ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Οι δικαστές μπροστά στις ευθύνες τους

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Τ. Λυσιμάχου και Δ. Μελισσηνού προέδρου και γενικού τεχνικού διευθυντή, αντίστοιχα, του Ελληνικού Νηογνώμονα την περίοδο του ναυαγίου

Μπροστά στις ευθύνες τους βρίσκονται οι δικαστές του τριμελούς Εφετείου Πειραιά, οι οποίοι καλούνται να ακολουθήσουν το δρόμο της ευθύνης και να αποδώσουν αυτά που αναλογούν στο εγκληματικό δίδυμο εφοπλιστών και ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ. Το δίδυμο που στις 28 Δεκέμβρη 1996 έκοψε το νήμα της ζωής των 20 ανθρώπων ανάμεσά τους και ενός 10χρονου παιδιού, που ταξίδευαν με το σάπιο έως το κόκαλο τσιμεντάδικο πλοίο «ΔΥΣΤΟΣ». Μετά τη χτεσινή αγόρευση του εισαγγελέα του Εφετείου κ. Πλιώτα, ο οποίος λίγο - πολύ «τα 'ριξε» στο νεκρό πλοίαρχο, οι ελπίδες των συγγενών των θυμάτων για την απόδοση δικαιοσύνης, πέφτουν πλέον στους τρεις δικαστές του Εφετείου.

Ειδικότερα ο εισαγγελέας, παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση και τη σωρεία στοιχείων που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία, πρότεινε την απαλλαγή του Τ. Λυσιμάχου και Δ. Μελισσηνού προέδρου και γενικού τεχνικού διευθυντή αντίστοιχα του Ελληνικού Νηογνώμονα την περίοδο του ναυαγίου. Αυτό, όταν από τα στοιχεία που προέκυψαν είχε αποδειχτεί ότι αυτοί ήταν που έδιναν τις εντολές για την έκδοση πιστοποιητικών που χαρακτήριζαν αξιόπλοο αυτό το σαπάκι. Ακόμα σε ό,τι αφορά στην πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της πολυεθνικής ΑΓΕΤ) από τα 7 μέλη της διοίκησης που κάθονταν επίσης στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρότεινε την ενοχή μόνο του Ν. Μαύρου, γενικού διευθυντή της εταιρίας, όμως το σαπάκι ταξίδευε και με τις υπογραφές των υπολοίπων και όχι μόνο αυτό. Ενώ πρότεινε την ενοχή του Μαύρου την ίδια στιγμή έσπευσε να διευκολύνει τη θέση του, λέγοντας ότι δεν έχουν αποδειχτεί πλήρως οι ευθύνες του!

Σε ό,τι αφορά τον Ελληνικό Νηογνώμονα, ο οποίος από το 1992 έχει ιδιωτικοποιηθεί και παραδοθεί στους εφοπλιστές αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο οργανισμός αυτός όσο και τα στελέχη του αποτελούν τα «αγαπημένα παιδιά» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τ. Λυσιμάχου παρά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ» ουδέποτε «ενοχλήθηκε» από τις καρέκλες του διευθύνοντα συμβούλου των εταιριών του δημοσίου Αγροτική Ασφαλιστική και Αγροτική Ζωής! Επίσης, να σημειωθεί ότι παραμένει ακόμα βασικό στέλεχος του Ελληνικού Νηογνώμονα καθώς είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής, η οποία αποτελεί την καρδιά του οργανισμού!

Τα προσχήματα που πρόβαλε ο εισαγγελέας για να... στηρίξει τα αστήριχτα, ήταν ότι ο Τ. Λυσιμάχου απουσίαζε στο εξωτερικό την περίοδο του ναυαγίου! Ενώ για τον Δ. Μελισσηνό είπε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία ότι έδωσε εντολή για την έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού. Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Δ. Μελισσηνός έχει ήδη στην πλάτη του απόφαση για 5ετή φυλάκιση με αναστολή που του επιβλήθηκε για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»!

Ο εισαγγελέας φόρτωσε τις ευθύνες στον νεκρό πλοίαρχο και στον απλό επιθεωρητή του Νηογνώμονα κ. Τόλη, ο οποίος είχε επιθεωρήσει το πλοίο λίγο καιρό πριν αυτό βουλιάξει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΥΦΛΟΥΣ
Προκήρυξη απροκάλυπτης κοροϊδίας

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, δουλιά για όλους και όχι ανεργία», απαίτησαν οι τυφλοί

Οι άνεργοι τυφλοί αποδοκίμασαν τη συμπαιγνία με το σύνθημα: «Η ειδική προκήρυξη είναι κοροϊδία, δουλιά για όλους και όχι ανεργία»
Οι άνεργοι τυφλοί αποδοκίμασαν τη συμπαιγνία με το σύνθημα: «Η ειδική προκήρυξη είναι κοροϊδία, δουλιά για όλους και όχι ανεργία»
Με μια ειδική προκήρυξη που εκκρεμεί απ' τον Οχτώβρη 2001 και δεν καλύπτει ούτε το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων ανέργων τυφλών «ξεμπέρδεψε» το υπουργείο Εργασίας στο αίτημά τους για πλήρη απασχόληση όλων των απόφοιτων απ' τις σχολές.

Μάλιστα, η προκήρυξη -όπως υποσχέθηκε ο Δ. Ρέππας- θα γίνει σήμερα γεγονός που δίνει την αίσθηση της συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης και της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), που οργάνωσε για χτες κινητοποίηση, αλλά δεν έκανε καμιά προσπάθεια για αγωνιστική παρουσία στο υπουργείο Εργασίας.

Ομως, οι τυφλοί μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Νέων Ανέργων και της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) Τυφλών είχαν μια αξιοπρεπή παρουσία στο υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι και με τα συνθήματά τους έδωσαν το πραγματικό μήνυμα της κινητοποίησης: «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι της λιτότητας και της ανεργίας», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δουλιά για όλους και όχι ανεργία» και «οι τυφλοί δε σκύβουν το κεφάλι, με το λαό αντίσταση και πάλι» ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΠΣΤ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα και την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου. Η ηγεσία του ΠΣΤ περιορίστηκε στην προκήρυξη των 33 θέσεων, ενώ ο Χρ. Γεωργακόπουλος, στέλεχος της ΕΣΚ και μέλος του ΔΣ του ΠΣΤ έθεσε την κεντρική ιδέα των αιτημάτων που εγκρίθηκαν στη μαχητική κινητοποίηση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων στις 23.4.2002.

Η ειδική προκήρυξη γίνεται με βάση το νόμο 2643/98, που ενεργοποιήθηκε μόνο μια φορά στην προεκλογική περίοδο του 2000, ενώ επιβάλλεται να γίνεται η προκήρυξη κάθε Μάρτη. Ετσι οι 33 θέσεις καλύπτουν μόνο το ένα τέταρτο των 120 εγγεγραμμένων τυφλών ανέργων, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που θα αποφοιτήσουν το 2002 απ' τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στο αίτημα για την προκήρυξη όλων των θέσεων ο Δ. Ρέππας απάντησε ότι θα το συζητήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε στο χαρακτηρισμό ότι είναι μια καλή σκέψη το αίτημα να γίνουν προστατευόμενα εργαστήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για τα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες.

Εντονη ήταν η αντίδραση των συγκεντρωμένων τυφλών όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα απ' τη συνάντηση με τον υπουργό. Αποδοκίμασαν τη συμπαιγνία με τα συνθήματα: «Η ειδική προκήρυξη είναι κοροϊδία, δουλιά για όλους και όχι κοροϊδία» και «Οχι στη συναίνεση και το συμβιβασμό, μέτωπο αγώνα παναπηρικό».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Τέσσερις 24ωρες απεργίες

Καμιά αναφορά στο αίτημα για τη μονιμοποίηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ δεν έκανε ο διοικητής του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριος στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ έδωσε και πάλι υποσχέσεις για νομοθετική ρύθμιση άλλων αιτημάτων (επίδομα των 60.000 δραχμών και υπηρεσιακά συμβούλια).

Στη συνέχεια συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και αποφάσισε τέσσερις 24ωρες απεργίες μέσα στον Ιούλιο: Οι απεργίες θα γίνουν στις 8, 11, 15 και 19 Ιούλη, ενώ στις 18 θα συνέλθει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να εξετάσει την πορεία των διεκδικήσεων.

Στη συνάντηση οι γιατροί επισήμαναν στο διοικητή ότι η μεταφορά του 1ου νοσοκομείου του ΙΚΑ στα Ανω Λιόσια οδηγεί στη συρρίκνωσή του, καθώς το κτίριο στο οποίο θα γίνει η μεταστέγαση προοριζόταν για πολυιατρεία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νοσοκομείο.

Στάση εργασίας στο «Δρομοκαΐτειο»

Με το μισό προσωπικό λειτουργεί το «Δρομοκαΐτειο» ψυχιατρείο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των νοσηλευομένων αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν.

Γι' αυτό το λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιδρυμα προκήρυξε στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, 4 Ιούνη, από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. και κλείσιμο της εφημερίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ειδικά του νοσηλευτικού, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη ανδρικού νοσηλευτικού προσωπικού τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, αφού έως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των νεοπροσλαμβανόμενων είναι γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ