Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κοντά σε συμφωνία με την Αίγυπτο για τα κοιτάσματα πετρελαίου

Σε προχωρημένο στάδιο και κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Κύπρου και Αιγύπτου για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης.

Μιλώντας ύστερα από τη σύσκεψη της εξ υπουργών Επιτροπής, ο Ν. Ρολάνδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με ακόμα μία χώρα, της οποίας δεν ανέφερε το όνομα, προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα προωθηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν και άλλες περιοχές.

Σημείωσε πως τα μέλη της υπουργικής επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω στο θέμα του πετρελαίου, καθώς και σε άλλα θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν σε αυτό το στάδιο να προωθηθεί συμφωνία. Στη σύσκεψη παρίστατο και ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού θα σημαίνει την αποδοχή της ύπαρξης του ψευδοκράτους. Σε δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ντενκτάς είπε επίσης ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν από τη λύση, το ψευδοκράτος θα προβεί στις αναγκαίες προετοιμασίες για να ενταχθεί και αυτό στην ΕΕ ταυτόχρονα με την Τουρκία.

Για να ενταχθεί η Κύπρος ως σύνολο, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία, η πολιτική ισότητα και η κρατική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, είπε, οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια συνεταιρική διοίκηση για να συμμετάσχουν στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσίασε τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το βελγικό μοντέλο. Οι συνομιλίες διεκόπησαν χτες και θα επαναρχίσουν στις 16 του Ιούλη.

Επικρίνει τους Βρετανούς ο Δ. Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της εγκατάστασης κεραιών στο Ακρωτήρι σαν να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

Δικαιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι δε βλέπει την κυβέρνηση να αντιδρά, και πρόσθεσε: «Μακάρι να αντιδρά και να μην το γνωρίζουμε». Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η Βουλή εμμένει στο ομόφωνο ψήφισμά της και επέκρινε τους Βρετανούς ότι προχωρούν εσπευσμένα και δημιουργούν τετελεσμένα. Επισήμανε ότι τα κόμματα αντιδρούν, αλλά η Βουλή, παρατήρησε, δεν έχει εκτελεστική εξουσία και δεν μπορεί να προχωρήσει σε απαγόρευση ή τερματισμό αυτής της δραστηριότητας των Βρετανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ