Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καθεστώς η ανασφάλεια για τους νέους εργαζόμενους

«Συμπαράταξη» και ΚΝΕ καταγγέλλουν την κυρίαρχη πολιτική που στερεί το δικαίωμα στη δουλιά

Η προκήρυξη της ΚΝΕ για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
Η προκήρυξη της ΚΝΕ για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κινείται η ανεργία στην περιοχή της πρωτεύουσας. Για τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση και τα αίτιά της, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και οι συνοδοιπόροι τους δε λένε κουβέντα. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταγγέλλει την κυρίαρχη πολιτική που στερεί το δικαίωμα στη δουλιά. Μαζί με την ΚΝΕ καλούν σε αγώνα για ανατροπή της.

Μέσα Απρίλη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στη χώρα το 2001. Αθροιζόμενος ο επίσημος αριθμός των νέων ανέργων (208.900) και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων (241.300), φτάνουν τους 450.200 άνεργους κατά μέσο όρο το 2001, χωρίς να υπολογίσουμε τον αριθμό ανέργων των υπόλοιπων κατηγοριών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2001 η ανεργία έφτασε στο 10,9% από 10,7% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2000. Κατά μέσο όρο, η ανεργία το 2001 κυμάνθηκε στο 10,5%. Στην Αττική η εγγεγραμμένη ανεργία εμφανίζεται στο 10,4%. Η κατάσταση είναι και θα εμφανιζόταν - και στα χαρτιά - ακόμα χειρότερη. Απλά, καλύφθηκε τεχνηέντως με την απασχόληση στα μεγάλα έργα, τα χιλιάδες προγράμματα μισοαπασχόλησης, κατάρτισης, εργασίας εμπειρίας. Και, τελευταία, με την προσωρινή απασχόληση μέσω της «ενοικίασης» εργαζομένων, η οποία εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Απέναντι σε αυτό το μίζερο τοπίο, οι κύριοι εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής άποψης, στον προεκλογικό αγώνα για το Δήμο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη («Αθήνα αύριο») και Χρ. Παπουτσής(«Ομορφη Πόλη») ποιούν τη νήσσαν. Υπόσχονται ωραία σκηνικά πόλης, χωρίς να απαντούν στο πώς θα ζουν οι κάτοικοί τους. Αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα που εδώ και καιρό έχει υποβάλει η «Συμπαράταξη»: «Πόσο "όμορφη" μπορεί να είναι η "Αθήνα αύριο", όταν το ποσοστό της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας ξεπερνά το 10% με τον πραγματικό αριθμό να φτάνει ακόμα και το 15%; Και ειδικά για τους νέους, στους οποίους το ποσοστό της ανεργίας προσεγγίζει και ξεπερνά το 20%;».

Απαντήσεις όμως, έχει η ΚΝΕ. Οι Οργανώσεις Α` Αθήνας εκφράζουν τη στήριξή τους στη «Συμπαράταξη» αλλά και τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και για τις θέσεις που παίρνουν απέναντι στο μείζον ζήτημα της ανεργίας. Οι νεολαίοι κομμουνιστές απευθύνονται σε κάθε νέο, μαθητή, σπουδαστή, άνεργο, εργαζόμενο, καλώντας τον να στηρίξει υποψήφιους αγωνιστές που βρίσκονται στο πλευρό τους. Ηδη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ κυκλοφορούν μια δίφυλλη προκήρυξη και οργανώνουν σχετικές εξορμήσεις. Περιγράφοντας την πραγματικότητα που ζουν οι νέοι Αθηναίοι, η ΚΝΕ τονίζει ότι για τους νέους εργαζόμενους η ανασφάλεια είναι καθεστώς.

Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν ευθύνες, αφού, όπως τονίζει στην προκήρυξή της η ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιούν το Δήμο της Αθήνας σαν έναν κρίκο που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική τους. Ο δε ΣΥΝ (που στις προηγούμενες εκλογές στήριξε το ΠΑΣΟΚ με κοινό συνδυασμό) συγκροτεί ψηφοδέλτιο έχοντας το ίδιο πρόγραμμα συναίνεσης με την αντιλαϊκή πολιτική στα βασικά πολιτικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της ΚΝΕ, η 26χρονη υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δ. Σωτηροπούλου, γεν. γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, καλεί τους νέους σε υπερψήφιση της «Συμπαράταξης» και σε αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «που θα αντιτάσσεται στον εργασιακό μεσαίωνα όπου μας οδηγούν. Που θα παλεύει για σταθερή δουλιά για όλους, με δικαιώματα και ελευθερίες, ιδίως για τους νέους, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται τόσο εύκολα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ