ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα επεισόδια στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι

Αντιδράσεις κατοίκων στις προσπάθειες των Βρετανών να εγκαταστήσουν γιγαντιαία κεραία στην περιοχή της Αλυκής

Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν χτες το πρωί Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές γύρω από τρεις εκσκαφείς των Βρετανών που έφθασαν στην περιοχή Ακρωτηρίου για να αρχίσουν εργασίες εγκατάστασης γιγαντιαίας κεραίας στην περιοχή της Αλυκής. Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, που βρισκόταν με είκοσι και πλέον οικολόγους σε αντίσκηνο στην περιοχή. Οι οδηγοί δύο από τους εκσκαφείς αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με τα οχήματά τους, ενώ τρίτος εκσκαφέας παραμένει ακινητοποιημένος.

Μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατασκήνωσαν από προχτές βράδυ στην περιοχή, όπου θα παραμείνουν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να αποτραπούν οι ενέργειες των Βρετανών.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές των βρετανικών βάσεων, η κεραία υπό την επωνυμία «Πλούτωνας» θα είναι έτοιμη για δοκιμή εντός του 2003, ενώ αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις προθέσεις των Βρετανών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και διαβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τις βάσεις θα συνεχιστούν.

Ο Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε τις αναμενόμενες αντιδράσεις για τις προθέσεις των Βρετανών ελεύθερο δικαίωμα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο της κοσμιότητας και της νομιμότητας.

Σύλληψη βουλευτή

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στην περιοχή του υδροβιότοπου της Αλυκής Ακρωτηρίου. Αστυνομικοί των βρετανικών βάσεων συνέλαβαν τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη, ο οποίος είχε κατορθώσει, χωρίς να γίνει αντιληπτός, να περάσει στον υπό διαμόρφωση χώρο, όπου εκσκαφείς εκτελούν από το πρωί χωματουργικές εργασίες.

Ο Μ. Ματσάκης ανέβαινε στους εκσκαφείς και έπαιρνε τα κλειδιά από τους οδηγούς. Οταν έφθασε στον τελευταίο, άνδρες της αστυνομίας των βάσεων τον απομάκρυναν διά της βίας, τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό των βάσεων στην Επισκοπή.

Κατηγορήθηκε γραπτώς για παράνομη είσοδο σε έδαφος των βάσεων, με σκοπό την παρεμπόδιση έργων και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μ. Ματσάκης δήλωσε ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο και μετέβη ξανά στο χώρο της κατασκευής των έργων, έξω από την περιφραγμένη περιοχή, ενώ μέσα σε αυτή βρίσκονται οι άνδρες των βάσεων.

Τον βουλευτή του ΔΗΚΟ ακολουθεί αστυνομικό όχημα και μονάδες της αστυνομίας με εκπαιδευμένους σκύλους.

Την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ακρωτήρι θα μελετούσε αργά χτες το βράδυ η συντονιστική επιτροπή Ακρωτηρίου, η οποία θα καθόριζε και το πλαίσιο δράσης της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις χτεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δε συμμετείχαν κάτοικοι του Ακρωτηρίου, οι οποίοι εμφανίζονται τρομοκρατημένοι από τις απειλές των Βρετανών ότι θα απολυθούν από τις εργασίες τους.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές συνομιλίες και το καλοκαίρι

Με την ολοκλήρωση, σήμερα, του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς για το Κυπριακό, το επίκεντρο της προσοχής μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί από τον Αλβάρο ντε Σότο, για την πορεία της διαδικασίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ενημέρωση από πλευράς του εκπροσώπου του γγ θα είναι πλήρης και θα αντικατοπτρίζει την εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι προφανές ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία δεν ευνοούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναφορές είτε στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε σε ανακοίνωση της γραμματείας που να "καίουν" τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για τη στάση του. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η διαδικασία πρέπει απαραιτήτως να διατηρηθεί εν ζωή.

Παράλληλα με τις κινήσεις των μεσολαβητών, Αθήνα και Λευκωσία παρεμβαίνουν τις μέρες αυτές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κινήσεις εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς.

Οι διπλωματικές υπηρεσίες και των δύο κυβερνήσεων άρχισαν ήδη τις ενέργειές τους στα πλαίσια ενημέρωσης των κρατών - μελών που διαδραματίζουν άμεσα ή έμμεσα ρόλο στις διεργασίες για το Κυπριακό.

Η ενημέρωση αποτελεί ουσιαστικά καταγραφή των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου γύρου των συνομιλιών.

Ο Αλβάρο ντε Σότο στηρίζει όλες του τις κινήσεις στους σχεδιασμούς του ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου για να συνεχίσει τις απευθείας συνομιλίες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συνομιλίες θα κρατήσουν στη νέα φάση μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, όταν η διαδικασία θα διακοπεί για δύο περίπου βδομάδες, για να επαναρχίσουν στα τέλη του ίδιου μήνα.

Εντατικοποίηση των συνομιλιών αναμένεται να γίνει εντός του Σεπτέμβρη, μήνας ο οποίος κρίνεται ως ο πιο σημαντικός για το μέλλον της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, κυρίως τους μεσολαβητές, οι οποίοι βλέπουν ότι πλησιάζουν οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ που θα πάρουν τις αποφάσεις για τη διεύρυνση της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ