Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συλλήψεις, δίκες, καταδίκες» προαναγγέλλει ο Τ. Μίλερ

«Φως στο τούνελ» βλέπει με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ. «Η "17Ν" είναι η παλαιά Ελλάδα και δεν έχει ερείσματα στη σύγχρονη, όπου συντελείται ένα οικονομικό θαύμα», είπε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Εβδομη Μέρα» ο πρεσβευτής των ΗΠΑ. Ο Τ. Μίλερ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η αμερικανική «γραμμή» στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι: συλλήψεις, δίκες, καταδίκες. Σημείωσε ότι η «17Ν» δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη ομάδα, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κοντά είμαστε στις συλλήψεις, είπε χαρακτηριστικά: «Το τέλος ενός τούνελ το βλέπεις όταν πλησιάζεις. Θα γνωρίζουμε πόσο κοντά είμαστε στη σύλληψη, μόνο όταν βγούμε από τη σήραγγα, ειδάλλως απλώς βλέπουμε ένα φως» και πρόσθεσε: «Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε και ακούτε».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενότατα με τις ελληνικές και τις βρετανικές και επιτυχία θα είναι όταν συλληφθούν τα μέλη της οργάνωσης και προσαχθούν σε δίκη. Σημείωσε ότι «οι ηγέτες της "17Ν" δεν κάνουν λάθη, είναι οι ίδιοι πολύ προσεκτικοί και το στοίχημα δεν είναι να τους βρούμε απλώς και να τους δείξουμε με το δάχτυλο, αλλά να τους συλλάβουμε υπό συνθήκες τέτοιες που να επιτρέπουν τη δίωξή τους».

Δημοσιεύματα των κυριακάτικων εφημερίδων «Το Βήμα» και «Στο Καρφί» υποστηρίζουν ότι οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», καθώς έχουν εντοπίσει τον αρχηγό και τα βασικά στελέχη της οργάνωσης. Σύμφωνα με αυτά, οι διωκτικές αρχές έχουν ανακρίνει εκτελεστή της οργάνωσης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα εμπλέκεται στη δολοφονία του Στ. Σόντερς. Οι δύο εφημερίδες επισημαίνουν ότι οι εκτελεστές της οργάνωσης αποτελούνται από μέλη του ΕΛΑ και απορροφήθηκαν από τη «17Ν», όταν η οργάνωσή τους σταμάτησε τη δράση της. Και τα δυο δημοσιεύματα ήταν στο ίδιο «μήκος κύματος» με την εκπομπή «Φάκελοι» του Α. Παπαχελά στο «Μέγκα».

Κατά το «Καρφί» ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι Ελληνας διανοούμενος, περίπου 65 ετών, που ζει στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ο άνδρας αυτός διατηρούσε σχέση με τον Μιχάλη Ράπτη, ο οποίος, παρά τις πιέσεις του Α. Παπανδρέου, δεν έδωσε καμία πληροφορία.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι Ελληνες και, όπως γράφει το «Βήμα», η ανακοίνωση των ονομάτων δεν πρόκειται να προκαλέσει έκπληξη, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Κατά το δημοσίευμα, μετά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι έρευνες, με τη συνεργασία ελληνικών, αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, δεν αποκλείεται να γίνουν και συλλήψεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Η «Απογευματινή» της Κυριακής υποστηρίζει ότι πρόκειται για «φήμες» και στο δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται «παιχνίδια ξένων και ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ερήμην της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για συλλήψεις τρομοκρατών».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με συνέντευξη του στον «Τύπο» της Κυριακής υποστηρίζει ότι «όταν θα έχουν να πουν κάτι οι υπηρεσίες θα το πουν δημόσια και πολύ περισσότερο η Δικαιοσύνη, που είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός».

Πάντως ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας τόνισε προχτές ότι «τα σενάρια που δημοσιεύονται σήμερα για την τρομοκρατία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ