Τρίτη 2 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προεδρία με εκκρεμότητες

Με δεδομένη την εκκρεμότητα στην υπόθεση του ευρωστρατού, η Ελλάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντα της προεδρίας της επιτροπής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), αντικαθιστώντας τη Δανία, ενώ και θα συμμετέχει στη λεγόμενη Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρώην, τρέχουσα και μελλοντική προεδρία).

Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, προβάλλοντας την άποψη της Αθήνας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι η Αγκυρα οφείλει μια απάντηση στην ΕΕ σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού. Προβάλλοντας αυτή την άποψη, η Αθήνα υπενθυμίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί επί των θέσεων που οι «15» υιοθέτησαν στη Σεβίλλη για τον ευρωστρατό. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει ότι το θέμα του ευρωστρατού έχει ρυθμιστεί από το αμερικανοβρετανικό κείμενο της Αγκυρας και ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση.

Πάντως, η Ελλάδα θα προεδρεύει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, το στρατιωτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ESDP) και αναμένει την απόφαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του ευρωστρατού.

Στην περίπτωση που η Τουρκία αποδεχτεί τη συμφωνία των «15» στη Σεβίλλη, τότε το θέμα του ευρωστρατού θα συζητηθεί στο συμβούλιο COPERER και εφόσον υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, τότε το κείμενο της Σεβίλλης θα ενσωματωθεί στα κοινοτικά έγγραφα.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική στρατιωτική και πολιτική ελίτ στο θέμα του ευρωστρατού το γεγονός ότι γίνονται αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το τελευταίο τριήμερο, στις οποίες συμμετέχει ακόμη και ο ασθενής πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ