ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικά ταξίδια

Μιχαλακόπουλος - Γερασιμίδου-Χαλκιάς-Παπακωνσταντίνου, στη «Λυσιστράτη»
Μιχαλακόπουλος - Γερασιμίδου-Χαλκιάς-Παπακωνσταντίνου, στη «Λυσιστράτη»
Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό και πάντα επίκαιρο, παρουσιάζει στις 5 και 6 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Θέατρο «Διαδρομή». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Η μουσική είναι του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά - κοστούμια του Απόστολου Βέττα, οι χορογραφίες του Χάρη Μανταφούνη, οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη και η μουσική διδασκαλία της Νανάς Θρασυβουλίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Λυσιστράτη), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Κινησίας), Ελένη Γερασιμίδου (Κλεονίκη), Τάσος Χαλκιάς (Πρόβουλος), Θωμαΐς Ανδρούτσου (Μυρρίνη), Γιάννης Θωμάς (Σπαρτιάτης ), κ.ά.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Μιχαλακόπουλος χαρακτηρίζει τη «Λυσιστράτη», ως την «πιο φωτεινή διεκδίκηση της ειρήνης σε όλη την παγκόσμια δραματουργία» και προσθέτει «η διεκδίκηση αυτή από τις γυναίκες φέρει τα χαρακτηριστικά του γλεντιού και γίνεται με όχημα τη στέρηση της ερωτικής απόλαυσης από τους άντρες. Αυτό το χαρακτήρα του γλεντιού και του πανηγυριού θα έχει και η παράσταση που ετοιμάζουμε για τα Επιδαύρια 2002».

Στη συνέχεια, η παράσταση θα περιοδεύσει σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της χώρας.

  • Τη σπαρταριστή κωμωδία «Ερωτευμένοι Μυλωνάδες» παρουσιάζει το «Θέατρο της Ημέρας», με παραστάσεις που θα δώσει σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων των δήμων. Η αρχή γίνεται στην Αττική αύριο, στο «Ανοικτό Βορινό Θέατρο» του Δήμου Ανω Λιοσίων και ακολουθούν: «Θέατρο Αναβρύτων» Δήμου Αμαρουσίου (5/7), «Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο» Δήμου Ζωγράφου (10/7), «Βεάκειο» Δήμου Πειραιά (24/7).

Το έργο είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων που έχει γραφτεί από Ιταλούς δραματουργούς του 16ου, 17ου αι. στο «πνεύμα» της φάρσας και της Κομέντια ντελ άρτε του Μολιέρου και του Γκολντόνι. Η απόδοση του κειμένου είναι του Γιώργου Χατζηδάκη, η σκηνοθεσία της Αννας Σωτρίνη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ανδρομάχης Μοντζολή, η μουσική του Γιάννη Δροσίτη, οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και οι φωτισμοί του Πωλ Γραμμένου. Παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργος Κυριακίδης, Αντώνης Περπινιάς, Πέτρος Δαμουλής, Ντότυ Πριόνα, Μαρίνα Μπακοπούλου, Γεράσιμος Κίκλης, Μαριλίζα Χρονέα.

Μουσικές περιπλανήσεις

Η Ελένη Καραΐνδρου
Η Ελένη Καραΐνδρου
Μία μεγάλη συναυλία θα δώσει αύριο (9.30 μ.μ.) στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, η Ελένη Καραΐνδρου, μαζί με την «Καμεράτα». Συμμετέχουν δέκα σολίστ σε έργα αγαπημένα της συνθέτριας, αλλά και σε έργα που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους θέματα από τις ταινίες: «Τιμή της Αγάπης», «Ρόζα», «Κλειστοί δρόμοι», αλλά και από το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το «Μελισσοκόμο», «Τοπίο στην ομίχλη», «Μία αιωνιότητα και μια μέρα», «Καλή πατρίδα σύντροφε» κ.ά. Οι σολίστ που συμμετέχουν είναι: Β. Χριστόπουλος (όμποε), Ν. Μιχαηλίδου (πιάνο), Ρ. Ρίπο (βιολοντσέλο), Ν. Γκίνος (κλαρινέτο), Στ. Γαδέδη (φλάουτο), Σ. Ανθης (τρομπέτα), Σ. Καζιάνος (φαγκότο), Β. Σκούρας (κόρνο), Α. Δημητριάδης (μαντολίνο), Α. Γεωργάκη (ακορντεόν). Εξάρχων της ορχήστρας: Σέργκιου Ναστάσα. Διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ. Στο πιάνο η Ελένη Καραΐνδρου.

Μία ακόμη συναυλία (εκτός από την προγραμματισμένη χτεσινή και σημερινή) θα δώσουν αύριο (9.30 μ.μ.) στο Λυκαβηττό η Χαρούλα Αλεξίου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Εισιτήρια για την τρίτη συναυλία διατίθενται στο δισκοπωλείο «Μετρόπολις» και στο ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Αύριο (9.30 μ.μ.) στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες, ο Τζόε Σατριάνι. Αυτοδίδακτος βιρτουόζος, κέρδισε τις καρδιές του κοινού με το καινοτόμο στιλ του και τους θρυλικούς του ήχους.

Στο «Βεάκειο» συναντώνται αύριο (9.30 μ.μ.) η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Μαζί τους ο Γιώργος Ανδρέου.

Σήμερα (9.30 μ.μ.) στη «Σκιά των Βράχων» του Δήμου Βύρωνα, ο Κώστας Χατζής και ο Γιάννης Σπανός ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν ένα τρίωρο πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε.

Από το Ηρώδειο στο Θέατρο Γης

Δύο παραστάσεις μεταφέρονται από το Ηρώδειο στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (Πολιτιστική Ολυμπιάδα), που παρουσιάζεται σήμερα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Νούρια Εσπερτ, Μανουέλ Ναβάρο, Μιγκέλ Παλενθουέλα, Αννα Φράου κ.ά.

Το νέο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο «Μια κωμωδία», που παρουσιάζει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, σε συνεργασία με το «Ανοιχτό Θέατρο», στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί και στο «Θέατρο της Γης», την Κυριακή. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, κοστούμια Αγνής Ντούτση, σκηνικά Κατερίνας Καμπανέλλη, μουσική Θόδωρου Αντωνίου, χορογραφία Δόνης Μιχαηλίδη. Παίζουν: Χρυσούλα Διαβάτη, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μίμης Χρυσομάλης, Ιάκωβος Ψαρράς, Γιάννης Δεγαΐτης κ.ά.

Τζαζ στο Λυκαβηττό

Μία και μοναδική συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού θα δώσει την Πέμπτη (4/7), στις 9.30μ.μ., ο Charles Lloyd, κορυφαίος σαξοφωνίστας και δάσκαλος (μεταξύ άλλων και του Κιθ Τζάρετ). Θα αφηγηθεί τις εξαίρετες μουσικές του ιστορίες, συνοδευόμενος από ένα συγκρότημα εκπληκτικών μουσικών, καθένας από τους οποίους κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία της τζαζ: John Abercrombie (κιθάρα), Robert Hurst (μπάσο) και Billy Hart (ντραμς).

Γεννημένος στο Μέμφις του Τενεσί, το 1938, ο Ch. Lloyd είχε την πρώτη του επαφή με το σαξόφωνο σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Υπήρξε μαθητής σπουδαίων μουσικών της τζαζ, όπως του πιανίστα Phineas Newborn και του σαξοφωνίστα Irvin Reason, ενώ ο περίφημος τρομπετίστας Booker Little υπήρξε ο πιο στενός παιδικός του φίλος. Στα εφηβικά του χρόνια συνεργάστηκε με το σαξοφωνίστα George Coleman και υπήρξε μέλος της ορχήστρας διάσημων καλλιτεχνών της μπλουζ σκηνής. Από τη δεκαετία του '60 ξεκινά την προσωπική του πορεία και με το Κουαρτέτο του γυρίζει τον κόσμο δίνοντας αξέχαστες συναυλίες. Το 1967, ο Lloyd ανακηρύσσεται ένας από τους καλύτερους «τζαζ καλλιτέχνες της χρονιάς». Μετά από μακρόχρονες απουσίες του, επιστρέφει στην ενεργό δράση το 1988, σχηματίζοντας νέο κουαρτέτο με τον Bobo Stenson, με τον οποίο συνεργάζονται μέχρι και σήμερα.

Βρέθηκε η Βακτριανή;

Σίγουροι ότι βρίσκονται στα «ίχνη» της αρχαίας Βακτριανής στο Αφγανιστάν δηλώνουν Γάλλοι αρχαιολόγοι, σύμφωνα τουλάχιστον με σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ».

Η «Μοντ» γράφει ότι τα ίχνη της θρυλικής πόλης (που έχει και έντονο ελληνικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον) βρέθηκαν στην πόλη Μπαλχ, στα σύνορα του Αφγανιστάν με τη Ρωσία, από τον αρχαιολόγο Ρολάν Μπεζενβάλ. Ο αρχαιολόγος ταξίδεψε στην Καμπούλ τον περασμένο Μάη με αφορμή το συνέδριο της UNESCO για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο Μπεζενβάλ αποφάσισε να μη μείνει μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά να πάει και στην Μπαλχ για να δει τις παλιές ανασκαφές. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο αρχαιολόγος και ένας φοιτητής του «έκαναν βόλτες στην περιοχή», όταν ένας ντόπιος τους κάλεσε στο σπίτι του και τους έδειξε δύο κίονες που είχε βρει.

Φυσικά οι αρχαιολόγοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα και ο Αφγανός τους πήγε στην περιοχή που είχε βρει τους κίονες και άλλα αρχαία αντικείμενα, τα οποία είναι μάλλον της ελληνιστικής εποχής. Τα συνεργεία που έσπευσαν ανακάλυψαν σε μια τρύπα έναν τοίχο ύψους 2,32 μέτρων και ένα οδόστρωμα. Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πλέον η Βακτριανή βρέθηκε. Οι ανασκαφές φυσικά θα συνεχιστούν.

Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι έσκαβαν στην πόλη Μπαλχ από τη δεκαετία του '20, αφού όλες οι μαρτυρίες (κυρίως γραπτές) έδειχναν ότι η Βακτριανή πρέπει να βρισκόταν κάπου στην ευρύτερη περιοχή. Πρώτος ξεκίνησε την ανασκαφή ο Αλφρέ Φουρέ (1924-25), χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά τον Φουρέ ακολούθησαν και άλλοι Γάλλοι αρχαιολόγοι.

Αύριο στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει τη «Λειτουργία του Ορφέα», πάνω σε αρχαία ορφικά ποιήματα και αφηγηματικά κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη. Από τους συντελεστές σημειώνουμε τους: Κ. Καζάκο, Κ. Παλιατσάρα, Β. Λαβίνα, Ζ. Σπυριδάκη κ.ά. Συμμετέχει η 30μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και η 40μελής χορωδία «Fons Musicalis». Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται τα «στάσιμα» σε ποίηση Γ. Σεφέρη και η διεθνής επιτυχία «Who pays the ferryman?».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ