ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ζει στους αγώνες για το αύριο...

Από την προχτεσινή εκδήλωση. ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Από την προχτεσινή εκδήλωση. ΦΩΤΟ: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στα 53 χρόνια από το θάνατο του ήρωα τού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Αλεξάνδρου, του θρυλικού καπετάν Διαμαντή, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στον τόπο καταγωγής του, τη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή.

Το πατρικό σπίτι του καπετάν - Διαμαντή, έχει μετατραπεί σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ενωσης Φίλων, σε ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στη δράση του ίδιου, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Στην αυλή, μπροστά απ' το σπίτι υπάρχει προτομή του θρυλικού αντάρτη, η οποία εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή Σταύρος Κορομπίλης, ο οποίος σημείωσε πως ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής Καπετάν Διαμαντής «μας οδηγεί και στο σημερινό αγώνα».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΕΠ Στερεάς του ΚΚΕ, που, αναφερόμενος στα βιογραφικά και την προσωπικότητα του θρυλικού Διαμαντή που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, αρχικά, είπε: Το 1936 και ενώ η Θεσσαλονίκη στιγματίζεται από τις άνανδρες δολοφονίες εργατών το Μάη, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, φοιτητής τότε στην ίδια πόλη, οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το 1940, πολεμά ως Λοχίας στο Μέτωπο της Αλβανίας. Στην Κατοχή, οργανώνεται στον ΕΛΑΣ, γίνεται καπετάνιος του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και παίρνει μέρος στη μάχη της Αθήνας. Το 1946, με την έναρξη του εμφυλίου ανεβαίνει στα βουνά του Παρνασσού. Το 1947, τοποθετείται επικεφαλής του αρχηγείου Παρνασσίδας και απ' τις αρχές του 1948 διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, υποστράτηγος ονομασμένος απ' την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Μετά το θάνατό του, στις 21 Ιούνη 1949, ονομάζεται αντιστράτηγος, τιμημένος νεκρός.

Και ο ομιλητής θα επισημάνει: «Απόδοση τιμής, στη μνήμη του Διαμαντή είναι η συνέχιση, η ένταση και το άπλωμα των αγώνων». Και, στις σημερινές συνθήκες, απάντηση μπορεί να δώσει μόνον η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου, του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού Μετώπου που προωθεί το ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση, που έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών και τον εθνικό ύμνο, παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων συναγωνιστών του και δύο από τους άνδρες της Ασφάλειάς του, τότε, και αντιπροσωπείες των ΚΚΕ, ΠΕΑΕΑ, Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού κλπ.

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Μη στερείτε το δικαίωμα της απεξάρτησης

Αγωνιώδης έκκληση με αφορμή τα γεγονότα στην Αλεξανδρούπολη

Να πάρουν θέση, στηρίζοντας το δικαίωμα των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους για φροντίδα και κοινωνική βοήθεια, καλεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της Αλεξανδρούπολης και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την οξυγονοκόλληση της πόρτας του νέου συμβουλευτικού σταθμού, από μια ομάδα κατοίκων.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο κτίριο χρειάστηκε να σπάσουν το λουκέτο που κάποιοι είχαν τοποθετήσει, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα οξυγονοκολλημένη, ενώ το προσωπικό του σταθμού έχει δεχτεί επανειλημμένως απειλές και ύβρεις στην προσπάθειά του να εκπληρώσει το έργο του.

«Δεν είναι δυνατό, ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο, μια μικρή μερίδα πολιτών να επιμένει με κοντόφθαλμο τρόπο να στερεί από την πόλη υπηρεσίες υψηλής προτεραιότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κόστος που αυτό θα έχει για την τοπική κοινωνία», επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί ότι ο συμβουλευτικός σταθμός, στη λειτουργία του οποίου ορισμένοι αντιδρούν, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αλεξανδρούπολης και μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης παραχωρήθηκε το παλιό μαιευτήριο προκειμένου να στεγαστεί ένα από τα νέα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, το οποίο είναι το πρώτο στην περιοχή της Θράκης που θα παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Στάση ζωής το παράδειγμά του

Μήνυμα του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον καπετάν Διαμαντή

Χαιρετιστήριο μήνυμα στην εκδήλωση για τον Καπετάν Διαμαντή έστειλε ο Χ. Φλωράκης, ο οποίος και αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συναγωνιστές,

Λυπάμαι που λόγοι υγείας δε μου επέτρεψαν να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο γνώριμο και αγαπημένο χώρο της Ρούμελης, στα ποτισμένα με τόσες θυσίες χώματα, για τη Λευτεριά και την προκοπή του Λαού μας.

Σ' αυτή τη σεμνή τελετή την αφιερωμένη στον Καπετάν Διαμαντή νιώθω κοντά σας, τιμώντας μαζί σας την ηρωική μορφή του.

Ολοι όσοι τον γνώρισαν σε καλές, αλλά και σε δύσκολες - κρίσιμες στιγμές - εκεί που κρίνεται το μέγεθος, η αντοχή και το βάθος του Λαϊκού Αγωνιστή, του Κομμουνιστή, τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν.

Πράγματι είναι δύσκολο να πει κανείς με δύο λόγια αυτά που πρέπει και που είναι ικανά να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα και τη συνεισφορά του στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Το "Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο Λαός" δίνει νομίζω το μέτρο μιας σωστής αξιολόγησης.

Αναπολώντας την ηρωική μορφή του, αναπολώ τον τιμημένο δρόμο που τράβηξαν γενιές και γενιές συντρόφων μας, κομμάτι του Λαού, με το Λαό για το Λαό.

Στο πρόσωπο ενός επώνυμου Λαϊκού ηγέτη, αγωνιστή Κομμουνιστή όπως του σ. Διαμαντή αντικειμενικά από τα πράγματα αναγνωρίζουμε και τιμάμε όλους όσοι έπεσαν στον τίμιο αγώνα. Αναγνωρίζουμε και τιμάμε όλους όσοι συνεχίζουν απροσκύνητοι τις παραδόσεις της λεβεντιάς, της πίστης στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Και μέσα σε όλα αυτά αναγνωρίζουμε και τιμάμε μια στάση ζωής που ανέδειξε και καταξίωσε το ΚΚΕ. Αυτή του ανθρώπου που δεν τα διπλώνει, δε σκύβει το κεφάλι μπροστά στον ισχυρό. Που δε συμβιβάζεται με ό,τι καταπιέζει το δίκιο και την ανθρωπιά του.

Περνά ο χρόνος και πολλά ίσως να χάνονται.

Ομως αυτή η στάση ζωής, η παρακαταθήκη, είμαι σίγουρος δεν πρόκειται να χαθεί. Κρατάει - προβάλλει ζωντανή και επίκαιρη στις μέρες μας.

Αυτή τη στάση ζωής ουσιαστικά καταγράφουμε και τιμάμε σήμερα εδώ. Αυτή μεταδίδουμε στους νεότερους μέσα και από τη μορφή του συντρόφου μας Καπετάν Διαμαντή».

ΠΕΕΠΠ
Ακόμα να λυθούν τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων!

Μαζική συμμετοχή επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων στο «αντάμωμα» της Νάουσας

Μια ανθρώπινη αγωνιστική συνάντηση είχαν, για 14η φορά φέτος, στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας την Κυριακή χιλιάδες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που ήρθαν με κάθε μέσο από όλη τη χώρα στο μαγευτικό αυτό μέρος του Νομού Ημαθίας. Μια συνάντηση μνήμης και τιμής προς τους ήρωες αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας, μια συνάντηση ανάμνησης συγκινητικών στιγμών από τη ζωή και τη δράση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλά και μια συνάντηση όρκου για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, για τον αγώνα προκειμένου να επαναπατριστούν όλοι χωρίς διάκριση οι πολιτικοί πρόσφυγες. Τέλος ήταν μια εκδήλωση που αποτελεί ηχηρή απάντηση σ' όλους εκείνους που προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τους αγώνες και τις θυσίες του Αντιστασιακού ΕΑΜικού Κινήματος και του ΔΣΕ.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ Γρ. Φώτου η μεταχείριση των πολιτικών προσφύγων από πλευράς πολιτείας είναι ζυμωμένη με το πνεύμα της μισαλλοδοξίας. «Γιατί, πώς εξηγείται να έχουν καταργηθεί νόμοι όπως ο 509 και τα διάφορα βασιλικά διατάγματα και το πρόβλημα του επαναπατρισμού και της εγκατάστασής μας να μένει άλυτο; Και με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται κι άλλα δύσκολα προβλήματα, που αφήνονται στη βιολογική λύση. Ενώ οι αρμόδιοι της χώρας, ταυτόχρονα, φέρονται με εγκληματικό τρόπο απέναντί μας», σημείωσε ο Γρ. Φώτου.

«Η σημερινή συνάντηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι βέβαια συνάντηση μνήμης», θα υπογραμμίσει στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης για να προσθέσει πως «παράλληλα δείχνει ότι όταν ένας λαός πορεύεται για τα ιδανικά της Ελευθερίας, Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, μπορεί να τα βάλει και με τον ιμπεριαλισμό».

Μίλησε ακόμα ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΕΠΠ και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ, παραρτημάτων της ΠΕΕΠΠ και ο Αλ. Χατζηκώστας από μέρους του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως: Το συνταξιοδοτικό, όπως αυτό καθορίστηκε με το νόμο 1539/85, έκλεισε το δρόμο της επιστροφής σε αρκετές χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στην προσφυγιά αφήνοντας εκεί τους απογόνους τους, διότι κι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αλυτο παραμένει, επίσης, το πρόβλημα της επιστροφής των δημευμένων και καταπατημένων περιουσιών και αποζημιώσεων. «Γιατί ο νόμος 1540/85 έχει λήξει χωρίς να τελειώσει ακόμα ο επαναπατρισμός... Η κυβέρνηση, με βάση το νόμο 1863/89 για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου, καλείται να προχωρήσει αποφασιστικά και να λύσει το αίτημα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αναπήρων θυμάτων του ΔΣΕ». Η συγκέντρωση ενέκρινε ακόμη ψηφίσματα κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και μήνυμα προς τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στις ανατολικές χώρες.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας οργανώνουν, στις 7 Ιούλη 2002, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 πμ, εκδήλωση τιμής στη Στυμφαλία, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε εκεί, στις 1-3 Ιούλη του '44 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα ήταν να αποδεκατιστεί ολόκληρο το τάγμα των επιδρομέων και να σωθούν οι κάτοικοι και η σοδειά της ορεινής Κορινθίας από βέβαιη καταστροφή.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7 πμ την Κυριακή 7.7.02. Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλ.: 010.8234.296 και 010.8831.368

  • To παράρτημα Ραφήνας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 7.7.02 και ώρα 10 το πρωί, διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα αποκαλυφθεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Ραφήνα, στην πλατεία έξω από το μέγαρο του ΟΤΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ