ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Η «γεύση» του δείπνου θα φανεί στο μέλλον...

Την Παρασκευή ξεκινά η Οργανωτική Συνδιάσκεψη, με τον Γ. Παπανδρέου να «παίρνει θέση»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν το χτεσινοβραδινό δείπνο στο Μαξίμου θα βοηθήσει στην ...«ψυχική επανένωση» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στην αντιμετώπιση της λεγόμενης εσωστρέφειας της κυβέρνησης, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χτες όλα τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του «δείπνου», μιλώντας για «άτυπη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής», όπου θα συζητούνταν θέματα όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, η Συνδιάσκεψη και άλλα τέτοια...

Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το δείπνο (και πριν από αυτό καθώς από σήμερα θα φανούν οι ...μετα-δείπνο παρενέργειες) είναι σίγουρο ότι δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό - συνεργάτες του έλεγαν ότι όποιος έκανε τη διαρροή για το δείπνο ήθελε να το «κάψει» - αφού θα ήθελε σε μια τέτοια συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, διασφαλίζοντας τη δική του ηγεσία έως τις επόμενες εκλογές και αποσπώντας την «υπόσχεση» των κορυφαίων να υποστείλουν τις σημαίες των προσωπικών τους επιδιώξεων και ως εκ τούτου της διαδοχολογίας...

Το «δείπνο», δε, δημιούργησε και επιπλέον πονοκεφάλους λόγω της (υπόγειας) διαμαρτυρίας όσων δεν προσκλήθηκαν. Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στη φημολογία περί διαμαρτυριών, με χτεσινή του ανακοίνωση αναφέρει πως «ούτε πικράθηκε», «ούτε ενοχλήθηκε» γιατί «πολύ απλά ως πρόεδρος της Βουλής δε συμμετέχει ούτε παρεμβαίνει» στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Ο Γ. Παπανδρέου «κινείται»...

Αντί για όλα αυτά η είδηση περί του δείπνου αποτέλεσε το έναυσμα για νέο γύρο «κινήσεων» από τους πρωτοκλασάτους. Χαρακτηριστική η χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Λαλιώτη, αλλά και η πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να έχει κατ' ιδίαν επαφή, την Πέμπτη, και με τον Α. Τσοχατζόπουλο. Την ίδια μέρα ο τελευταίος έχει προσκληθεί και από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου... Ο Γ. Παπανδρέου, εξάλλου, που χτες μετά το τετ-α-τετ με τον Κ. Λαλιώτη αναφερθείς στη Συνδιάσκεψη μίλησε για μεγάλη ευκαιρία αναδιάταξης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και αποκάλεσε «σενάρια συνωμοσιολογούντων» τα όσα γράφονται για τις προσωπικές του προθέσεις όσον αφορά στην προώθησή του στην πρωθυπουργία, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής άφησε να διαφανεί ότι εφόσον κληθεί να αναλάβει «ρόλους» ευρύτερους στο κόμμα, θα το πράξει...

Κείμενο «αντιπολίτευσης»

Την ίδια ώρα που στο ΠΑΣΟΚ επανέρχεται το κλίμα των σεναρίων και των ...«γευμάτων», πάνω από 200 στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (μεταξύ αυτών βουλευτές, όπως οι Π. Κρητικός, Ν. Κατσέλη, Κ. Βασιλάκης κ.ά.), μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (Φραγκιαδάκη, Παναγιωτακόπουλος, Ραφτόπουλος κ.ά.) καθώς και στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών, συσκέφτηκαν την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου και αποφασίστηκε να προβούν σε παρέμβαση στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, το κείμενο που θα προωθήσουν θα καταφέρεται ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική, θα τίθεται θέμα ηγεσίας με έντονες βολές κατά του Κ. Σημίτη και θα τοποθετούνται αρνητικά στην απόφαση για εκλογή του προέδρου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ και του ΕΓ από το Συνέδριο, από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει κάθαρση από τα μέλη-μαϊμού στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ...

Τέλος, την Πέμπτη θα υπάρξει η τελευταία συνεδρίαση του ΕΓ πριν τη σύγκληση, την επομένη, της τριήμερης διάρκειας Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτοκριτική, αλλά και υπεράσπιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μόνο ρουσφέτια», δήλωσε, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέδριο του Κόμματος για την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης τρεις φορές επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που χρωστάει στον ελληνικό λαό», ενώ λίγο παρακάτω σημείωσε ότι «υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ». Αυτοκριτική διάθεση εφήμερης διάρκειας που σταχυολογείται από τα Μέσα, αφήνοντας όμως στο περιθώριο τα υπόλοιπα που αφορούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται και που ανάγλυφα υπερασπίστηκε ο υπουργός.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος θύμισε πρώτα τα χρόνια της «ανωριμότητας», τότε που αυτός και οι σύντροφοι του πίστευαν σ' έναν ενδυναμωμένο δημόσιο τομέα και συγκροτούσαν επιτροπές κοινωνικού ελέγχου. Τώρα, αντίθετα, είπε, συσσώρευσαν εμπειρίες τα πρωτοκλασάτα στελέχη, κατάλαβαν τη σημασία της αγοράς και κρίνουν ότι το κράτος θα πρέπει να ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες. Μόνο τα ταμπού παραμένουν. Γιατί, ρώτησε, να το ονομάζουμε αυτό ιδιωτικοποίηση;

Τι τον χωρίζει τότε από τη συντηρητική παράταξη και τους νεοφιλελεύθερους; Το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε, δεν είναι υπέρ της πλήρους επικράτησης της αγοράς σε βάρος του εργαζόμενου. Φυσικά, δύσκολα μπορεί να πείσει για αυτή τη διαφοροποίηση καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους ήταν αυτοί που απέτρεψαν την πλήρη επιστροφή του μεσαίωνα στα εργασιακά και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας.

Οι σύνεδροι, στην πλειοψηφία τους, κάθε άλλο παρά μη προνομιούχοι σε αυτή την πόλη - από στελέχη υπουργείων και διοικήσεων δημόσιων επιχειρήσεων ως τους εκλεκτούς της ΤΑ - χειροκρότησαν τις πικρές «αλήθειες» που είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ακόμη κι όταν αυτός δήλωνε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για την πλήρη απασχόληση - κι ας προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με ταχύτατους ρυθμούς.

Αργότερα μιλώντας ο Γ. Πασχαλίδης και πάλι χειροκροτήθηκε, όταν δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με την κοινωνία και λιγότερο με τον εαυτό του». Πώς εξηγείται αυτό; Μάλλον οι μισοί σύνεδροι θα πίστευαν ότι δεν τους αφορά η διαπίστωση, ενώ οι άλλοι, οι πιο αισιόδοξοι, ότι το κόμμα κάποτε κι αυτό θα το διορθώσει. Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη «των ανοιχτών οριζόντων», για την οποία υποτίθεται έγινε το συνέδριο, αυτή δε θα πρέπει τίποτα να περιμένει από την κυρίαρχη πολιτική.

ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες λόγω θέρους...

Με απόφαση - ποινή τέθηκε εκτός κόμματος η Στ. Αλφιέρη

Συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ, με βασικό θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι εργασίες όμως της συνεδρίασης δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον των μελών της ΚΠΕ και περιορίστηκαν σε μία από δύο μέρες, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, παρά τις αντιδράσεις αρκετών μελών της που το εξέλαβαν ως επιβεβαίωση της άποψής τους για υποβάθμιση του οργάνου. Δεν έλειψαν και αυτοί που αντέδρασαν για την εκλογική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία, η οποία «σύρεται σε εκλογικά ψηφοδέλτια», με συνεργασίες που κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις αποφάσεις του θεματικού συνεδρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για αυτόνομη κάθοδο στις Νομαρχίες.

Η εισήγηση της ΠΓ, με την οποία επανέρχεται στην περιγραφή των εξελίξεων τόσο στη χώρα όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και προτρέπει τις οργανώσεις σε πιο ουσιαστική ενασχόληση με τις επικείμενες τοπικές εκλογές, υπερψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 4 λευκά.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Πρόβλημα ακυβερνησίας και προοπτική ανόδου της ΝΔ στην εξουσία διαπίστωσε, εμφορούμενος από ανησυχία, στην εισηγητική του ομιλία στην ΚΠΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Αυτοαναιρέθηκε βέβαια σε ό,τι αφορά στα περί ακυβερνησίας, όταν την ίδια στιγμή επισήμανε τη σπουδή με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μέτρων στην κοινωνική ασφάλιση, στην εκχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στην εκποίηση της Πάρνηθας, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.ο.κ.

Δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στο ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία που έχει και να προχωρήσει σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στην αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.

Δε θα μπορούσε βέβαια να αφήσει το ΚΚΕ έξω από το πεδίο της κριτικής του. Ετσι το κατήγγειλε για «πρωτοφανή εχθρική και συκοφαντική επίθεση κατά του ΣΥΝ», συμπληρώνοντας πως «η συκοφαντία και η διαστρέβλωση είναι η μόνη μέθοδος αντιπαράθεσης που γνωρίζει. Αλλωστε ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με το δημοκρατικό διάλογο...». Με αυτές του τις αναφορές και τους αφορισμούς ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέδειξε την προσήλωσή του και εκπλήρωσε στο ακέραιο την υποχρέωσή του απέναντι στο δημοκρατικό διάλογο και την αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που κατά τα άλλα το ΚΚΕ είναι αυτό που δε σέβεται.

Για τη Στ. Αλφιέρη

Επ' αόριστον αναστολή της ιδιότητάς της ως κομματικού μέλους ήταν η ποινή που εισέπραξε η πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Στ. Αλφιέρη από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Πειραιά ως επικεφαλής άλλου συνδυασμού από αυτόν που στηρίζει στις δημοτικές εκλογές ο Συνασπισμός.

Η απόφαση πάρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και υπερψηφίστηκε από 75 μέλη της ΚΠΕ, ενώ υπήρξαν και 7 λευκά. Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά Γ. Γαβρίλη και της Στ. Αλφιέρη με εκατέρωθεν κατηγορίες. Ο πρώτος έκανε λόγο για πολιτικά απαράδεκτη πράξη, η δεύτερη για μη λειτουργία των κομματικών οργάνων και υποκατάστασή τους από μηχανισμούς, αγνόηση των κομματικών μελών, διορισμούς υποψηφίων κλπ.. Τόνισε δε, πως θα προσβάλει την απόφαση στο επόμενο Συνέδριο του κόμματος.

  • Την απόφασή της να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος για το Δήμο της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ντ. Μπακογιάννη, ανακοίνωσε χτες η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ. Από πλευράς του ΣΥΝ, ο Ν. Πιτσιόρλας, με δήλωσή του τόνισε πως η Ν. Λουλέ έχει τεθεί εκτός κόμματος.
Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 22.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Μυτιλήνη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της περιοδείας της στο νομό Λέσβου.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου συναντά έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, τον Παύλο Κοντογιαννίδη. Ο γνωστός ηθοποιός αυτή τη φορά μιλά λιγότερο για το θέατρο και περισσότερο για την άλλη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι.
  • Νωρίτερα, στις 20.00 μμ, «Στους δρόμους της λογοτεχνίας», ο Βαγγέλης Κούτας που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, φιλοξενεί τον Χριστόφορο Μηλιώνη σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για το συγγραφικό του έργο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ