ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - TVX
Επιχείρηση εξωραϊσμού της καταστροφής

Κυβέρνηση και βιομήχανοι διοργάνωσαν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, για να πείσουν ότι η TVX φέρνει «ανάπτυξη», που μπορεί να συνυπάρξει με το περιβάλλον. Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης

Motion Team

Δύο κόσμοι αντίθετοι συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ» της Θεσσαλονίκης. Μέσα στη μεγάλη κλιματιζόμενη αίθουσα του ξενοδοχείου πραγματοποιούνταν η ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με θέμα «Περιβάλλον - Τοπικές Κοινωνίες - Η περίπτωση της μεταλλευτικής βιομηχανίας». Εξω, απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με πανό και συνθήματα αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική και την «ημερίδα - φιάσκο» και απαιτούν να σταματήσει αμέσως η μεταλλευτική δραστηριότητα της TVX, που κυριολεκτικά βάζει φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού με άμεσο κίνδυνο την καταστροφή των κατοικιών, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον αφανισμό του χωριού.

Μέσα, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και του κράτους προσπαθούν εναγωνίως να αποδείξουν ότι «η ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας και η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος δε συνιστούν αντικρουόμενα ζητήματα». Εξω, οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά την καταστροφή και τον τρόμο της μεταλλευτικής δραστηριότητας των πολυεθνικών στη χώρα μας, δηλώνουν την αντίθεσή τους με βροντερά συνθήματα: «Κάτω τα χέρια από τη Στρατονίκη», «Με τα ΜΑΤ και με τη βία παίρνετε τα μεταλλεία», «Το χωριό βουλιάζει, πάρτε το χαμπάρι». Το μεγάλο πανό τους εκφράζει κι αυτό την αγωνία και την οργή των κατοίκων: «TVX Απατεώνες - Η Στρατονίκη θα ζήσει».

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι επισημαίνουν ότι, ενώ υπάρχει μελέτη της εταιρίας μελετών RACE Α.Ε. που έγινε για λογαριασμό της TVX το 1995 και η οποία τονίζει ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή Στρατονίκης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή περιουσιών και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», η κυβέρνηση έδωσε άδεια για επέκταση των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής στη Στρατονίκη και έθεσε στη διάθεσή της τα ΜΑΤ, για να παρεμποδίσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων. Επισημαίνουν ακόμα ότι στη Στρατονίκη «ούτε στον εμφύλιο δεν είχε τόσους χωροφύλακες» Κι αυτό το λένε κάποιοι «ανάπτυξη».!

Μέσα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, στην ομιλία του περηφανεύτηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η ΔΕΗ, επιδοτεί την ΠΕΣΙΝΕ με 9 - 10 δισ. το χρόνο λόγω της ειδικής τιμής που προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια στο γαλλικό μονοπώλιο. Και μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να ανανεωθεί το ίδιο δικαίωμα της ΛΑΡΚΟ για άλλα έξι χρόνια! Ηθελε προφανώς να πει ο υπουργός ότι η κυβέρνησή του φροντίζει για την «ανάπτυξη».

Εξω, όμως, οι εξοργισμένοι κάτοικοι της Στρατονίκης θέτουν αμείλικτα ερωτήματα:

- Μήπως κάποιοι θέλουν την περιοχή μας, τη γη του Αριστοτέλη, μόνιμη χαβούζα αποβλήτων;

- Αν βουλιάξει το χωριό,τι θα γίνει; Αν σκοτωθούν άνθρωποι ποιοι θα ευθύνονται;

Μοναδική εξαίρεση στις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ομιλητών της ημερίδας για ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία της κοινωνικής συνοχής, κλπ., που στην ουσία αποτελούν ευφημισμό για το ξεπούλημα της χώρας και την παραγωγή υπερκερδών από μερικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις, αποτέλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, που υπενθύμισε σε όλους ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αδειοδότηση και εκτέλεση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που ο πυρήνας του βρίσκεται στο ίδιο το Σύνταγμα και σε νομοθετήματα της ΕΕ που έχουν επίσης αυξημένη τυπική ισχύ, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο από τον νομοθέτη και τη διοίκηση όσο και τους επιχειρηματικούς φορείς.

Προειδοποίησε, επίσης, όλους ότι «διατάξεις νόμων, με τις οποίες επιδιώκεται η διευκόλυνση των επενδύσεων με παράκαμψη βασικών και διαδικαστικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, αν κριθούν από τα δικαστήρια αντισυνταγματικές ή αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο».

Στα νύχια των ιδιωτών και το μετρό της Αθήνας!

Στα νύχια των ιδιωτών - κερδοσκόπων προετοιμάζει το έδαφος να ρίξει η κυβέρνηση ένα ακόμη δημόσιο έργο στο πλαίσιο του αμόκ των ιδιωτικοποιήσεων που την έχει καταλάβει. Πρόκειται για το μετρό της Αθήνας το οποίο μέχρι τώρα έχουν χρυσοπληρώσει οι Ελληνες εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων υπερβάσεων.

Η κυβέρνηση ήδη διερευνά τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια της κατασκευής ορισμένων επεκτάσεων, όπως αυτές κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας, Ηλιούπολης - Γλυφάδας και Πανεπιστημίου - Γαλατσίου. Το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκήρυξης για την πρόσληψη οικονομικού συμβούλου πάνω στο θέμα των συμβάσεων παραχώρησης των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3 του μετρό.

Ο σύμβουλος αυτός ουσιαστικά και τυπικά πρόκειται να διερευνήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για την κατασκευή των προαναφερόμενων επεκτάσεων - ή και άλλων - του μετρό της Αθήνας με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης και να εκπονήσει τα τεύχη δημοπράτησης με βάση τις προϋποθέσεις που θέλουν οι ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει για άλλη μια φορά «γην και ύδωρ» προς τους ιδιώτες ώστε να γίνει η «επένδυσή» τους ελκυστική. Εκτός, δηλαδή, από σημαντικό μερίδιο των εισιτηρίων (ακόμη και σε βάρος του ήδη λειτουργούντος μετρό και κατασκευασμένου με έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή όλων μας), το ΥΠΕΧΩΔΕ θα τους παραχωρήσει την αποκλειστική εκμετάλλευση και των σταθμών μετεπιβίβασης. Στους σταθμούς αυτούς - με βάση μάλιστα τη γνωστή πρόσφατη (ν)τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή και κατά της οποίας αντέδρασε και το ΤΕΕ - θα μπορούν να αναπτύξουν πλήθος εμπορικών δραστηριοτήτων με απεριόριστο συντελεστή δόμησης (πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, πολυκαταστημάτων κ.λπ.), ώστε να βγάλουν σίγουρα και γρήγορα υπερκέρδη!

Φυσικά το επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να είναι η ολοκληρωτική παραχώρηση του μετρό της Αθήνας στους ιδιώτες, είτε μέσω πρόσθετων συμβάσεων, είτε και μέσω του Χρηματιστηρίου. Ολοι αυτοί οι «πειραματισμοί» βέβαια σίγουρο θύμα τους θα έχουν τους επιβάτες του μετρό, στους οποίους θα επιβληθεί ακόμη πιο πανάκριβο εισιτήριο, προς δόξαν της εκσυγχρονιστικής πολιτικής και στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών...

Αλλαγές στα Ολυμπιακά έργα

Τους όρους «διαρκής εκλογίκευση» και «προσαρμογή», σε αντιπαράθεση με τις λέξεις «έκπτωση» και «μείωση», χρησιμοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, για να περιγράψει τις αλλαγές των Ολυμπιακών έργων που ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές: Στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο θα χρησιμοποιηθεί άμμος αντί για χλόη στο δάπεδο της αρένας, θα μειωθεί ο όγκος των προπονητηρίων και των προθερμαντηρίων, ο όγκος των κτιρίων που προορίζονται για τις Ομοσπονδίες, θα αφαιρεθεί η αρένα του λεγόμενου ντρεσάζ και ο χώρος προθέρμανσης.

Στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, επίσης στο Μαρκόπουλο, θα μειωθούν οι υπόγειοι χώροι και οι εγκαταστάσεις των Ομοσπονδιών, των υπηρεσιών και άλλων παρόμοιων χρήσεων «που δεν είναι καθόλου Ολυμπιακές». Θα μειωθεί και ο αριθμός των μόνιμων κερκίδων.

Στο Φάληρο θα καταργηθεί το δεύτερο γήπεδο στην περιοχή του beach volley και θα περιοριστούν τα μόνιμα κτίρια. Θα μειωθούν σημαντικά και οι προσωρινές κατασκευές στο μόνιμο προπονητήριο.

Στον Αγιο Κοσμά θα μειωθούν τα κτίρια αλλά όχι οι αγωνιστικοί χώροι. Αν η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων του ΕΟΤ χρειάζεται τα κτίρια θα επωμιστεί και το κόστος.

Στο Ελληνικό, θα μειωθούν οι μόνιμες κερκίδες και ενδεχομένως το μέγεθος της δεύτερης λίμνης του σλάλομ. Θα καταργηθεί το δεύτερο γήπεδο χόκεϊ και μάλλον και το δεύτερο γήπεδο μπέιζμπολ.

Στο Γουδί, θα μειωθούν οι κερκίδες, ο όγκος των κτιρίων στο ΚΕΠΥ και στο κολυμβητήριο. Τα 100 στρέμματα του αμαξοστασίου θα στρωθούν με γαρμπίλι αντί γι' άσφαλτο για να μειωθεί το κόστος.

Τέλος, στο Σχοινιά, θα μειωθούν οι κερκίδες.

  • Χτες η «Αθήνα 2004» έδωσε στη δημοσιότητα το Ολυμπιακό δίκτυο μετακινήσεων. Από αυτό προκύπτει ότι σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής θα είναι κατειλημμένο από την Ολυμπιακή οικογένεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2004. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι θα πρέπει να είναι άδειοι 24 ώρες το 24ωρο και η Τροχαία θα απαγορεύει τη στάθμευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ