Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα επεισόδια στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι

Αντιδράσεις κατοίκων στις προσπάθειες των Βρετανών να εγκαταστήσουν γιγαντιαία κεραία στην περιοχή της Αλυκής

Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν χτες το πρωί Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές γύρω από τρεις εκσκαφείς των Βρετανών που έφθασαν στην περιοχή Ακρωτηρίου για να αρχίσουν εργασίες εγκατάστασης γιγαντιαίας κεραίας στην περιοχή της Αλυκής. Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, που βρισκόταν με είκοσι και πλέον οικολόγους σε αντίσκηνο στην περιοχή. Οι οδηγοί δύο από τους εκσκαφείς αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με τα οχήματά τους, ενώ τρίτος εκσκαφέας παραμένει ακινητοποιημένος.

Μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατασκήνωσαν από προχτές βράδυ στην περιοχή, όπου θα παραμείνουν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να αποτραπούν οι ενέργειες των Βρετανών.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές των βρετανικών βάσεων, η κεραία υπό την επωνυμία «Πλούτωνας» θα είναι έτοιμη για δοκιμή εντός του 2003, ενώ αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις προθέσεις των Βρετανών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και διαβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τις βάσεις θα συνεχιστούν.

Ο Ι. Κασουλίδης χαρακτήρισε τις αναμενόμενες αντιδράσεις για τις προθέσεις των Βρετανών ελεύθερο δικαίωμα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο της κοσμιότητας και της νομιμότητας.

Σύλληψη βουλευτή

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στην περιοχή του υδροβιότοπου της Αλυκής Ακρωτηρίου. Αστυνομικοί των βρετανικών βάσεων συνέλαβαν τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη, ο οποίος είχε κατορθώσει, χωρίς να γίνει αντιληπτός, να περάσει στον υπό διαμόρφωση χώρο, όπου εκσκαφείς εκτελούν από το πρωί χωματουργικές εργασίες.

Ο Μ. Ματσάκης ανέβαινε στους εκσκαφείς και έπαιρνε τα κλειδιά από τους οδηγούς. Οταν έφθασε στον τελευταίο, άνδρες της αστυνομίας των βάσεων τον απομάκρυναν διά της βίας, τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό των βάσεων στην Επισκοπή.

Κατηγορήθηκε γραπτώς για παράνομη είσοδο σε έδαφος των βάσεων, με σκοπό την παρεμπόδιση έργων και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μ. Ματσάκης δήλωσε ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο και μετέβη ξανά στο χώρο της κατασκευής των έργων, έξω από την περιφραγμένη περιοχή, ενώ μέσα σε αυτή βρίσκονται οι άνδρες των βάσεων.

Τον βουλευτή του ΔΗΚΟ ακολουθεί αστυνομικό όχημα και μονάδες της αστυνομίας με εκπαιδευμένους σκύλους.

Την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ακρωτήρι θα μελετούσε αργά χτες το βράδυ η συντονιστική επιτροπή Ακρωτηρίου, η οποία θα καθόριζε και το πλαίσιο δράσης της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις χτεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δε συμμετείχαν κάτοικοι του Ακρωτηρίου, οι οποίοι εμφανίζονται τρομοκρατημένοι από τις απειλές των Βρετανών ότι θα απολυθούν από τις εργασίες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληροφορίες για ΝΑΤΟική βάση στην Καρπασία (2008-01-15 00:00:00.0)
Μετατρέπονται σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών (2003-03-06 00:00:00.0)
Στην Κύπρο οι «13» Παλαιστίνιοι (2002-05-10 00:00:00.0)
Συζητήσεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων (2002-03-27 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις για την επίμαχη κεραία (2001-07-18 00:00:00.0)
Συμπεριφορά επικυρίαρχου από τους Βρετανούς! (2001-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ