακοίνωση για τις έρευνες που συνεχίζονται. Δε θα σας πω πολλά, γιατί η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Ικανοποιώντας, όμως, και τις ανάγκες της ενημέρωσης, θέλω να σας πω ότι η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Εμείς ενεργούμε με προσοχή στα πλαίσιο του νόμου και των κανόνων της δημοκρατικής πολιτείας. Ο λόγος για τον οποίο σας κάλεσα απόψε είναι για να σας ανακοινώσω ότι το περίστροφο που βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης είναι το όπλο που αφαιρέθηκε από τον δολοφονηθέντα αστυφύλακα Χρήστο Μάτη, κατά τη ληστεία της ΕΤΕ Πετραλώνων στις 24-12-84. Για άλλη μια φορά, θέλω να σας παρακαλέσω να είστε προσεκτικοί σε όσα μεταδίδετε. Εμείς θα σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις».

Σύνδεση υποθέσεων

Το εργαστήριο του Σ. Ξηρού, στην οδό Αιγιαλείας 10, στον Κολωνό

Eurokinissi

Το εργαστήριο του Σ. Ξηρού, στην οδό Αιγιαλείας 10, στον Κολωνό
Σύμφωνα με το φάκελο που μοίρασε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στους δημοσιογράφους, το περίστροφο που χρησιμοποιήθηκε για την ανθρωποκτονία του αστυνομικού συνδέεται εργαστηριακά με τις παρακάτω υποθέσεις:

«Πυροβολισμοί κατά περιπολικού του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης (8 Νοέμβρη 1983), ληστεία ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στην οδό Πατησίων 316 (13 Ιούλη 1988), επίθεση κατά του εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη (10 Γενάρη 1989), επίθεση κατά του εισαγγελέα Π. Ταρασουλέα (18 Γενάρη 1989), συμπλοκή Σεπολίων - τραυματισμός αστυφύλακα (20 Νοέμβρη 1991), δολοφονία του εφοπλιστή Ν. Περατικού στον Πειραιά (28 Μάη 1997). Οι ανωτέρω αξιόποινες πράξεις αποδίδονται στην ΕΟ "17 Νοέμβρη"».

Κρατούνται τουλάχιστον έξι

Αλλα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της ενέργειας ήταν δυο χειροβομβίδες, μια αρμαθιά με κλειδιά και τηλεκάρτα του ΟΤΕ. Αλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο γρήγορος εντοπισμός από τις αρχές, του ζευγαριού που ζήτησε πληροφορίες για την υγεία του βομβιστή από το «Τζάνειο» το βράδυ του συμβάντος, αλλά και το ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.20 το βράδυ του Σαββάτου και στις 11 το βράδυ αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το εργαστήρι αγιογραφίας που διατηρούσε στην οδό Αιγιαλείας 10 στον Κολωνό, το γκαράζ του οποίου, κατά πληροφορίες, χρησιμοποιούνταν ως γιάφκα. Εδώ προκύπτει το ερωτηματικό, αν ο δράστης και οι συνεργοί του ήταν πολύ «γνωστοί» στις αρχές από τη συστηματική επιτήρηση που τους ασκούσαν. Χτες το πρωί, αστυνομικοί, που είχαν στήσει ενέδρα, συνέλαβαν δυο άτομα που πήγαν να ανοίξουν το εργαστήρι. Ετσι, μαζί με τον Σ. Ξηρό, πρέπει να κρατούνται τουλάχιστον έξι άτομα.

Εσκασε στα χέρια του

Το σπίτι στην Παλλήνη, όπου διέμενε ο Σάββας Ξηρός με την Ισπανίδα φίλη του

Eurokinissi

Το σπίτι στην Παλλήνη, όπου διέμενε ο Σάββας Ξηρός με την Ισπανίδα φίλη του
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες». Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν οδηγηθεί από τον τρόπο της συνδεσμολογίας του εκρηκτικού μηχανισμού, που αποτελούνταν από χρονοδιακόπτη, μπαταρία, πυροκροτητή και αμμωνιοδυναμίτιδα. Ο μηχανισμός εξερράγη από λάθος του δράστη την ώρα που προσπάθησε να τον ενεργοποιήσει.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο στις 10.20 το βράδυ, όταν ο φερόμενος από την Αστυνομία ως δράστης, Σάββας Ξηρός, κάτοικος Παλλήνης, προσπάθησε να τοποθετήσει τη βόμβα στα εκδοτήρια εισιτηρίων της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς». Η βόμβα έσκασε στα χέρια του, τραυματίζοντάς τον βαριά. Σε 10 λεπτά, η ακτή Μιαούλη είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού. Ενα ασθενοφόρο μετέφερε τον τραυματία στο «Τζάνειο». Στις 11.15 ένα ζευγάρι πήγε στο νοσοκομείο και ρώτησε μια νοσοκόμα για την κατάσταση της υγείας του. Η ταυτότητα του ζευγαριού εντοπίστηκε γρήγορα από την Ασφάλεια και χτες ανακρίθηκε από κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής.

Στις 11.30 το βράδυ, λιμενικοί εντόπισαν πίσω από το εκδοτήριο και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Πέντε λεπτά αργότερα, βρήκαν σάκο με περίστροφο, κλειδιά και χειροβομβίδες. Ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο, στο θώρακα και το αριστερό χέρι.

Eurokinissi

Ο Σάββας Ξηρός γεννήθηκε στο 1962 στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είναι ιερέας και πολύτεκνος. Στην Παλλήνη συζούσε με μια Ισπανίδα και σκόπευαν να παντρευτούν. Δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε απασχολήσει την Αστυνομία ως ύποπτος για συμμετοχή σε ομάδα βομβιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα, τονίστηκε ότι τα σενάρια που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένες κυριακάτικες εφημερίδες γύρω από την τρομοκρατία δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αναφερόμενος στις έρευνες για την έκρηξη της βόμβας στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι «γίνεται μια έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από την υπόθεση». Οσον αφορά στο θέμα της προόδου στις έρευνες για την τρομοκρατία, ανέφερε ότι «δουλεύουμε με σύστημα και ευθύνη, δουλεύουμε αποτελεσματικά και από τη δουλιά μας είμαστε αισιόδοξοι».

Το σημείο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έγινε η έκρηξη

Associated Press

Το σημείο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έγινε η έκρηξη
«Συλλήψεις, δίκες, καταδίκες» προαναγγέλλει ο Τ. Μίλερ

«Φως στο τούνελ» βλέπει με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ. «Η "17Ν" είναι η παλαιά Ελλάδα και δεν έχει ερείσματα στη σύγχρονη, όπου συντελείται ένα οικονομικό θαύμα», είπε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Εβδομη Μέρα» ο πρεσβευτής των ΗΠΑ. Ο Τ. Μίλερ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η αμερικανική «γραμμή» στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι: συλλήψεις, δίκες, καταδίκες. Σημείωσε ότι η «17Ν» δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοντά είμαστε στις συλλήψεις, είπε χαρακτηριστικά: «Το τέλος ενός τούνελ το βλέπεις όταν πλησιάζεις. Θα γνωρίζουμε πόσο κοντά είμαστε στη σύλληψη, μόνο όταν βγούμε από τη σήραγγα, ειδάλλως απλώς βλέπουμε ένα φως» και πρόσθεσε: «Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε και ακούτε».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενότατα με τις ελληνικές και τις βρετανικές και επιτυχία θα είναι όταν συλληφθούν τα μέλη της οργάνωσης και προσαχθούν σε δίκη. Σημείωσε ότι «οι ηγέτες της "17Ν" δεν κάνουν λάθη, είναι οι ίδιοι πολύ προσεκτικοί και το στοίχημα δεν είναι να τους βρούμε απλώς και να τους δείξουμε με το δάχτυλο, αλλά να τους συλλάβουμε υπό συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν τη δίωξή τους».

Δημοσιεύματα των κυριακάτικων εφημερίδων «Το Βήμα» και «Στο Καρφί» υποστηρίζουν ότι οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», καθώς έχουν εντοπίσει τον αρχηγό και τα βασικά στελέχη της οργάνωσης. Σύμφωνα με αυτά, οι διωκτικές αρχές έχουν ανακρίνει εκτελεστή της οργάνωσης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στη δολοφονία του Στ. Σόντερς. Οι δύο εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι εκτελεστές της οργάνωσης αποτελούνται από μέλη του ΕΛΑ και απορροφήθηκαν από τη «17Ν», όταν η οργάνωσή τους σταμάτησε τη δράση της. Και τα δυο δημοσιεύματα ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με την εκπομπή «Φάκελοι» του Α. Παπαχελά στο «Μέγκα».

Κατά το «Καρφί» ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι Ελληνας διανοούμενος, περίπου 65 ετών, που ζει στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ο άνδρας αυτός διατηρούσε σχέση με τον Μιχάλη Ράπτη, ο οποίος, παρά τις πιέσεις του Α. Παπανδρέου, δεν έδωσε καμία πληροφορία.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι Ελληνες και, όπως γράφει το «Βήμα», η ανακοίνωση των ονομάτων δεν πρόκειται να προκαλέσει έκπληξη, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Κατά το δημοσίευμα, μετά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι έρευνες, με τη συνεργασία ελληνικών, αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, δεν αποκλείεται να γίνουν και συλλήψεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Η «Απογευματινή» της Κυριακής υποστηρίζει ότι πρόκειται για «φήμες» και στο δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται «παιχνίδια ξένων και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ερήμην της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για συλλήψεις τρομοκρατών».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με συνέντευξη του στον «Τύπο» της Κυριακής υποστηρίζει ότι «όταν θα έχουν να πουν κάτι οι υπηρεσίες θα το πουν δημόσια και πολύ περισσότερο η Δικαιοσύνη, που είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός».

Πάντως ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας τόνισε προχτές ότι «τα σενάρια που δημοσιεύονται σήμερα για την τρομοκρατία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

ΝΔ: Φλυαρεί η Αστυνομία!

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει την πορεία των ερευνών των διωκτικών αρχών η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει τις εξελίξεις. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του κόμματος δε διστάζουν να κάνουν λόγο για «ύποπτη φλυαρία της Αστυνομίας», η οποία αποδυναμώνει την όλη επιχείρηση. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι είναι «αφύσικο» η Αστυνομία να προβαίνει σε ανακοινώσεις όπως οι χτεσινές και γι' αυτό δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αντίθετα ισχυρίζονταν ότι «πάνε για συγκάλυψη»!

Επιθέσεις από τους «Επαναστατικούς Πυρήνες»

Οι «Επαναστατικοί Πυρήνες» έχουν αναλάβει την ευθύνη για 14 βομβιστικές ενέργειες. Στη μία από αυτές, που είχε γίνει το Μάη του 1999 και είχε στόχο το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», είχε σκοτωθεί η 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου και είχε τραυματιστεί ο 27χρονος Γιάννης Κανναβάς.

Η πρώτη επίθεση είχε γίνει τον Οκτώβρη του 1996 με στόχο τη δεξαμενή καυσίμων του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

  • Το Γενάρη του 1997 έγινε στόχος το κτίριο έξι, των Δικαστηρίων της Αθήνας.
  • Το Μάη της ίδιας χρονιάς, βόμβα προκαλεί ζημιές με βομβιστική επίθεση στο Α` Λιμενικό Τμήμα στην Ακτή Τσελέπη, στον Πειραιά. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από πυροκροτητή, εννιάβολτη μπαταρία, εκρηκτική ύλη κι ένα μικρό ρολόι.
  • Το Αύγουστο του 1997, χτυπούν τα γραφεία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή, στην οδό ναυάρχου Νικοδήμου στην Αθήνα και τρεις μήνες μετά τα γραφεία της Πανεθνικής Δημοκρατικής Ενωσης, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος.
  • Τον Ιούλη του 1998, έκρηξη στο κτίριο του ΑΣΕΠ συγκλονίζει το κέντρο της Αθήνας. Το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, ακολουθούν δυο βομβιστικές επιθέσεις στις τράπεζες «Αμέρικαν Εξπρές» και «Μπάρκλεϊς», στον Πειραιά.
  • Το Δεκέμβρη του 1999, τοποθέτησαν βόμβα στα γραφεία της «Τεξάκο» στη λεωφόρο Κηφισιάς.
  • Το Μάρτη του 2000, βάζουν βόμβες στην εταιρία ΜΕΤΚΑ του Ε. Μυτιληναίου, στο Ν. Ηράκλειο και στην ΑΚΤΩΡ, στο Χαλάνδρι. Τον Οκτώβρη εξουδετερώνεται βόμβα στο πολιτικό γραφείο του Σ. Σουμάκη. Ενα μήνα αργότερα, οι «Επαναστατικοί Πυρήνες» βάζουν βόμβα στη Μεταμόρφωση, στο εργαστήρι του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη και στις τράπεζες «Σίτιμπανκ» και «Μπάρκλεϊς» στη Βούλα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ