ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση περιόδευσε ο Αγ. Σαχίνης

Ο Αγάπιος Σαχίνης

Eurokinissi

Ο Αγάπιος Σαχίνης
Περιοδεία στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα».

Ο Αγάπιος Σαχίνης και το κλιμάκιο της παράταξης είχαν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή, στρατηγό Νικηφόρο Τζατζάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφάλειας της πόλης και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σοβαρό αυτό θέμα. Στη συνέχεια πέρασαν απ' όλα τα τμήματα και τα γραφεία, είχαν συζήτηση με τους εργαζόμενους και μοίρασαν την ανοιχτή επιστολή του Αγάπιου Σαχίνη προς τους πολίτες της πόλης.

Στη συζήτηση με τον Ν. Τζατζάκη, ο υποψήφιος δήμαρχος συγκέντρωσε την προσοχή του στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, που την επίλυσή τους επιδιώκουν μέσα από το συνδικαλιστικό τους κίνημα. Τόνισε ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν λόγο για τη διαμόρφωση της πόλης όπου ζουν και εργάζονται. Θα πρέπει, όμως, να εργάζονται για την προστασία του λαού και των εργαζομένων και όχι να γίνονται μηχανισμός καταστολής. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι χρειάζεται να συμβάλουν όλοι, και οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης, ώστε να προσανατολιστεί η ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι στην παρακολούθηση πολιτών και την πάταξη των λαϊκών αγώνων.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003, ο Αγ. Σαχίνης επισήμανε: «Δε θέλουμε η πόλη να μετατραπεί σε γκέτο και να θέλουν οι πολίτες ειδική άδεια για να κυκλοφορήσουν στο κέντρο. Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα όλων των πολιτών να διαφωνούν με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και να διαδηλώνουν μαζικά ενάντια σ' αυτήν την πολιτική». Κάλεσε δε την αστυνομία να συμβάλει και με τη δική της στάση στη διατήρηση του ειρηνικού χαρακτήρα των διαδηλώσεων.

Ο αστυνομικός διευθυντής προσέφερε στον Αγ. Σαχίνη ένα συμβολικό δώρο.

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα», που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των δημοτών και των εργαζομένων της πόλης σ' όλους τους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους, είναι και θα είναι αρωγός στα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων, αφού οι εργαζόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα, όπως αμοιβές, Ασφάλιση, Παιδεία, Υγεία, κλπ., που είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο κλιμάκιο της παράταξης οι αστυνομικοί υπάλληλοι σε όλους τους ορόφους, που πήραν με ευχαρίστηση το έντυπο υλικό και συζήτησαν με τον Αγάπιο Σαχίνη και τα μέλη του κλιμακίου διάφορα θέματα που αφορούν στην πόλη.

ΔΑΣΥ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΔΡΑΜΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση για τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Βάσοβα

Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη του Νομού Καβάλας με τις εξελίξεις στο θέμα της μετατροπής της λιμνοθάλασσας Βάσοβα Χρυσούπολης και των γύρω εκτάσεων σε παραλιακή Βιομηχανική Περιοχή, προοπτική με την οποία φαίνεται να συμφωνεί η κυβέρνηση, που επιμένει να προωθεί βήμα - βήμα το σχέδιο αυτό.

Η «Διανομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης» (ΔΑΣΥ) καταγγέλλει πέρα από την κυβέρνηση και τις ευθύνες της απερχόμενης νομαρχιακής αρχής, που παρά τη θεωρητική και φραστική της αντίθεση στο σχέδιο, δεν αρνείται να υπογράψει και δεν προσβάλλει κρίσιμες διοικητικές πράξεις και το κυριότερο δεν μπαίνει επικεφαλής του μαζικού λαϊκού κινήματος σε αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση στην περιοχή αποθηκών καυσίμων. Με τη στάση της αυτή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συντάσσεται στην ουσία με την κυβέρνηση και συνεργεί στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση στην περιοχή αποθηκών υγρών και αέριων καυσίμων της «Μότορ Οϊλ» της οικογένειας Βαρδινογιάννη και μερικών ακόμα μεγάλων επιχειρήσεων. Η ΔΑΣΥ καταγγέλλει ότι η νομαρχία έφτασε στο σημείο, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να προσπαθήσει να μετακυλήσει σε διεθνείς οργανισμούς την ευθύνη για την αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής Βάσοβας. Για το λόγο αυτό κάλεσε επί τόπου τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Γραφείου ΡΑΜΣΑΡ για να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη η ομώνυμη συνθήκη σαν υπεύθυνη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού κινούνται δραστήρια για να σταματήσει η εν λόγω περιοχή να υπάγεται στους προστατευτικούς όρους της συνθήκης.

Στις συνθήκες αυτές, επισημαίνει η ΔΑΣΥ, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ενημέρωση σε βάθος των εργαζόμενων, όλου του λαού του νομού και ιδιαίτερα της επαρχίας Νέστου, καθώς και η ένταση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η παράταξη της ΔΑΣΥ αγκαλιάζει δυνάμεις που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της επανίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης, που περιλαμβάνει και τη Βάσοβα και επίσης εναντιώθηκε στη μετατροπή της λιμνοθάλασσας σε οποιουδήποτε είδους ΒΙ.ΠΕ. Η παράταξη στηρίζει τις προσπάθειες της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση της Βάσοβα», που δρα στην πόλη της Καβάλας, με την ελπίδα ότι στην πορεία θα εγκαταλείψει ορισμένες λαθεμένες θέσεις και θα πολιτικοποιήσει τη δράση της. Παράλληλα η ΔΑΣΥ καλεί τον καβαλιώτικο λαό να συγκροτήσει ένα δυνατό μέτωπο πάλης για τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας και την καθιέρωση του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων
  • ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 3 του Ιούλη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας, στις 7.30 μ.μ., όπου θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου.

  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 4 του Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Σικελιανού (κοντά στα ΚΑΝΑΡΙΑ). Στη συγκέντρωση ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Καλτσώνης θα παρουσιάσει την πρόταση της παράταξης για λαϊκή συσπείρωση στο δήμο και για ΤΑ που δεν πειθαρχεί σε αντιλαϊκές πολιτικές.

ΣΥΝ - ΚΕΔΑ
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι Αθήνας - Πειραιά

Με συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τους υποψήφιους νομάρχες Αθήνας - Πειραιά του συνδυασμού του ο Μ. Γλέζος, υποψήφιος υπερνομάρχης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ.

Ο τίτλος του συνδυασμού του είναι «Ενεργοί Πολίτες», υποψήφιος νομάρχης Αθήνας είναι το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Σπ. Λυκούδης και υποψήφια νομάρχης Πειραιά είναι η αρχιτέκτονας από το Κερατσίνι Εύη Καρακώστα.

Το συνδυασμό υποστηρίζουν επίσης, εκτός από τον ΣΥΝ και η ΚΕΔΑ, ενώ στη συνέντευξη μίλησαν οι δύο υποψήφιοι νομάρχες και ο πρώην υπουργός Γ. Μαγκάκης. Στο προεδρείο της συνέντευξης παρακάθονταν ανάμεσα στους άλλους και ο Γ. Θεωνάς εκ μέρους της ΚΕΔΑ, ενώ εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού του κ. Γλέζου ανέλαβε το μέλος της ΚΕΔΑ Μ. Κοψίδης.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Παρουσιάστηκε η διακήρυξη της ΝΑΣΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΑΝΕΔΚ στην Κέρκυρα έγινε την περασμένη Παρασκευή η συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης», όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο της διακήρυξης της παράταξης, εκλέχτηκε 25μελής γραμματεία και ανακοινώθηκαν τα πρώτα 10 ονόματα του ψηφοδελτίου. Δεκάδες ήταν οι συνδικαλιστές, οι μαχόμενοι άνθρωποι της ΤΑ και υποψήφιοι από τις δημοτικές κινήσεις Κέρκυρας, Λευκιμαίων, Θιναλίων, Εσπερίων που στηρίζει το ΚΚΕ και εκπρόσωποι από το ΔΗΚΚΙ.

Απευθυνόμενη προς την εργατική τάξη και το λαό της Κέρκυρας, η ΝΑΣΥ αναφέρει αναλυτικά στο γεγονός πως τα λαϊκά στρώματα της Κέρκυρας στα πλαίσια της σαρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των πολιτικών τους εκφραστών, που απειλούν να ανατρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα κεκτημένα των λαών, βιώνουν μία πραγματικότητα πολύ σκληρή σε όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα των συνθηκών ζωής και εργασίας. Και τονίζει πως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, χρειάζεται και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στη συσπείρωση και πάλη λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση διεκδίκησης φιλολαϊκών λύσεων, οι οποίες δεν μπορεί να υπάρξουν ή να είναι σταθερές και σε βάθος χωρίς γενικότερες αλλαγές στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ