ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Ενας νεκρός κάθε μιάμιση εργάσιμη μέρα

Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου, θυσία στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις ... συμμορφώνονται με τη νομοθεσία

Ολο και περισσότεροι εργάτες νεκροί για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας
Ολο και περισσότεροι εργάτες νεκροί για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, των τελευταίων 25 χρόνων τουλάχιστον, ο αριθμός των νεκρών σε εργατικά δυστυχήματα το 2001, ο οποίος αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% από το 2000!!! Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2001 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι αλλοδαπών εργατών, σε σχέση με το 2000!!! Συγκεκριμένα, το 2001 το ΣΕΠΕ κατέγραψε 188 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, έναντι 127 το 2000. Από αυτά, τα 39 αφορούσαν αλλοδαπούς εργάτες, έναντι των 20 που είχαν συμβεί το 2000! Το 46% των δυστυχημάτων αφορά στον κλάδο των κατασκευών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν γενικότερα τα εργατικά ατυχήματα, σε ποσοστό 28%, με 5.155 το 2001 έναντι 4.032 το 2000.

Απέναντι σε αυτή την τραγική καταγραφή ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ο οποίος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία, προκάλεσε λέγοντας, ότι όσον αφορά τους αλλοδαπούς η έλλειψη εκπαίδευσης και η τοποθέτησή τους σε επικίνδυνες εργασίες είναι οι βασικές αιτίες για την απίστευτη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Παραδέχτηκε, ωστόσο, το προφανές, ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνδέεται με την έναρξη των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός Εργασίας δε βρήκε όμως να πει ούτε μια λέξη για τις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ή για τη συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφάλειας και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους δουλιάς. Αντίθετα, είπε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα δεν ανταποκρίνονται στα όσα ορίζει η νομοθεσία και ότι οι περισσότερες συμμορφώνονται και διαθέτουν τεχνικό Ασφάλειας και γιατρό Εργασίας. Επιβεβαίωσε έτσι τη συνενοχή της κυβέρνησης για το διαρκές αυτό έγκλημα, στο οποίο συμμετέχει άμεσα, όσον αφορά στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς οι απαιτήσεις της, αλλά και τα πριμ που δίνει στις επιχειρήσεις για τη γρηγορότερη αποπεράτωση των έργων οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση με δραματικές συνέπειες.

Εργάτες στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά από ένα ακόμη ατύχημα
Εργάτες στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά από ένα ακόμη ατύχημα
Ισως γι' αυτό ο Δ. Ρέππας ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για κριτική προς την κυβέρνηση, καθώς, κατά τη γνώμη του, αυτή η κριτική είναι πολλές φορές ... άδικη! Για την ιστορία, τα πρόστιμα που επέβαλαν οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές ήταν - κατά τραγική σύμπτωση - 188 εκατ. δραχμές. Ο υπουργός ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο των προστίμων που επιτρέπεται να επιβάλλει το ΣΕΠΕ...

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το μέγεθος του εγκλήματος για το 2001, αναφέροντας σε προηγούμενο δημοσίευμά του τον αριθμό των 185 νεκρών, ο οποίος δυστυχώς ξεπεράστηκε κατά τρεις εργάτες. Ηδη από 1η του Γενάρη μέχρι και 30 του Απρίλη του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει και δημοσιεύσει ο «Ρ» από καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων, ο αριθμός των νεκρών εργατών έχει φτάσει τους 28, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι πολλαπλάσιος. Το 57% (16) των 28 θανατηφόρων περιστατικών σημειώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών. Ποσοστό που είναι πολύ αυξημένο, ακόμα και σε σχέση με τα ήδη πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων στον κλάδο των κατασκευών τα τελευταία χρόνια.



ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΠΕ
Οργιάζουν οι «ελαστικές» μορφές εργασίας

Η εργασία «εκ περιτροπής» παρουσίασε το 2001 αύξηση κατά 736%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ και έκανε την κυβέρνηση... περήφανη

Τις σοβαρές συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους ανέδειξαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2000 οι συμβάσεις για τις «ελαστικές» μορφές εργασίας και, συγκεκριμένα, τη μερική απασχόληση, την εργασία εκ περιτροπής, τις συμβάσεις έργου και παροχής υπηρεσιών!

Το 2001, οι κοινωνικοί επιθεωρητές διενήργησαν 40.327 ελέγχους, από τους οποίους το 24% αφορούσαν τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και το 21,8% τα ξενοδοχεία - εστιατόρια. Αντίστοιχα, οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές διενήργησαν 31.072 ελέγχους. Το 31,6% από αυτούς έγινε στον κλάδο των κατασκευών (οικοδομές - δημόσια έργα), χωρίς, δυστυχώς, αυτό να περιορίσει την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Επίσης, το 2001 υποβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ 2.599 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 2.927 πρόστιμα. Το 2000 είχαν υποβληθεί 2.004 μηνύσεις και 686 πρόστιμα.

Οι συμβάσεις εργασίας για τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 27,3%. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση για τις συμβάσεις «εκ περιτροπής εργασίας», οι οποίες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 736% σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και στον τομέα της εκπαίδευσης! Εξαρση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, μια κατάσταση που έχει καταγραφεί και με προηγούμενες έρευνες, όπου οι εργοδότες σ' αυτούς τους κλάδους εμφανίζονται πρωτοπόροι σε κάθε νέα αντεργατική μορφή εργασίας.

Στα συμπεράσματα από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, αναφέρεται, επίσης, ότι υπήρξε αύξηση των αιτήσεων για υπερωριακή απασχόληση, αύξηση των αιτήσεων για εργασία τις Κυριακές, ιδίως στον κλάδο των κατασκευών.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στη στελέχωσή του, καθώς από τις 1.058 οργανικές θέσεις που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 750. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα γίνουν σύντομα άλλες 180 προσλήψεις, οι οποίες, όμως, δεν αρκούν για να καλύψουν τις καθορισμένες ανάγκες. Πολύ περισσότερο τώρα, που όλα τα στοιχεία δείχνουν έξαρση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και δραματική αύξηση των ατυχημάτων, ενώ τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνουν και το ίδιο το ΣΕΠΕ να ανησυχεί για τη συνέχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ