Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΑΣΥ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΔΡΑΜΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ
Παρέμβαση για τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Βάσοβα

Ανάστατη είναι η κοινή γνώμη του Νομού Καβάλας με τις εξελίξεις στο θέμα της μετατροπής της λιμνοθάλασσας Βάσοβα Χρυσούπολης και των γύρω εκτάσεων σε παραλιακή Βιομηχανική Περιοχή, προοπτική με την οποία φαίνεται να συμφωνεί η κυβέρνηση, που επιμένει να προωθεί βήμα - βήμα το σχέδιο αυτό.

Η «Διανομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης» (ΔΑΣΥ) καταγγέλλει πέρα από την κυβέρνηση και τις ευθύνες της απερχόμενης νομαρχιακής αρχής, που παρά τη θεωρητική και φραστική της αντίθεση στο σχέδιο, δεν αρνείται να υπογράψει και δεν προσβάλλει κρίσιμες διοικητικές πράξεις και το κυριότερο δεν μπαίνει επικεφαλής του μαζικού λαϊκού κινήματος σε αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση στην περιοχή αποθηκών καυσίμων. Με τη στάση της αυτή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συντάσσεται στην ουσία με την κυβέρνηση και συνεργεί στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση στην περιοχή αποθηκών υγρών και αέριων καυσίμων της «Μότορ Οϊλ» της οικογένειας Βαρδινογιάννη και μερικών ακόμα μεγάλων επιχειρήσεων. Η ΔΑΣΥ καταγγέλλει ότι η νομαρχία έφτασε στο σημείο, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να προσπαθήσει να μετακυλήσει σε διεθνείς οργανισμούς την ευθύνη για την αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής Βάσοβας. Για το λόγο αυτό κάλεσε επί τόπου τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Γραφείου ΡΑΜΣΑΡ για να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη η ομώνυμη συνθήκη σαν υπεύθυνη για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού κινούνται δραστήρια για να σταματήσει η εν λόγω περιοχή να υπάγεται στους προστατευτικούς όρους της συνθήκης.

Στις συνθήκες αυτές, επισημαίνει η ΔΑΣΥ, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ενημέρωση σε βάθος των εργαζόμενων, όλου του λαού του νομού και ιδιαίτερα της επαρχίας Νέστου, καθώς και η ένταση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η παράταξη της ΔΑΣΥ αγκαλιάζει δυνάμεις που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της επανίδρυσης του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης, που περιλαμβάνει και τη Βάσοβα και επίσης εναντιώθηκε στη μετατροπή της λιμνοθάλασσας σε οποιουδήποτε είδους ΒΙ.ΠΕ. Η παράταξη στηρίζει τις προσπάθειες της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση της Βάσοβα», που δρα στην πόλη της Καβάλας, με την ελπίδα ότι στην πορεία θα εγκαταλείψει ορισμένες λαθεμένες θέσεις και θα πολιτικοποιήσει τη δράση της. Παράλληλα η ΔΑΣΥ καλεί τον καβαλιώτικο λαό να συγκροτήσει ένα δυνατό μέτωπο πάλης για τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας και την καθιέρωση του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ